18
aug.
10

REFUZUL LUI MOCIORNIŢĂ


În 1937 se înfiinţează echipa de fotbal a întreprinderii de pielărie Mociorniţă. Peste trei ani, fiul lui Dumitru Mociorniţă, Ionel, un tânăr avocat de 23 de ani, preia conducerea clubului şi îi schimbă numele în Carmen. În timpul războiului, Ionel Mociorniţă avea chiar să joace în cadrul echipei, iar după război o va antrena o scurtă perioadă de timp.

Pentru a putea participa la primul campionat de după război, Mociorniţă a fost obligat să schimbe, formal, statutul echipei într-una sindicalistă, membră a O.S.P. (Organizaţia Sportului Popular), condiţie obligatorie pentru a se putea înscrie. Dar se ştia că rămăsese echipa lui, iar patronul cheltuia sume foarte mari pentru pasiunea sa, ceea ce a dus la o luptă crâncenă cu celălalt frumos nebun al fotbalului, baronul Neumann, patronul ITArad.

30 noiembrie 1945. „Gazeta sporturilor” titra mare pe prima pagină: „Dinamo (Tbilisi) joacă la 6 şi 9 decembrie pe stadionul ANEF cu Carmen şi C.F.R.” Normal, doar pe vremea aia nu existau clonele comuniste, nu? Ulterior, dintr-un alt număr, aflăm că primul meci nu s-a disputat din cauza refuzului patronului Carmen, Mociorniţă. Cauzele au fost dezvăluite de fiica lui Ionel Mociorniţă, Marie-Rose: „… ministrul de Externe, Ana Pauker, l-a chemat pe Ionel Mociorniţă într-o întrevedere particulară, unde i-a cerut pierderea meciului de către Carmen pentru a demonstra publicului român superioritatea indiscutabilă a omului sovietic.”

Gruzinii n-au mai jucat nici cu C.F.R. Cu toate acestea, n-au fost prea supăraţi (stătuseră vreo lună în România, unde cu siguranţă era mai bine decât la ei acasă…) şi, pe 4 ianuarie 1946, „Sportul popular” publica telegrama adresată de conducătorii clubului sovietic primului ministru dr. Petru Groza: „Venirea noastră în România ne-a arătat că s’a pus bază temeinică prieteniei între poporul român şi cel sovietic. Trăiască democraţia română, bla-bla-bla.” Groza a dat şi-o recepţie la plecarea delegaţiei sportive sovietice, iar în cuvântarea rostită a afirmat: „doresc revederea echipei care ne-a delectat”. E evident că s-au făcut eforturi serioase de a face uitat refuzul lui Mociorniţă.

Pe aceeaşi primă pagină apare, însă, şi un articol în care se anunţă „Clubul Carmen în cercetarea Comisiei sportive a Confederaţiei Generale a Muncii”. Judecata a fost rapidă, clubul fiind „suspendat de la orice activitate în viaţa sportivă”.

Pe 19 aprilie 1946 s-a dat următorul verdict în acest atât de mediatizat caz: „Se aplică mustrare publică grupării Carmen şi i se interzice, pe timp de un an, de a juca cu grupări străine”.

Sfârşitul a venit în vara lui 1947, după un meci în care Carmen zdrobise Ciocanul (fostul Macabi, echipa comunităţii evreieşti) cu 6-0, pe stadionul Giuleşti. Povesteşte Angelo Niculescu: „Am încins o horă la mij­locul te­renului, pa­sând min­gea de la unul la altul. Câţiva jucători de la Cio­canul au încercat să ne fure mingea, ceea ce a stârnit hohote de râs în tribună. Am văzut oameni care s-au prăbuşit ţinân­du-se cu mâinile de burtă. Mai apoi, Bazil Ma­rian a adus publi­cul în culmea isteriei, după ce s-a aşezat pe minge în cercul de la centrul terenului şi şi-a dus mâna la ochi, făcându-se că îşi caută adversarii. Tot stadionul era în delir.”

Ca urmare, pe 20 august 1947 s-a decis „excluderea grupării Carmen din Bucureşti din cadrul Organizaţie Sportului Popular”. Motivaţia este extrem de interesantă: „Făcându-ne datoria şi eliminând din sport această rămăşiţă reacţionara care prin gura conducătorilor Mociorniţă şi Vizante nu se sfiiesc să afirme că pentru ei nu contează campionatul naţional, decât lupta pe care o duc împotriva Ciocanului şi împotriva echipelor ceferiste declarând `cu una ne răfuim rasial, cu celelalte ne răfuim politic.`” Ca urmare, gruparea este radiată, iar „jucătorii sunt liberi să se legitimeze la orice grupare din cele indicate de federaţie”.

Locul Carmenului a fost luat de nou înfiinţata echipă a Armatei, ce fusese înscrisă iniţial în divizia secundă. Totuşi, la ASA au ajuns doar Panait şi Gheorghe Popescu, care erau militari. Cei mai buni jucători, internaţionalii Valentin Stănescu şi Bazil Marian, au fost racolaţi de CFR Bucureşti. Deşi nu erau ceferişti…

Ionel Mociorniţă a fost arestat la 10 mai 1948, făcând şapte ani lungi de puşcărie comunistă. Dupa eliberarea din închisoare, a lucrat ca simplu muncitor într-o fabrică de pungi de hârtie, locuind într-o mansardă mizeră, cu WC-ul şi apa în curte. Din când în când, mai treceau cunoscuţi, foşti fotbalişti ai Carmenului, frizerul de la fabrică şi alţii care mai aduceau câte ceva de-ale gurii sau, pur şi simplu, să îl vadă. Era felul lor de a mulţumi omului care îi ajutase la nevoie şi a cărui lozincă era: „Să fii om oricât ar costa!”. În 1974, soţia (pictoriţă de icoane bizantine) şi fiica au reuşit să plece în Canada. La insistenţele guvernului canadian, i s-a permis şi lui Ionel Mociorniţă să emigreze, în 1977. S-a întors imediat după Revoluţie, dar a plecat dezamăgit, aşteptînd o schimbare reală. Avea să mai facă o încercare în vara lui 2005, când l-a împiedicat starea sănătăţii. De altfel avea să moară la sfârşitul lui octombrie.

Pentru iubitorii de frumos: http://www.iconesmociornitza.com/


12 Răspunsuri to “REFUZUL LUI MOCIORNIŢĂ”


  1. august 18, 2010 la 17:13

    Foarte interesant articol, Tosh. Si foarte frumoase icoanele doamnei Mociornita – doar nu-ti imaginai ca n-am sa dau o tura si pe-acolo… 😉

  2. 2 simohayho
    august 18, 2010 la 22:58

    Informat si meticulos lucrat, Sam!Dar astea nu diminueaza savoarea acestui articol!
    La belle epoque!(adica aplauze…)
    PS: Dawson, de unde ai importat emoticonul?

  3. 3 Casillas
    august 19, 2010 la 00:41

    Am mai auzit de aceasta fraza celebra, „cu Ciocanul ne razboim rasial, cu echipele ceferiste ne razboim politic”. CFR-ul a fost inainte de razboi o cloaca comunista, iar echipa sa din Bucuresti un instrument de propaganda. De altfel, a fost singura echipa importanta nedesfintata dupa razboi si asta spune multe. Si cand te gandesti ca rapidistii se dau mari anticomunisti, sa mori de ras nu alta !

  4. 4 Sam Murray
    august 19, 2010 la 09:34

    @simohayho
    Bre, m-au trecut fiorii la aşa un nick…
    Simo Häyhä a fost o figură marcantă a scurtului război fino-rus din iarna lui 1939-40 (Talvisota, cum îi spun finlandezii). Se spune că piticul ce abia depăşea 1.50 m., pe care ruşii îl porecliseră Belaia Smert’ (moartea albă) ar fi cel mai eficace sniper din istorie, reuşind să omoare peste 500 de inamici. Întregul război a durat doar trei luni şi jumătate…

    @Casillas
    Să nu cădem în cealaltă extremă…Chestia cu cloaca se poate discuta. CFR Bucureşti a fost înfiinţată de sindicatele de la Atelierele Griviţa, dominate de comunişti. Cât de comunişti au fost fotbaliştii nu putem şti, acolo era un du-te, vino continuu, în raport de locul de unde proveneau ceferiştii în chiloţi şi bocanci. Cert este că echipa sindicatului n-a însemnat nimic din punct de vedere fotbalistic. Schimbarea a survenit după preluarea ei de către minister. Alţi bani, alte influenţe, alte pretenţii. Interesant este că până şi numele s-a schimbat, să se vadă clar că e vorba de altă echipă.
    Când a început războiul, „anti-comuniştii” au dat buluc la echipa ce îi mobiliza pe loc. Ca să lupte împotriva „hidrei bolşevice”, cică. Proştii luptau pe front…
    După război, la conducerea ţării au ajuns”eroii” de la Griviţa (devenită „Roşie”), aşa că nici vorbă de desfiinţarea echipei celui mai avântat detaşament al clasei muncitoare… A urmat propaganda electorală în favoarea blocului partidelor conduse de comunişti. Legendele cu anti-comuniştii ce se opuneau clonelor sovietice sunt penibile. Pe atunci, totul era controlat de partid, inclusiv sportul. Cine putea să ajungă la conducerea oricărei forme de organizare? Tovarăşii de încredere…

  5. august 19, 2010 la 13:59

    @simohayho
    Daca te referi la avatarul asociat, cautam mai demult niste tricouri inscriptionate haios. Am gasit modelul asta, mi-a placut si-am zis ca merge sa-l adaptez ca avatar. Nu mai stiu exact unde anume era acel site.

  6. 6 Sam Murray
    august 19, 2010 la 14:36

    Bine că nu ţi-i ales unu’ cu POLY TIMY… 😆

  7. august 19, 2010 la 14:55

    POLY TIMY
    MANY CITY
    😆

  8. 8 Nic
    august 19, 2010 la 15:19

    Familia Mociornita a trait drama a sute de mii de romani… si, fara a aluncea pe panta cinismului, altii au facut inchisoare si au avut viata distrusa pt. mai putin., nu doar pt vina de a refuza pe Dinamo Tbilisi, a avea familia foarte activa in politica (Dumitru Mocipornita a fost finantator si frunats al Partidului National Liberal) si pentru a vaea o afacere propera. O ruda a mea a fost chinuita toata viata vina de afi sotia industraisului ing. Runcan, colaborator apropiat al lui Nicolae Malaxa. Oameni ca Mociornita au fost condamnati mai sever si pt mai putin decat refuzul de a arata superioritatea omului sovietic., au fost distrusi doar pentru ca apartineau unor familii care chiar reprezentasera ceva in Romania antebelica…Astea fiind spuse , gestul lui Ionel Mociornita este impresionant si laudabil.

    Desi articolul se refera la Ionel Mociornita si la gestul sau de fronda (dar si de onestitate si respect de sine), unii nu se pot abtine sa nu atace Rapidul, folisindu-se de teme dragi „istoriografiei” steliste. Sam Murray, nu-mi amintesc sa fi intalnit cuvantul „racolat” in context pozoitiv sau macar neutru. Cand vorbesti de racolat referindu-tete la Bazil Marian si Valentin Stanescu ii pui intr-o lumina stranie si e cei jucatri, nu doar Rapidul. ca fapt divers, cei doi racolati nu doar ca au ales sa joace ani buni la Rapid, dar au revenit la Rapid si ca antrenori…

    cat despre echipe care nu a fost dsfiintate de autoritatile comuniste, as aminti pe U Cluj, Sportul Studentesc, Poli Timisoara, Progresul Bucuresti…

    Sam Murray vorbeste de preluare echipei Rapid de catre minister, dar „uita” (si nu e prima data) sa amintesca faptul ca acest minister nu era condus de comunisti, ci de liberali, taranisti sau tehnocrati ai maresalului Antonescu… unul mai comunist decat altul, nu-i asa, tovarasi stelisti?

    Pana si afirmatia lui Sam Murray ca dupa razboi la conducerea tarii ar fi ajuns eroii del la Grivita nu este doar tendetioasa si propagandistica, dar si discutabila… Pritre principalii ncipalii detinatori ai puterii dupa razboi, cand echipe precum carmen au fost desfiintate, si in anii imediat urmatori, au fost oameni adusi de la Moacova… Ana, vaduva lui Marcel Pauker, cea mentionata de catre Sam Murray in pagina sa de propaganda, tot de la Moscova venise…

  9. 9 Sam Murray
    august 19, 2010 la 16:08

    Ptiu, bată-te să te bată, m-ai liniştit, Nic! Mi-era teamă că Anderlechtul din Groapă te-a doborât… Bre, mărturisesc aici, în direct şi la o oră de maximă audienţă, tare m-am mai ofticat la înfrângerea aia de la Bruxelles. Cred că a fost singura dată când am fost fan Rapid…
    Revenind la desfiinţarea Carmenului, „atacul” la Rapid, sesizat de tine, e un fleac faţă de minciunile care leagă dispariţia clubului lui Mociorniţă de… apariţia echipei Armatei. „Propaganda” la care te referi nu are nimic eronat în ea. Pentru că:
    1. Desfiinţarea Carmenului nu are nimic în comun cu ASA, ci e urmarea atitudinii patronului ei, care lupta „împotriva Ciocanului şi împotriva echipelor ceferiste – cu una ne răfuim rasial, cu celelalte ne răfuim politic”.

    2. Bazil Marian şi Valentin Stănescu au vrut să fugă în străinătate, dar au fost prinşi. Pentru a scăpa de închisoare au acceptat să joace la echipa regimului, la Rapid. Am folosit cumva greşit cuvântul „racolaj”. Scuze, citeşte „şantaj”. Şantaj comunist…

    3. Ca deobicei, distorsionezi, sau poate n-ai priceput… Preluarea CFR-ului de către ministerul capitalist al transporturilor s-a făcut în momentul când echipa era în cădere liberă. Au schimbat totul, inclusiv numele, şi s-au folosit de pârghiile pe care le deţineau – transporturile au fost, sunt şi vor fi a doua armată a ţării. Aşa cum, după război, ministerul comunist al transporturilor a schimbat iar totul: Rapid a devenit CFR, apoi Lokomotiva, ca surata din Moscova… Halal rezistenţă anti-comunistă…

    4. M-ai făcut praf cu exemplele tale de echipe nedesfiinţate: „U Cluj, Sportul Studentesc, Poli Timisoara, Progresul Bucuresti”. Te pomeneşti că astea erau echipe capitaliste, ale căror patroni au fost pe placul comuniştilor… Învăţământul, ca şi sportul, făcea parte din propaganda comunistă, aşa că echipele studenţeşti erau susţinute de ministerul de resort. Comunist şi el… Pe când Progresul era echipa Băncii Naţionale a României. Cum era s-o desfiinţeze noul regim, doar abia se înfiinţase. Abia în 1955 avea să ajungă în prima divizie. Deh, echipa BNR comuniste…

    5. Cât despre „principali deţinători ai puterii după război…oameni aduşi de la Moscova”, cred că nu are rost să-mi pierd timpul cu asemenea afirmaţii hazlii. Probabil că Ghiţă Dej, Doncea, Chivu Stoica, Luka László sau cel ce avea să devină generalul Dumitru Petrescu fuseseră grevişti la atelierele Căilor Ferate Sovietice…

  10. 10 Casillas
    august 19, 2010 la 18:35

    Nu cred ca am gresit cu nimic Sam cand am spus ca CFR-ul era o cloaca bolsevica in perioada interbelica. Desigur, ne referim la conducerea institutiei, nu la marea masa de muncitori de altfel, foarte usor de manipulat.

    Sportul nu a facut exceptie, clubul ceferist aparand in 1923 si avand ca membri fondatori 2 agenti ai Moscovei, Geza Ginzer si Aurel Kahane. Suporterii rapidisti sunt mai mult decat penibili cand pun placa cu anticomunismul in conditiile in care clubul lor a fost infiintat la ordinul Kremlinului in acelasi an cu surarata lor moscovita, Lokomotiv.

  11. 11 Nic
    august 20, 2010 la 15:28

    Argumentul cu 1923 si Lokomotiv Moscova esteo gluma – asocierea fortata printr-o data calendaristica nu demostreaza nimic. Lokomotiv Moscova a fost infiintata pe 12 August 1923, la vreo doua luni dupa Rapid. Cum s-ar zice, copia precede modelul, asa-I ca-I nostim? … Asa si Spartak Trnava, echipa slovaca a legendarilor Adamec si a fost infiintata in 1923, precedand rapidul cu mai putin de 10 zile..

    Surprinzator, sam Murray acest Puiu Iordanecu al forumului, marcheaza un autogol care l-at fi favut invidios si pe Stefan sames, specialistul incontestabil si de nimeni contestat al autogorilor, in anii ’70…
    Luat de val, venerabilul Sam Il aminteste, intr-ocopilaresca tentativa de asoceiere a extermsitilor de stanga cu rapidul, pe generalul Dumitru Petrescuu, fostul muncitor de la Grivita… Numai ca Petrescuar putea fi mai mai degraba asociat cu infiintarea in infiintarea clubului sportiv al Armatei … ulterior Steaua..

  12. 12 Sam Murray
    august 22, 2010 la 00:37

    Nic, ti-am mai spus-o, e greu de purtat un dialog cu tine. Nu stiu de ce, dar uneori imi pare ca scrii dupa ce ai degustat ceva mai tare si mai mult… Le balmajesti si incerci sa fii spiritual si informat, dar nu reusesti decat sa fii hazliu.

    Parerea despre infiintarea Rapidului mi-am spus de multe ori si n-o sa ma repet, oricum tu ramai cu parerea ta – nu-i echipa mai frumoasa, mai curata si mai anti-comunista…

    In schimb, nu te iert pentru caraghioslacul partii a doua a comentariului tau. Ce-am eu in comun cu Iordanescu, bre, in afara de faptul ca suntem amandoi stelisti? General nu-s, bulgar nu-s, am vreo 15-20 de centimetri mai mult decat el, folosim in mod foarte diferit limba romana… A, stiu ce ne apropie, nici el, nici eu nu ne-am bagat autogoluri! Pentru ca, de fapt, ceea ce tu ai categorisit drept autogol e o alta galusca pe care ai inghitit-o. Si, cum era fierbinte, te-ai fript…

    Dumitru Petrescu s-a afirmat in timpul grevelor de la Grivita, unde era strungar. Pana a fi comunist, mai trecuse pe la cateva partide. Cum directivele Komintern erau clare – infiltrarea sindicatelor cu agenti comunisti si atragerea muncitorilor spre partidul aflat in ilegalitate – Petrescu a ajuns in conducerea sindicatuluide la Atelierele CFR Grivita, si a Consiliului Sindical Bucuresti. Dupa greve, a fost inchis, dar a evadat si a fugit… la Moscova. Acu’ avea timp de scoala, asa ca si-a ridicat nivelu’ ‘telectual. Ce naiba, nu se facea sa ramana cu patru clase… Dupa ce a urmat cursurile Scolii Superioare Leniniste era numai bun de propagandist si, in timpul razboiului, s-a ocupat de „recrutarea” de „voluntari” pentru viitoarele divizii TV si HCC. A fost facut maior si a fost numit seful Sectiei de Educatie si Cultura a diviziei TV, apoi loctiitor politic al diviziei HCC „Horia, Closca si Crisan”. Trimis in tara dupa 23 agust 1944, ceferistul care-si adaugase mandru la numele de Petrescu si mai rasunatorul Grivita a ocupat o serie de importante posturi pe linie de partid si de stat. Faptele sale de… vitejie i-au adus gradul de general-maior si atributii de propagandist sef in armata. Dupa cum vezi, ca si in cazul alegerilor din 1946, unde CFR Bucuresti a facut propaganda comunista pe terenurile de sport, si-n armata tot ei dictau. Ca si in alte domenii, pen’ ca (nu-i asa?)nu se iegzista avangarda mai avangarda decat cheferistii. Ghita-Dej la transporturi, Petrescu-Grivita la armata… Strungarul cu patru clase, devenise multilateral dezvoltata, asa ca nu i-a fost greu sa fie ministru de finante ulterior, sau vicepresedinte al Guvernului. El indeplinea constiincios sarcinile, nu? Si-uite-asa s-a facut ca taman un cheferist a contribuit la nasterea cosmarului vostru ros-albastru…


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

”PÂNĂ LA URMĂ, ÎN ȚARĂ EXISTĂ DOAR FCSB” (Cristi Pustai)

Comentarii recente

Mihai Hristea la IARĂȘI…
JLo la IARĂȘI…
Dawson la FINAL ÎN GROAPĂ?
Dawson la FINAL ÎN GROAPĂ?
Ovidiu la FINAL ÎN GROAPĂ?

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba