Să ne oprim puţin asupra unor lucruri de care suporterii unor echipe fac mare caz când se chinuie să explice de ce favoriţii lor nu prea au avut succese: comunism, clone, asuprire, rezistenţă etc.

 Cei mai înfocaţi contestatari ai performanţelor Stelei sunt rapidiştii. De remarcat că lungul şir de umilinţe la care i-au supus izbânzile (mai ales pe plan internaţional) ale echipei noastre i-a făcut să uite aproape de celălalt „dujman”, echipa Internelor…

Ceea ce mă deranjează cel mai mult la atacurile (aceleaşi mereu…) împotriva Stelei este referirea la comunism. De parcă steliştii (şi, mai rar pomeniţi, dinamoviştii) ar fi fost singurii comunişti, în luptă cu reprezentanţii capitalismului şi democraţiei, în frunte cu cea mai frumoasă şi cea mai iubita echipă… De aici şi zbaterile neîncetate de a scoate din pălărie tot felul de legende care şi-ar dori să facă din vişiniul afumat măcar roz, dacă nu se poate alb spumă.

 Generaţia de azi, care are acces la orice sursă de informare, care îşi poate rosti fără teamă crezul, care e liberă, nu ştie ce au însemnat cei peste 40 de ani de comunism. Sportul nu era decât o componentă a propagandei de partid, la care participau toţi sportivii, fără excepţie. Iar faptul că Rapid a fost prima echipa care a făcut propagandă noii orânduiri mi se pare mai grav decât acceptarea silită a situaţiei acelor vremuri.

De fapt, din văicărelile şi autovictimizările atât de prezente în Grant sau prin alte părţi nu răzbate decât regretul că profitoarele cele mari n-au fost taman echipele „curate”. Pentru că aranjamente au făcut toţi, sfori au tras toţi. Generaţiile de analfabeţi care au terminat facultăţi dând cu piciorul în minge ce sunt? Eroi ai rezistenţei anticomuniste? Sportivii angajaţi pe posturi plătite gras, dar nevăzându-şi locul de muncă decât în ziua încasării salariului, ce erau? Victime ale comuniştilor de la Dinamo şi Steaua?

Marian Bondrea, o vreme antrenor la privilegiata echipă sătească FC Olt, o spune simplu: “… eram mai privilegiaţi, puteam cumpăra orice, eram şi ajutaţi în acest sens. Dar la fel se petrecea la toate cluburile, fotbalul era o prioritate în acele vremuri.”

  S-o luăm, aşadar, pe cât se poate, în ordine.

 1. PERFORMANŢE ŞI PSEUDO-PERFORMANŢE

 Otrava fără leac pe care o sorb anti-steliştii de peste 20 de ani, de la irepetabila noapte de la Sevilla, îi face pe suporterii „echipei sărmane născute din fumul locomotivei” (după cum spunea Copos, cu un involuntar umor) să scoată de la naftalină singura lor performanţă – cel puţin aşa o socotesc ei: finala nedisputată a Cupei Europei Centrale – Mitropa. Pentru că, în folclorul giuleştean, „Rapid e prima participantă la o competiţie europeană, precursoarea Ligii Campionilor, pe când Steaua a câştigat cu noroc CCE, pentru că n-au participat echipele englezeşti şi pentru că proverbialul bulan al militarilor a făcut să întâlnească doar echipe de doi lei”. Aşa să fie?

 Nici pe departe… Mai întâi, când vorbesc despre Mitropa, rapidiştii mistifică nonşalant realitatea. Pentru că acea cupă a fost, mai degrabă, o cupă regională (mijloacele de transport nu erau atât de rapide ca azi şi o cupă a campionilor europeni era o utopie…), reluând o mai veche idee a unui campionat al ţărilor componente ale Imperiului Austro-Ungar. Dacă, la primele ediţii, au participat echipe din Austria, Ungaria, Italia, Cehoslovacia, Iugoslavia şi România, ediţia începută în 1940 avea să fie una “de avarie”: fotbalul Europei Centrale se prăbuşise odată cu primele conflicte ce aveau să ducă la cel de-al doilea război mondial. Au participat doar opt echipe, câte trei din Ungaria şi Iugoslavia, şi două din România, printre care Rapid. Rapidul a eliminat-o pe Hungária Budapesta şi a obţinut trei egaluri cu Gradjanski Zagreb. S-a calificat în finală printr-o tragere la sorţi care stârneşte râsul: reprezentantul Rapidului a făcut doua bileţele, pe care a scris numele celor două echipe, le-a vârât într-o şapcă şi… tot el a tras la sorţi!!! Ca la alba-neagra, bineînţeles că a ieşit Rapidul. Finala cu Ferencváros nu s-a mai disputat, Ungaria invadase nordul Ardealului…

Se poate compara acest surogat de competiţie cu Cupa câştigată de Steaua după ce a eliminat campioanele Danemarcei, Ungariei, Finlandei (care eliminase campioanele URSS şi Iugoslaviei!), Belgiei şi Spaniei?

Se poate compara o performanţă şchioapă cu bucuria adusă în mai 1985 milioanelor de români înfometaţi, înfriguraţi şi ţinuţi în întuneric?

2. CLUBURI COMUNISTE?

 Aceiaşi rapidişti se mândresc cu faptul că echipa lor are o vechime de 86 de ani, fiind creaţia unui grup de lucrători ai Atelierelor CFR etc., pe când Steaua este o creaţie comunistă, o clonă a echipei Armatei Rosii. Unii plusează cu terifianta imagine a  tancurilor sovietice zdrobind sub şenile Carmen-ul lui Mociorniţă, pentru a impune echipa Armatei direct în prima divizie…

Şi aici plăsmuitorii legendelor vişinii şi afumate o aduc din condei. Fanii legendei octogenare insistă pe înfiinţarea „de către o mână de entuziaşti„, uitând să amintească faptul că echipa şi-a început ascensiunea abia după preluarea de către sindicat, fără a avea cine ştie ce rezultate. După primul an în divizia naţională, au urmat 3 sezoane în care retrogradarea a fost aproape.

Adevăratul salt a fost făcut după intrarea echipei sub tutela Ministerului, când i s-a schimbat şi numele din CFR în Rapid. În transporturi au fost mereu bani, ministerul fiind unul dintre cele mai puternice. Aşa a fost posibilă aducerea unora dintre cei mai buni jucători din ţară, aşa a fost posibilă “mobilizarea pe loc”, în timp ce fotbaliştii altor echipe plecau să lupte pe frontul anti-sovietic…

Puşi pe demolat, aceiaşi veşnic cârtitori bat monedă pe faptul că nicăieri în prima divizie a fotbalului occidental nu au existat echipe de fotbal ale armatei sau internelor. De parcă feroviare ar fi existat … Desigur, multe din primele echipe de fotbal (vorbesc de sfârşitul sec.19…) au fost înfiinţate de feroviari (Manchester United, de exemplu), dar ulterior au dispărut sau au fost preluate de alte structuri. Nu şi în cazul ţărilor comuniste, unde ministerele susţineau fotbalul aşa-zis amator. Aşa cum Rapidul capitalist a fost preluat de ministerul comunist al transporturilor, care i-a schimbat numele din nou: CFR, apoi Locomotiva, precum surata ei de la Moscova. Şi, la ordinele noilor sponsori, fotbaliştii ceferişti (cel mai avansat detaşament revoluţionar al clasei muncitoare, nu?), nu s-au dat înapoi de la a face propagandă noilor şefi. Propagandă electorală blocului partidelor democratice. Adică PCR şi vasalii săi. Pe terenul de sport. Când nu existau „clonele”…

Da, dar au fost siliţi, sar fanii peluzei brichetare. Le stăteau ruşii cu pistolul la tâmplă. Desigur, numai lor, că doar ei au fost mereu singuri împotriva tuturor…

 Primul nume al echipei Armate Române a fost, logic, AS Armata. Dar, pentru că totul trebuia să urmeze modelul sovietic, echipa s-a numit apoi Clubul Sportiv Central al Armatei = ŢSKA şi Casa Centrală a Armatei = ŢDSA. Pentru a-şi schimba numele în… renume: Steaua.

Moda denumirilor calchiate după cele sovietice a fost impusă şi celorlalte cluburi. Juventus a devenit Distribuţia şi… Partizanul, pentru a se muta bags and baggage la Ploieşti. Acuză cineva Petrolul de “uciderea unei echipe de tradiţie”? O vreme campionatul era plin de echipe cu acelaşi nume: Ştiinţa, Minerul, Metalul, Energia. Echipe în covârşitoare majoritate înfiinţate de comunişti. E cineva deranjat de asta? Nu. Pentru că aceste echipe n-au jucat rolul principal in piesa scrisă şi regizată de Partid…

Nu neg abuzurile care au existat, evident că echipele militare au fost avantajate, dar superioritatea lor nu s-a manifestat numai prin presiuni politice ci, mai ales, prin jocul din teren. Un venerabil rapidist, George Mihalache, recunoaşte cu un fair-play care a stârnit, bineînţeles,  valuri de insulte şi injurii din partea ţintaşilor cu flegme: „… au avut de suferit de pe urma Stelei şi a lui Dinamo?

– Nu, domnule, ăsta-i un mit. Rapid a luat campionatul în ’67, cînd au avut echipă, cînd au fost slabi, au retrogradat. Astea-s legende că Giuleştiul a fost retrogradat de comunişti! “

 Dacă Steaua şi Dinamo nu ar fi avut palmaresul actual, nu s-ar mai agita atâta cei care nu încetează să vadă în ele decât „două clone ale unor echipe sovietice” – o sintagmă tembelă. După acest criteriu, clone au fost toate echipele, aşa cum clone au fost toate cele petrecute în perioada comunistă, organizată în toate domeniile după modelul sovietic…

 Altfel, ar trebui negate TOATE performanţele sportivilor stelişti sau dinamovişti care au avut… ghinionul să apere culorile naţionale. Şi vom şterge din istorie numele Iolandei Balaş, ale lui Nasty şi Ţiri, al lui Patzaichin şi al Nadiei, al handbaliştilor, luptătorilor, boxerilor, halterofililor şi al atâtor campioni europeni, olimpici, mondiali…

Bine, dar pe cine punem în locul lor? Ei, desigur, pe Ţâră, Goanţă şi cu Gheară, cel mai bun atac din ţară…

3. de ce ajungea crema sportului românesc la Steaua sau Dinamo?

 Un fost ofiţer KGB, fugit în Vest, a publicat o serie de cărţi sub pseudonimul Viktor Suvorov. Într-una din ele pomeneşte şi despre situaţia sportului în URSS, la fel ca în toate celelalte ţări comuniste:

În Uniunea Sovietică sportul a fost naţionalizat. Asta înseamnă că el nu serveşte interesele individului, ci ale societăţii în întregul ei. Interesele individului şi ale societăţii sunt uneori extrem de diferite. Statul apără interesele societăţii împotriva individului, nu numai în sport, ci în toate celelalte sfere.

…În Uniunea Sovietică se încurajează orice sport care: demonstrează superioritatea sistemului sovietic, oferă omului obişnuit ceva care să le ia gândul de la grijile de fiecare zi,  ajută la întărirea statului, a armatei şi aparatului poliţienesc.

… Dacă un atlet arată că ar putea să alerge cu o zecime de secundă mai repede decât un american, sau poate să sară cu jumătate de centimetru mai sus decât rivalul de peste ocean, statul îi va crea condiţiile de care are nevoie.

… Gruparea cea mai plină de succese, cea mai bogată, cea mai mare din URSS în domeniul sportului este Clubul Sportiv Central al Armatei – ŢSKA . Cum reuşeşte clubul armatei să îi atragă pe sportivi. Mai întâi prin a le da un grad militar. Orice atlet care ajunge la ŢSKA primeşte gradul de sergent, sergent major, subofiţer sau ofiţer, în raport cu nivelul atins. Cu cât mai bune rezultatele, cu atât mai mare în grad. El e plătit suplimentar în diverse forme – „pentru supliment de hrană”, „pentru echipament sportiv”, „cheltuieli de deplasare”, „diurnă” etc.

Pentru că practică sportul său, ”amatorul” primeşte mult mai mult decât un doctor sau un inginer… Iar Armata Sovietică îl plăteşte, şi deloc puţin, pentru gradul său militar.

Când nu mai poate concura la nivel internaţional, el îşi păstrează rangul, postul şi solda. La alte cluburi ar termina-o cu totul.

* * *
… Uniunea Sovietică doreşte prestigiu internaţional sub forma medaliilor de aur la Olimpiade. Pentru a le obţine e nevoie de o organizare cu cea mai strictă disciplină şi cu reguli capabile să stoarcă ultimul pic de energie din atleţi, nedându-le răgaz să-şi tragă sufletul.”

 Nicio diferenţă faţă de situaţia din sportul românesc. A fi sportiv la Steaua sau Dinamo nu era chiar simplu. Dacă, iniţial, Partidul se baza pe echipele muncitoreşti, curând statul poliţienesc avea să meargă pe ideea că echipele militare sunt mai sigure: jurământul militar era o garanţie că ideea de a părăsi binefacerile comunismului biruitor e una periculoasă pentru cel căruia i-ar fi venit… În plus, aşa cum o spune Belodedici, „Faţă de alte categorii sociale, nouă ni se acorda mai multă atenţie. Cine juca la Steaua, de exemplu, era angajat în armată, căpăta un grad, îşi asigura viitorul. De asemenea, ştia că primea o pensie bună la bătrâneţe, ceea ce era foarte important.”

Mă întrebam înainte de Revoluţie de ce nu se fac aranjamente ca FC Olt să ajungă să joace într-o cupă europeană. Tot Bondrea dezleagă misterul. FC Olt nu trăgea la cupele europene dintr-un motiv extrem de simplu: nu aveau voie să iasă „afară”. Păi, ce subiect gras ar fi fost fuga în Occident a unui jucător din satul conducătorului iubit…

4. ANTI-COMUNIŞTI SAU BENEFICIARI AI SISTEMULUI COMUNIST?

 Desigur, au existat cazuri în care sportivi de valoare au refuzat haina militară. Nici avantajele oferite de mari întreprinderi sau centre studenţeşti, sau sprijinul organelor locale, nu erau de lepădat. Aşa a fost posibil ca UTA, Petrolul, Argeş sau Craiova să fi câştigat titluri pentru că într-o anumită perioadă sprijinul autorităţilor responsabile a fost mai substanţial. Lucru valabil şi în cazul perioadelor mai faste ale unor echipe ca ASA Tg.Mureş, Corvinul sau Poli Timişoara. De altfel, aşa este şi azi, când echipele care oferă condiţii mai bune atrag crema…

 Fanii echipelor cu rare perioade mai răsărite nu prididesc în a se văieta cum au fost „furaţi” X sau Y de către Steaua şi Dinamo, dar li se pare normal ca propriile lor echipe să fi aplicat metode de racolare asemănătoare. Pentru că nici celelalte cluburi nu erau lipsite de „mijloace”. Nu. Într-un interviu radiofonic de acum câţiva ani, fostul mare jucător al anilor 60 Cornel Pavlovici a spus clar: „Cum să nu fie bani? Rapid plătea mai bine ca Steaua…” Echipele studenţeşti făceau ingineri, economişti şi profesori din nişte analfabeţi. Echipele „muncitoreşti” îi încadrau în posturi „grase” pe unii care nu dădeau în viaţa lor prin fabrică sau uzină…

Îmi vin în minte câteva exemple: cum a trimis partidul trioul braşovean Păltinişan-Anghel-Şerbănoiu să-şi… ridice nivelul cultural la Politehnica din Timişoara, secţia bătut băşica, sau cum, la presiunea organelor locale de partid, cu neprecupeţitul sprijin al bardului din Bârca, Rapidul a transferat jucători în plin campionat… Sau cum a ajuns Rică Răducanu… student! Sau cum a fost răpit (cu camionul!) Dobrin de reprezentanţii „studenţilor” craioveni. Sau lupta pentru Hagi între Sportul, Craiova sau Steaua.

Á propos de Hagi. Se mai vehiculează pe ici, pe colo, ideea că Hagi ar fi fost „furat” şi silit să joace la Steaua. Însuşi Hagi spune că a fost întotdeauna stelist şi visul său era să joace la Steaua. Dar, micul machedon din Constanţa s-a gândit în primul rând la cariera lui. A vrut să plece de la Constanţa – care nu-i oferea nimic – la Craiova. De ce oare? I se făcuse de praz şi de zaibăr? Nu, oltenii îi promiseseră marea cu sarea: condiţii, bani şi, mai ales, facultate făcută moca. Organele locale. Comuniste. Numai că Nicu ăl mic a fost mai tare şi l-a deturnat la Sportul. Nici nu cred că i-a fost greu. Aceleaşi avantaje, poate mai babane, ca să nu mai vorbim că Bucureştii rămân visul tuturor. Chiar şi al celor ce-l înjură. Probabil că, dacă Steaua n-ar fi câştigat CCE, Hagi rămânea student pe veci. Poate ajungea şi profesor doctor…

Din păcate, istoria imaculată cu care se împopoţonează fanii unor echipe necăjite nu există. Totul a fost mânjit în perioada comunista. Totul depindea de cât de interesată era o personalitate sau alta a vremii să se afirme şi prin sport…

 Fără sistemul comunist, în care sportul era un punct important al propagandei, fotbalul nostru ar fi evoluat complet diferit. N-ar mai fi existat zecile de Ştiinţe, Mineri, Energii, Metaluri, perioadele de relativă strălucire a unor echipe astăzi muribunde. Ce au ajuns ele azi? Unde sunt fostele campioane UTA sau Petrolul? Echipele mastodonţilor industriei comuniste sunt pe butuci. Echipele „studenţeşti” la fel. Cine domină fotbalul de azi? Steaua lui Becali. Dinamo al lui Turcu si Borcea. Rapidul (încă al) lui Copos. Clujul lui Pászkány. Pseudo-Timişoara lui Iancu. Se ridică Vasluiul fostului arbitru devenit latifundiar, Porumboiu. Adică echipele sprijinite. Nu de putere, nu de ministere, ci de cei cu bani. Ca oriunde, unde echipele ajung puternice dacă finanţatorul e potent şi îşi permite să alcătuiască un mozaic din toate valorile existente. Şi nu numai din propria ţară, aşa cum a fost Magica Steaua, ci de peste tot din lume…

Sportul era la îndemâna oricui avea talent şi dorinţă. Finanţaţi de statul comunist, dispus să investească oricât în propagandă, profesioniştii perioadei comuniste, deghizaţi în amatori, nu câştigau cât azi (nici nu aveau pretenţiile de azi…), dar erau net favorizaţi faţă de majoritatea populaţiei. Şi numai în perioada mult hulită au fost posibile concentrări de forţe ca în cazul Universităţii Craiova, Dinamo şi Steaua, care au adunat ce era mai bun în ţară. Astăzi, cu toate investiţiile din perioada Giovanni sau cea prezentă, cu Turcu, Borcea & co., Dinamo nu reuşeşte să se impună în Europa. Pentru că tot ce e mai bun fuge repede afară…

Astăzi când nu oricine îşi poate permite să presteze sportul preferat, mai ales cele ce necesită investiţii mari în echipament sau alte dotări, unele sporturi cu care ne mândream cândva sunt doar umbra a ceea ce au fost cândva, neexistând finanţare corespunzătoare. Pentru că, exceptând fotbalul, greu poţi trece pe profit la alte sporturi. Din păcate, sportul a devenit o afacere ca oricare alta… 


158 Răspunsuri to “COMUNISM ŞI SPORT”


  1. 1 Cristian
    octombrie 26, 2009 la 18:03

    Vai de mine.Si tu chiar crezi toate astea,este?ce viata trista si plina de ura trebui sa duci…tztzt

  2. 2 Sam Murray
    octombrie 26, 2009 la 20:43

    Cristi, baiatule, eu am trait vremurile alea, nu am citit despre ele pe blogurile unor pusti teribilisti.
    Desigur, as indrazni prea mult sa-ti cer sa explici cum ai ajuns la concluzia ca am o viata trista. Si, zau, mi-e teama sa te-ntreb unde ai vazut tu ura in articolul de mai sus…

  3. 3 Chioru
    octombrie 26, 2009 la 21:49

    Nu stiu ce-ai facut dar la mine merge nasol de tot. Blogu’…

    Inexactitati:

    1.Iugoslavia si Romania au fost acceptate sa joace in CEC la sfarsitul competitiei, echipele romanesti nu au prins decat doua editii, si alea incomplete, Austria nu mai exista in 1938 iar Elvetia se retrasese. CEC s-a desfiintat odata cu retragerea Italiei. Gata! Din momentul ala nu se mai poate vorbi despre Cupa Europei Centrale. Rapid a participat in „Mica CEC” (asta a fost denumirea sub care s-au jucat meciurile), o competitie de umplutura.
    2.Clubul Rapid nu s-a infiintat ca un club fotbalistic. Ceea ce spune biblia lui Kirilov despre infiintarea Rapidului este o minciuna gogonata. In 1923 s-a infiintat de catre Sindicatul CFR de la Grivita (cuib bolsevic notoriu) „Asociatia Cultural-Sportiva CFR”. Vicepresedinte la Sindicatul CFR era Geza Ginzer, evreul bolsevic dat in urmarire de Siguranta si fugit la Moscova. De ce prefera povestea cu „panza visinie” si nu scot l;a iveala actul Sindicatului? Simplu, s-ar da in fapt. Asta daca chiar au actul acela al Sindicatului CFR.
    3.Nu numai fotbalistii erau privilegiati in epoca, putem merge mult mai departe, la majoritatea sportivilor de performanta, ca sa nu vorbim de aceia de mare performanta. privilegiati erau scriitorii, sa incep sa enumar de unde sugeau? de la cate… oi?, magazine, indemnizatii, case de vacanta, case de creatie, etc? oho… Baiesu, nu zic, merita omu’, castiga 30 000 de lei pe luna din „presul”, stiai, Toshiro? Stiai din cate locuri sugea un actor, de exemplu? Si sunt multi altii. Ca sa nu mai vorbim despre sugativele oficiale, capii Armatei, securistii in corpore, traficul militienesc, magistratii… si, bomboana pe coliva Romaniei, oamenii Partidului.
    Hait… ca sa vezi ce „coincidenta”, pai tot astia sug si astazi, ba mai beneficiaza si de pensii speciale, de la 2500 de euro pe luna in sus. Nu-s multi, vreo 300 000 de insi. Putini dar duri. Duri de tot, paraziteaza intreg bugetul Romaniei.

  4. 4 Chioru
    octombrie 26, 2009 la 22:36

    Merge bine. Blogu’…
    Era de la mine.

  5. 5 Sam Murray
    octombrie 26, 2009 la 23:13

    1. Gica, istoria Mitropei/CEC e pe net, la dispozitia oricui doreste sa afle ce si cum a fost. N-avea rost sa intru in amanunte, cu diversele modificari de la inceput, in 1927, pana la prima desfiintare, in 1939, sau cu renasterea ei in perioada 1951-92. N-am vrut decat sa demontez rocambolestile plasmuiri giulestene. Tu ai postat acum cativa ani un facsimil dintr-un ziar care mentiona clar ca asa-zisa editie la care Rapidul a obtinut cea mai mare performanta mondiala a tuturor timpurilor n-a fost decat un surogat menit sa umple golul lasat de o competitie disparuta. Pana si la Cupa balcanica participau reprezentantele mai multor tari…
    2. Dupa corsicani, fotbalul romanesc ar avea doua epoci: inainte de Rapid, si dupa Rapid. Nu stiu de ce nu introduc calendarul kirilian, 1923 devenind 1 d.R… Am mai scris undeva despre infiltrarea comunistilor in miscarea sindicala, nu mai revin asupra subiectului – tu stii despre ce e vorba, iar kirilovienii oricum n-or sa accepte ca asa ceva a existat. Chiar si asa, „echipa infiintata de strungarul Teofil…” n-a avut rezultate decat dupa ce a fost preluata de Minister. Ar fi venit Baratki, de exemplu, sa joace pe banii sindicatului? Ce sa mai zic de competitiile din timpul razboiului, cand Rapidul si alte echipe ceferiste erau avantajate fata de celelate, ale caror jucatori ajungeau si pe front…
    3. Despre avantajele unora sau altora in comunism ce sa mai vorbim? Treaba e ca sportul era cel mai la indemana mod de a o duce mai bine. E mult mai greu sa ajungi scriitor, pictor sau sculptor. Batranul, suparat ca n-am vrut sa urmez si eu cariera militara, ajunsese sa ma indemne sa nu ma las de atletism. Credea ca macar acolo aveam sa scap de piatra de moara a dosarului. Si chiar daca nea Nicu daduse decretul ala dupa care, chipurile, copiii nu mai plateau „pacatele” parintilor, am avut destule de tras din asta.
    Ei, a trecut…

  6. 7 Superman1
    martie 28, 2010 la 12:51

    Deci nu doar ca fruntasii comunisti cereau jucatorii pe care-i doreau la Steaua, Dinamo si FC Scornicesti, dar jucatorilor li se mai si ofereau avantaje legate de cariera! Cum ar veni – si pe fata si pe la spate! Mai mira pe cineva ca nationala Romaniei juca la doua echipe? Din Bucuresti? Pai nu. Mai mira pe cineva ca dupa ce ai furat capital fotbalistic ani la rand strangand majoritatea talentelor la fotbal dintr-o tara la o singura echipa, au aparut si performantele? Nu. Din cauza asta palmaresul Stelei nu are valoare. Trofeul din 1986 e castigat de autoritatile din Romania care au trisat aducand toti jucatorii buni din Romania la o singura echipa si trimitand-o la lupta in cupele europene sa joace cu echipe din lumea libera, cu echipe care-si construiau echipele si castigau campionate prin efortul lor nu al autoritatilor. Ce reprezinta Steaua in acest context? O mare minciuna. Un furt fara nici o valoare.

  7. 8 quiproquo
    martie 28, 2010 la 15:57

    Mai frate…mai exista oameni care inteleg ce vad pe lumea asta!

  8. 9 Sam Murray
    martie 28, 2010 la 18:57

    Inca doua cuvinte si se faceau 14… La fel de fara noima.
    E cel putin jenant sa afirmi ca ” Trofeul din 1986 e castigat de autoritatile din Romania care au trisat aducand toti jucatorii buni din Romania la o singura echipa si trimitand-o la lupta in cupele europene sa joace cu echipe din lumea libera, cu echipe care-si construiau echipele si castigau campionate prin efortul lor nu al autoritatilor. Ce reprezinta Steaua in acest context? O mare minciuna. Un furt fara nici o valoare.” Iar ca sa te extaziezi in fata unor astfel de scrasnete e penibil. Pai, daca toti jucatorii buni erau la Steaua (cee ce e departe de adevar…) iar campionatele se castigau prin efortul autoritatilor, cum naiba au reusit „comunistii” sa nu se faca de ras in fata celor „din lumea libera”, care „castigau campionate prin efortul lor”? Nu se vede un ditai gauroiu-n lojika aluia de „intelege ce vede pe lumea asta”?…

  9. 10 lupu galben
    martie 28, 2010 la 19:24

    nu m-am agitat degeaba atatia ani si ani de zile. adevarul iese intotdeauna la suprafata. chiar daca, probabil, Superman1 n-a citit niciodata ceea ce scriu de 10 ani pe forumuri, cred ca o parte din faptul ca din ce in ce mai multi spun si afla adevarul despre clonele rosii, mi se datoreaza si mie. Steaua si Dinamo, desfiintarea!

  10. 11 Sam Murray
    martie 28, 2010 la 19:57

    lupule, tu chiar nu-ti dai seama cat esti de caraghios?
    „…o parte din faptul ca din ce in ce mai multi spun si afla adevarul despre clonele rosii, mi se datoreaza si mie.” Bre, asta e de colectie… Tu, care nu scrii decat 2-3 cuvinte, dintre care unu-i „desfiintarea”… 😆 Ce drac’ sa iasa la suprafata? Ura oarba si lozincile… Mai bine explica-ne cum a ajuns Juventusul bucurestean, silit de comunisti, sa joace pentru gazari…

  11. 12 lupu galben
    martie 28, 2010 la 20:08

    io sunt caraghios? 😀 te-ai uitat in oglinda?

  12. 13 Sam Murray
    martie 28, 2010 la 21:02

    Na, ca acu’ esti si spiritual… 😀

  13. 14 quiproquo
    martie 28, 2010 la 21:24

    Mai Sam, dupa cum ti’am spus, iti apreciez blogurile in mare lor majoritate.
    Nu uit ca suntem pe un forum sportiv unde de regula se da pe fata caracterul.
    Iti apreciez felul in care gindesti, spontaneitatea, bunul simt si mai ales umorul.
    N’o sa pot sa trec insa cu vederea subiectivismul uneori extrem. E absolut normal sa fii partinitor…toti suntem oameni.
    Nu’ti cere nimeni sa renunti la punctul tau de vedere!
    Dar…anumite lucruri putem totusi sa le taxam, chiar daca riscam sa parem teroristi ..ai minoritatilor..
    Ca doar si tu iesi uneori la vinatoare de ciori, nu?

  14. 15 Bragadiru
    martie 28, 2010 la 23:58

    sam, boii nu vor pricepe niciodata! prostalaii vor avea impresia ca educa lumea. culmea e ca un taran invelit in plastic sa isi aroge merite …

    placile lor stupide au fost de multe ori infirmate. cu argumente, nu cu gargara de doi bani! cum se face ca echipele muncitoresti aveau atatia bani incat cei de la steaua vindeau meciuri? cum se face ca pana in anii 80 altii nu steaua iti dadeau diplome de faculta moca. cum se face ca pana la extraordinara echipa a stelei campionatul era castigat de mai multe echipe (toti anticomunisti convinsi: petrolul, u craiova, fc arges, rapid, uta. se stie, echipe fara sprijin politic, fara bani de la stat, fara floricele. numai munca si valoare :D), iar fruntasa era echipa securitatii.

    si cum se face ca din magica echipa a stelei mai mult de jumatate din fotbalisti erau jucatori trecuti pe la o groaza de echipe in divizia a sau jucatori tineri? cum naiba a furat steaua crema diviziei a, cand astia au jucat fara rezultate notabile in alte parti? cum naiba erau astia asa mari si tari cand nici nu jucau la nationala? cine era titular la lot in afara lui bölöni?

    intrebari peste intrebari in fata carora prostimea se blocheaza si incepe iarasi sa bata campii. uite de aceea imi permit sa va numesc niste idioti frustrati!

  15. 16 lupu galben
    martie 29, 2010 la 09:25

    daca tot e vorba de merite, pana si tu trebuie sa recunosti, Toshiro, ca avalansa de comentarii pe blogul asta io ti-am pornit-o. pana m-am decis sa scriu aci, aveai comentarii sa le numeri pe deshtele de la o mana. din pacate, a venit si pestilentialu’ si ti-a tranformat blogu’ intr-o cloaca. pacat…

  16. 17 Sam Murray
    martie 29, 2010 la 09:40

    Da, bre, lupule, tu esti norocu’ meu! Curios este că n-ai fost în stare să pornesti o avalansa de comentarii si pe muribundul forum…

    Tu esti cel care, după lupte seculare, ce au durat aproape zece ani, ai contribuit decisiv la demascarea clonelor roşii… Eşti mare, bre!

    Cât despre „pestilenţial”, el nu are valoarea favoriţilor tăi, care ţin atât de ridicat nivelul forumului pe care îl păstoreşti. Îmi pare rău că nu-ţi pot oferi câteva mostre din creaţia unora dintre confraţii tăi de suferinţă. Abia acolo ai vedea cum arată cloaca… Deşi miasmele îşi sunt cunoscute.

  17. 18 lupu galben
    martie 29, 2010 la 09:43

    vezi ca n-am zis ca am contribuit decisiv, nu deveni si tu „gazetar”.

  18. 19 Sam Murray
    martie 29, 2010 la 09:52

    Mai bine nu ziceai nimic. Nu te faceai de râs… 😉
    Uite, lupule, îţi propun ceva. Reciteşte postarea mea şi fă-o praf. Arată-mi ce văd în oglindă.
    Sau, fă-i o plăcere lui QpQ: demască fără milă unde e subiectivismul meu extrem.
    Ba, poţi atinge şi capitolul „vânătoarea de ciori”…

  19. 20 lupu galben
    martie 29, 2010 la 10:02

    de obicei, nu-ti mai citesc cearceafurile pe teme fotbalistice, pentru ca stiu ce contin. prefer temele extrafotbal. o sa incerc sa citesc mult prea lunga-ti postare, da’ nu cred sa am vreo surpriza.

  20. 21 lupu galben
    martie 29, 2010 la 11:04

    Preambulul ne avertizeaza ca ceea ce vom citi in continuare nu este decat o extensie a problemei pe care o ai cu Rapid, nu numai cu unii rapidisti, cum iti place sa spui, asa ca nu stiu ce astepti sa comentez eu. Mai observam ca nici tu nu poti sa faci diferenta intre institutii si persoane. Steaua si Dinamo au fost doua institutii ale epocii de aur, doi piloni de rezistenta ai propagandei comuniste. Nu am condamnat niciodata sportivii dinamovisti sau stelisti ci numai institutiile respective. Ele trebuiau sa dispara odata cu comunismul. Sper ca nu te-ai gandit vreodata ca mi-as fi dorit sa dispara sportivii. Da, toti sportivii au avut un statut privilegiat, ca altfel cele doua n-ar fi avut parteneri de intrecere. Dar jocurile se faceau numai pentru ele. E drept ca lucrurile s-au acutizat doar in ultimul deceniu. Deceniu in care s-a produs si performanta din ’86, pe care nu te poti abtine s-o compari cu rezultatele Rapidului 🙂 . Performanta respectiva a fost cea mai mare realizare a partidului comunist. Practic Steaua era echipa nationala a Romaniei la vremea respectiva, Jenei fiind antrenorul care a profitat de pe urma selectionerului Halagian.
    Da, toate cluburile au fost comuniste, dar numai doua au fost importante pentru comunisti. Sunt cele care au fost importate de la Moscova, direct in prima divizie. Esti caraghios atunci cand spui ca „superioritatea lor nu s-a manifestat numai prin presiuni politice ci, mai ales, prin jocul din teren”. Pai normal ca erau bune in teren, daca adunau, bazandu-se pe forta lor politica, tot ce e mai bun. Cat despre stergerea din istorie a unor nume, iar esti caraghios, si din nou iti atrag atentia ca nu faci diferenta intre institutii si persoane.
    La intrebarea „de ce ajungea crema sportului românesc la Steaua sau Dinamo?” ai raspuns bine. Nu spune nimeni ca jucatorii nu-si doreau sa vina la cele doua clone. Cele doua institutii ale comunismului pur si simplu luau ce doreau. Performantele lor sunt 100% performante ale comunismului. Intr-o societate normala, astfel de racolari de jucatori nu este posibila.
    In final, o unda de nostalgie razbate discret, amintindu-ne ca numai in comunism putea sa apara performanta europeana.
    Nu trebuie sa demasc eu subiectivismul tau extrem. El razbate din toate scrierile tale pe teme fotbalistice. Cat despre „vanatoarea de ciori”, nu stiu la ce te referi.

  21. martie 29, 2010 la 11:51

    Bai, cand aud asta cu Jenei a beneficiat de pe urma lui Halagian, o iau razna.

    Lupule, am avut marea sansa sa stau de vorba cu Balint. Si l-am intrebat chestia asta. Raspunsul lui, mot-a-mot:

    „Eeeiii, draci! Pai cat a stat Halagian la Steaua? Si e o diferenta de la cer la pamant intre ce ne punea ala sa jucam, cum am jucat dupa, titularii alesi… A creat un drac Halagian.”

    Lupule, cele doua echipe luau ce-si doreau? Vezi ca incurci borcanele urat de tot: cum au ajuns la Dinamo un Camataru, de exemplu, si cum a ajuns la Steaua un Boloni, sa spunem? Chiar nu e nicio diferenta? Asta ca sa nu pomenesc de cazuri precum Gica Popescu ori Nae Manea care s-au tinut tari in fata Stelei si nu au patit nimic, si-au vazut linistiti de echipele lor apoi.

    As aminti si povestea crearii Craiovei Maxima, care, fara consistentul ajutor de la Partid, nu ar fi existat.

    Si vezi ca Steaua nu a insemnat echipa nationala nici dupa ce a castigat Cupa. Uite aici niste exemple, ca sa nu ne dam dupa cires:

    U.R.S.S. – ROMÂNIA 2- 0 (0- 0), Moscova, 07.08.1985, amical

    ROMÂNIA: Dumitru MORARU (Dinamo Buc. 30/0)/46’ Silviu LUNG (Univ.Craiova 29/0)
    – Mircea REDNIC (Dinamo Buc. 39/1), Gino IORGULESCU (Sportul stud. 42/1)/46’
    Stefan IOVAN (Steaua 8/0), Costică STEFĂNESCU-cpt.(Univ.Craiova 63/0), Nicolae
    UNGUREANU (Univ.Craiova 36/0) – Tudorel STOICA (Steaua 9/0)/46’ Dorin MATEUł
    (Corvinul 9/1), Ladislau BÖLÖNI (Steaua 84/18), Michael KLEIN (Corvinul 40/4)/80’
    Ioan ZARE (Dinamo Buc. 5/0), Gheorghe HAGI (Sportul stud. 21/4) – Marcel CORAS
    (Sportul stud. 24/3)/83’ Gavril BALINT (Steaua 12/2), Rodion CĂMĂTARU
    (Univ.Craiova 47/13). Antrenor: Mircea Lucescu.

    Si uite si un meci dupa Sevilla:

    ROMÂNIA – AUSTRIA 4- 0 (1- 0), Bucuresti, 10.09.1986.

    Dumitru MORARU (Dinamo Buc. 35/0) – Stefan IOVAN (Steaua 14/3),
    Adrian BUMBESCU (Steaua 3/0), Miodrag BELODEDICI (Steaua 4/0), Mircea REDNIC
    (Dinamo Buc. 50/1) – Dorin MATEUł (Corvinul 19/3)/72’ Ilie BALACI (Dinamo Buc.
    69/8), Ladislau BÖLÖNI-cpt.(Steaua 92/18), Michael KLEIN (Corvinul 51/4), Gheorghe
    HAGI (Sportul stud. 31/8) – Rodion CĂMĂTARU (Dinamo Buc. 54/15), Victor PIłURCĂ
    (Steaua 6/2)/46’ Marius LĂCĂTUS (Steaua 14/4). Antrenori: Mircea Lucescu si
    Emeric Ienei.

    Acu’… ne scuzi ca dadeam si noi niste jucatori la echipa asta!

    Eu am inteles altceva din ce scrie nenea Toshiro: nu e vorba de comunism, ci de faptul ca s-a putut crea o chestie precum Luceafarul, valorile au ramas in tara, ceea ce a permis construirea unor echipe precum Universitatea Craiova, Steaua ori Dinamo, cu rezultate excelente in cupele europene.

    Intr-adevar, in anii ’80, nu se mai putea respira in fotbalul romanesc fara sa stie „niste baieti”. Numa’ ca cei care foloseau procedeul „cizma pe ochi” erau altii. Da, si Steaua a beneficiat de anumite avantaje. Numai ca e suficient – pentru unii – sa amintesc de meciuri precum Corvinul-Steaua: 3-1, in ’87.

    Si, ca sa revin la Balint: omu’ asta si acum e revoltat pe ce faceau „baietii veseli” de la Secu.

    Eh…

  22. 23 lupu galben
    martie 29, 2010 la 11:56

    „Bai, cand aud asta cu Jenei a beneficiat de pe urma lui Halagian, o iau razna.”
    😀 stiu. si numai tu. 😀

  23. martie 29, 2010 la 12:20

    Pai n-o mai zice. 😀

  24. 25 Sam Murray
    martie 29, 2010 la 12:21

    lupule, tre’ să recunosc că m-ai şocat cu lungimea precedentului răspuns. Sau l-o fi scris ăl mic?… 😉
    Vorba aia, geaba scrie moşu’, că părerea ta oricum e formată. La urma urmelor, până şi faptul că tu pui egal între Dinamo şi Steaua arată cât de bine ai priceput tu ce se întâmpla în RPR/RSR…
    Nu mai revin asupra modului cum se făcea sport în acei ani, cum se racolau jucători, am scris suficient. Exagerări subiective, desigur… Poate o să mă luminezi tu, cu obiectivitatea care îţi este caracteristică, asupra modului în care au reuşit toate echipele să scape de eticheta de „clonă comunistă”, în afara celor două echipe pe care ţi le-ai dori desfiinţate…

  25. martie 29, 2010 la 12:27

    Lupule, om fi noi toti tampiti in ceea ce priveste senzationalele merite ale lui Halagian. Da’ cand iti spune unu’ care a trait secunda de secunda acea epoca…

  26. 27 lupu galben
    martie 29, 2010 la 12:32

    Toshiro, exprimarea mea pe forumuri a devenit telegrafica pentru ca opiniile interlocutorilor sunt deja formate. E drept ca a contribuit si modul abrupt de exprimare a unora mai tineri, mod care mi-a afectat decisiv parerea despre noua generatie si mi-a cam taiat cheful de „discutii”.

  27. 28 lupu galben
    martie 29, 2010 la 12:41

    erata: mai sus am vrut sa scriu:
    😀 stiu. si nu numai tu. 😀

  28. 29 Bragadiru
    martie 29, 2010 la 13:17

    „Practic Steaua era echipa nationala a Romaniei la vremea respectiva, Jenei fiind antrenorul care a profitat de pe urma selectionerului Halagian.”

    senzational! bai, stelistilor, cand apare unul si vomita o asemenea enormitate, ba persista in prostie, ce mai e de zis? exista doua variante: ori gretosul minte ca sa-si argumenteze vrajeala, ori e prost de bubuie si habar nu are de ce era pe atunci. ambele cazuri sunt la fel de grave, pentru ca un din asta a ajuns sa se considere militant pentru „cunoasterea adevarului”. asadar, nu ii faceti jocul, nu puneti botul, ci serviti-i doar ceea ce merita. peste bot …

  29. 30 Sam Murray
    martie 29, 2010 la 13:45

    Bragadirule, stai blând, bre… Nici aşa nu rezolvi nimic. Şi-aşa băieţii ăştia sunt credincioşi, mai ceva decât GgB. Adepţi ai lui „crede şi nu cerceta…”
    lupuşoru’, scuză-mă, dar încă mai sper că ai să mă dumireşti asupra modului cum de s-au pomenit Ploieştii cu o echipă importată de la Bucureşti, direct in prima divizie. Ştiu că e greu telegrafic, dar…

  30. 31 Bragadiru
    martie 29, 2010 la 13:53

    degeaba speri 😀
    el stie ce a auzit in timp ce il dadea jos pe ceausescu: steaua a luat cu forta toti titularii nationalei, iar halagian are cele mai amri merite 😀 ce conteaza ca vorbele astea goale sunt infirmate atat de jucatorii stelei din acea perioada, cat si de statistica? exact, nu conteaza, atata timp cat prostimea va mai avea un motiv sa urle …

  31. 32 lupu galben
    martie 29, 2010 la 14:46

    „consistentul ajutor de la Partid”
    😀 p-asta n-o vazusem. partid cu „P” mare. cu ce sechele au ramas unii… 😀

  32. 33 quiproquo
    martie 29, 2010 la 14:49

    Sam…incearca sa citesti corect ce scriu. Stiu ca poti. De vrut nu prea vrei.
    Am vorbit de subiectivism. Si’am mai spus ca UNEORI e extrem. Io stiu ca intelegi prea bine nuantele…
    Uite, spre exemplu..si pacat ca nu’mi amintesc excat pe unde era localizat comentariul, scriai de duritatea fundasilor CFR’ului. Lucru perfect adevarat. Ceea ce voiam sa scot insa in evidenta e ca uneori nu’ti place sa accepti realitatea, anume ca bagoly’ul nu pre’i poate spune la vereb che are capu’ mare!
    daca ti’as da exemple scrie…poate le’ar infirma presa…
    Da’ uite filmu’ asta:

    ..e doar un umil exemplu ca nu numai Cadu rupe cioante…

  33. 34 Sam Murray
    martie 29, 2010 la 15:06

    @QpQ
    Ştiu, regreţi că n-ai imagini video ale morţii lui Mateianu… Sper să-mi postezi şi clipuri din campionate cu, după cum preciza un vizitator al acestui blog, „echipe care-si construiau echipele si castigau campionate prin efortul lor nu al autoritatilor”… Cee ce nu-i impiedica pe jucători să rupă vârtos ciolane.

    @lupu
    Poate ai să înţelegi de ce Lari a scris „partid” cu majusculă. Deşi cred că sechelele te-ar împiedica…

  34. 35 quiproquo
    martie 29, 2010 la 15:14

    Imi pare rau ca asta intelegi.

  35. martie 29, 2010 la 16:54

    Ultras Tei Television. 😆

  36. 37 quiproquo
    martie 29, 2010 la 17:22

    Da domnu’ Zefirelli….ultras tei television i’a rupt picioru’ omului.
    Si tu esti unu’….

  37. martie 29, 2010 la 17:33

    Neah, nu-s Zefirelli, ca ala ar putea fi Nic daca invata teatru si film. 😀

  38. 39 quiproquo
    martie 29, 2010 la 17:41

    Stii ce tare se vede?

  39. martie 29, 2010 la 17:48

    Hai ca devii gretos. Nu sunt obligat sa stau de vorba cu toti papagalii si il rog pe Tosh sa mai trieze din mesajele tale.

  40. 41 quiproquo
    martie 29, 2010 la 17:51

    Free will!

  41. 42 quiproquo
    martie 29, 2010 la 17:54

    Sunt 2 variante:
    1. Sa apara celalalt inchizitor, Tomas de Bragadiru’ si sa’mi traga vreo 2 lanturi literare..
    2. Sa’i ceri la Toshiro sa ma cenzureze.
    Ar mai fi una: vezi’ti de treaba si nu mai intra in vorba cu mine.

  42. martie 29, 2010 la 18:02

    Sau nu te mai baga tu in seama aiurea.

  43. 44 quiproquo
    martie 29, 2010 la 18:09

    Atita timp cit nu fac atac la persoana…pot sa’mi exprim liber opinia.
    Daca insa detinatorul si moderatorul blogului imi spune…imi iau bocceluta si plec.
    Mi’e greu insa sa cred c’ar face’o, pt ca ar risca sa ramana cu : 1 brav agitator anticomunist, 1 aruncator de petarde, 1 bufon cu pretentii de papusar si un stol de spectatori.

  44. martie 29, 2010 la 18:23

    Dupa cateva mesaje decente si bine articulate tot ce ai facut in spatiul virtual poate fi numit atac la persoana. Ai devenit agresiv si te bagi in treburi care te depasesc numai pentru ca Bragadiru s-a luat de CFR (PDL) Cluj.

  45. 46 quiproquo
    martie 29, 2010 la 18:31

    Aici ai dreptate: dupa citeva mesaje bine articulate, am inceput s’o iau la gioale.
    In spatiul virtual si mai ales pe paginile de sport, nivelul e destul de scazut, renuntindu’se la elementara si formala politete, etalindu’ne in final hidoasele fete. D’aia’ti dau dreptate.
    La modul cel mai serios, reuntam la a judeca faptele, transformind totul intr’un proces al persoanei.
    Chiar si eu fac asta!
    Chiar daca e gresit.

  46. 47 shab
    martie 29, 2010 la 21:21

    Eu nu inteleg de ce tot conversati cu un … precum lupu, care a spus clar ca singurul sau scop e sa bage fitile. Niciodata, dar absolut niciodata, … galben nu a replicat cand i s-a dat cate un raspuns lung si bine argumentat legat de aberatiile pe care le peroreaza de ani de zile. Cand vrajelile ii erau demontate bucata cu bucata, mizeria o da dupa cires, baga smiley-uri, ranjeste ca un redus mintal si o da in ironii ieftine. Asta pt ca in subconstient isi da si el seama ca e un …, dar pur si simplu nu poate altfel. Asta e el. Un … Galben.

  47. 48 lupu galben
    martie 30, 2010 la 07:49

    😀 ceata lu’ Pitigoi s-a reunit si pe blogul lui Toshiro. Pazea! 😀

  48. 49 Sam Murray
    martie 30, 2010 la 07:57

    N-aveţi teamă, ochiul ager al moderatorului galben veghează… Că pe la el suflă… desfiinţarea… 😉

    P.S. Smilies ai băgat, au şi rânjete. Cu ironia stai mai prost…

  49. 50 lupu galben
    martie 30, 2010 la 08:16

    nu era nicio ironie. era purul adevar. astia doi s-au mutat aci. Doamne ajuta sa ramana doar la tine. cat despre „dincolo” eu evit intotdeauna sa aduc vorba de forumul ala, da’ vad ca pe tine te roade. nu mi-ar parea rau deloc sa se desfiinteze. imi ocupa destul timp si m-am cam saturat.

  50. 51 Nic
    martie 30, 2010 la 08:26

    Zise Chioru, necorectat de Sam Murray:

    “1.Iugoslavia si Romania au fost acceptate sa joace in CEC la sfarsitul competitiei, echipele romanesti nu au prins decat doua editii, si alea incomplete, Austria nu mai exista in 1938 iar Elvetia se retrasese. CEC s-a desfiintat odata cu retragerea Italiei. Gata! Din momentul ala nu se mai poate vorbi despre Cupa Europei Centrale. Rapid a participat in “Mica CEC” (asta a fost denumirea sub care s-au jucat meciurile), o competitie de umplutura.

    Daca am socoti si editia din 1940 , ar fi in total patru editii la care au participat echipele Romanesti…

    Oricum, Rapidul a participat prima data in ‘38 cand a reusit rezultate comparabile, daca nu chiar mai bune decat celelalte echipe romanesti, Venus si Ripensia:

    Újpesti FC – FC Rapid Bucuresti – 4-1 0-4 4-5 (in returul de la Bucuresti Ionica Bogdan a facut un meci memorabil)

    Genova 1893 – FC Rapid Bucuresti 3-0 1-2 4-2

    http://www.rsssf.com/tablesm/mit38.html

    http://www.rsssf.com/tablesm/mit-ranking.html

    http://www.rsssf.com/tablesm/mit38.html

    La vremea respectiva Italia era campiona mondiala en-titre (isi sisi apara cu scucces titlul in editia CM din Franta), iar Ungaria avea sa ajunga in finala, impotriva Italiei.

    Echipele romanesti au participat asadar la 3 editii ale Cupei Mitropa (’37, ’38, ’39), fara a mai socoti editia contestata din ’40.

    O data in plus Chioru, acst Ghita Pristanda in slujba unei cauze care il depaseste, intervine cu informatii eronate.

    La randul sau, Sam Murray, f vigilent cand e vorba de rapidisti, trece cu vederea inexactitatile lui Chioru Pristanda (care cica intrveneise ca sa corecteze, inexactitatile lui Sam Murray, ce gluma buna).. Ce sa-i faci, cauza sfanta a lui Sam pare-se coexista cu dicilutate cu informatiile corecte si cu o prezentare a cat de cat decenta a trecutului fotbalistic…Si da-i si lupta, si da-i si lupta, coane Sam Murray…

  51. 52 Sam Murray
    martie 30, 2010 la 09:18

    Ceea ce tu, lupule, pari incapabil să pricepi este că n-ai cum să te aştepţi la zâmbete şi floricele de pe forumuri. Chiar şi eu îmi ies uneori din fire. Ţi-am mai spus că sunt alergic la prostie…

    Cât despre cei doi care te îngrozesc, tre’ să recunosc că le-aş bate obrazu’ uneori. Şi nu de altceva, dar Shab are un umor şi o ironie care ar putea fi folosite mai des şi cu o eficienţă mai mare decât injuriile. Ştiu, e greu să-ţi păstrezi calmul cînd citeşti imbecilităţile unora ca Ozzy sau Cristi, de exemplu, sau să accepţi zâmbind veninul lui TD sau r1923g, dar la bieţii discriminaţi nu mai e nicio speranţă…

    De asemenea, concitadinul lui Shab e bine mobilat sub peruca blondă remarcată de agerul niuiorchez, dar atitudinea găştii boromane l-a transformat într-un fel de Terminator…

    Cât despre muribundul forum, să ştii că s-a ajuns la situaţia asta tocmai din cauza incapabilităţii unora de a purta un dialog. Unii s-au izolat pe cel mai caraghios forum posibil, alţii bântuie pe alte forumuri, unde înjură vârtos, pentru a se întoarce pe tarlaua păstorită de tine, ca să se declare oripilaţi de steliştii ăia câh şi să pozeze în mironosiţe…

    Şi, în încheiere, crezi că o să am plăcerea de a-ţi citi consideraţiile privitoare la naşterea echipei anti-comuniste din Ploieşti? Direct în prima divizie… 😉

  52. 53 Sam Murray
    martie 30, 2010 la 09:33

    Bre, Nic, nu ştiu dacă să zâmbesc sau să mă iau cu mâinile de cap, ca arbitrul la golul primit de Rapid de la olteni…
    Cred că ai destupat şampania rămasă de la ultimul titlu al Rapidului. Deh, l-ai prins pe Gică! Păi, cum îşi permite „acest Ghiţă Pristanda în slujba unei cauze care îl depăşeşte” să ne inducă într-o aşa ditai eroarea? Cum adică „două participări” la CEC, când tot rapidistu’ ştie că au fost trei, ba chiar patru, dacă e să adăugăm şi faimoasa ediţie în care Rapid urma să joace finala echivalentului CCE din acele vremuri… Pentru a continua cu lupta împotriva hidrei bolşevice, nu?

    Şi dă-i şi luptă, şi dă-i şi luptă, coane Nicule…

  53. 54 shab
    martie 30, 2010 la 09:46

    lupule, forumul l-ai ucis tu impreuna cu ceilalti boromani bolnavi, care nu pot decat sa bage strambe, sa minta si sa se dea loviti cand li se raspunde pe masura. ani de zile ati umplut forumul de mizerii si aberatii, iar atunci cand vi se aduc dovezi pt a va arata ca nu aveti dreptate si ca mintiti si exagerati, bagati ceva la misto si parasiti threadul, dupa care continuati cu aceleasi porcarii in alta parte. de asta au ajuns multi (printre care si eu) sa aiba aceasta atitudine. eu am fost moderat in exprimare destula vreme si m-am straduit sa fiu pe cat posibil obiectiv si sa raspund tuturor acuzatiilor cu argumente si cu chestii concrete. dar atunci cand vorbesti cu peretii, pana la urma ajungi sa ii tratezi ca pe pereti. adica sa te pisi pe ei.

  54. 55 lupu galben
    martie 30, 2010 la 09:51

    Toshiro, refuz sa cred ca un om „bine mobilat” e in stare sa trimita cuiva, chiar si pe privat, ceea ce am primit eu de la astia. N-o sa public nicaieri, pentru ca au fost mesaje private, dar iti spun sigur ca nu ti-ar veni sa crezi de ce sunt astia in stare.

  55. 56 shab
    martie 30, 2010 la 10:00

    manevra tipica pt un gunoi, care da de inteles ca ar fi primit cine stie ce mesaj incredibil. mesajul meu, daca tin bine minte, a fost: „ma pis pe tine si pe familia ta de tarani”, si a venit ca urmare a unor suspendari mizerabile din partea ta, care judeci cu jumatati de masura (dupa cum ai facut si acum, cand tiganului din cluj i-ai dat avertisment pt referiri la familie iar pe mine m-ai suspendat). de data asta, insa, nu mai sunt atat de nervos, asa ca imi pastrez doar prima parte a afirmatiei.

  56. 57 lupu galben
    martie 30, 2010 la 10:12

    stai cam prost cu memoria, tigane, daca asta-i tot ce-ti amintesti. oricum, le-am sters, asa ca nu pot dovedi nimic. am pastrat in schimb ultima capodopera a celuilat tigan. aia n-o mai sterg, ca voi sunteti in stare sa negati evidenta. o s-o pastrez pentru orice eventualitate.

  57. 58 shab
    martie 30, 2010 la 10:19

    mizerio, minti cu nerusinarea caracteristica speciei tale.

  58. 59 lupu galben
    martie 30, 2010 la 10:49

    tigane, eu nu mint.

  59. 60 Sam Murray
    martie 30, 2010 la 10:49

    lupule, eu zic să iei legătura cu fraţii tăi de suferinţă, filozofii. Ei sunt specialişti în arhive şi alte alea… Or avea şi ochi albaştri pe sub basca vişinie, mai ştii?

  60. 61 shab
    martie 30, 2010 la 11:03

    tarane, daca nu minti, dovedeste-o. baga mare, de cine te feresti? imi asum orice mesaj ti-am trimis vreodata, nu am de ce sa ma ascund.

  61. 62 Bragadiru
    martie 30, 2010 la 11:24

    vai, ce l-am socat … nu e nevoie sa tii dosare. eu nu mint, eu nu ma ascund, eu nu sunt ipocrit ca tine! ti-am zis de mama si de morti si nu retrag sau regret absolut nimic. este exact ceea ce meriti. motivul e similar cu cel invocat de shab. esti o mironosita plina de ipocrizie, un prostanac care jongleaza cu zvonuri, vrajeli si minciuni, iar ca moderator esti zero. o persoana cu o atitudine asa scarboasa ca a ta nu merita un altfel de tratament (e valabil si pentru fostul fan u cluj, cel care e indignat ca se ia lumea de el, desi e baiat gigea si se exprima „articulat”). diferenta intre existentele noastre forumistice e evidenta: tu si cei de teapa ta (se stiu ei …) ati fost mereu niste scarbe, dar eu m-am radicalizat de abia cand sila a invins ratiunea. si regret enorm ca am fost prea multa vreme baiat bun cu niste mizerii, cand era lesne de evitat daca ascultam un sfat bun si simplu primit in urma cu 4-5 ani … oricum, de mine ai scapat pe forum, asa ca poti bea o palinca!

  62. 63 lupu galben
    martie 30, 2010 la 12:25

    ti-am spus mai sus ca pe ale tale nu le mai am. noroc cu tine ca ai dezvaluit unul dintre ele, ca altfel nu-l mai recunosteai nici p-ala. da’ m-am invatat minte. pe-al tiganului blond il pastrez. nu-l pun aci, sa nu-i murdaresc blogu’ omului, dar il pot pune dincolo, sa vada lumea cine e de fapt.

  63. 64 shab
    martie 30, 2010 la 12:29

    cum adica noroc ca am dezvaluit unul ca altfel nu-l recunosteam? replica asta demonstreaza clar ca esti redus mintal.

  64. 65 lupu galben
    martie 30, 2010 la 12:45

    adica daca apucam sa spun ca le-am sters, inainte sa-l dezvalui tu, nu mai recunosteai ca ai scris asa ceva. stiu ca e greu sa pricepi, la cat de handicapat esti. cam atat am discutat cu tine azi. am si io un ficat. mi-ajunge. mars, jigodie!

  65. 66 shab
    martie 30, 2010 la 12:53

    l-am dezvaluit pt ca nu am nimic de ascuns, jegule. tu ai, de asta minti cu nerusinare ca ultimul nenorocit. posteaza odata mesajele alea, ce dracu mai astepti? nu conteaza ca le-ai sters, banuiesc ca ti le amintesti, de vreme ce te vaiti ca au fost niste chestii incredibile. stii de ce nu o faci? pt ca minti. esti un mincinos cronic. minti de atat de mult timp, incat a devenit a doua ta natura, probabil deja ai inceput sa si crezi ce zici.

  66. 67 lupu galben
    martie 30, 2010 la 13:13

    dobitocule, ai uitat de cate ori ti-ai facut alt user cand erai suspendat, si, pentru ca nu puteai posta, pentru ca userii noi trebuie validati, ma injurai pe pm?

  67. martie 30, 2010 la 13:23

    Deci e oficial – ne mutam aici? 😀
    Eu imi rezerv dreptul de a mai combate uneori si pe SportM. Chiar si azi as avea anumite motive, dar sunt prea binedispus. In mod normal ar trebui sa-l compatimesc pe Nic, dar m-a amuzat prea tare – eu faceam caterinca de ororile Williams si el vorbeste de femei gonflabile. Priceless! 😆

  68. 69 shab
    martie 30, 2010 la 13:28

    imi faceam useri noi atunci cand ma suspendai pe nedrept, ca sa iti pot transmite la cald parerea despre tine. din contul meu nu puteam s-o fac, pt ca eram suspendat (duh!)

    mai tin minte si cand imi faceam useri cu nume gen „lupueunjeg” ca sa apara pe prima pagina, la newest member. =)))))))

    asa, si? care e problema? ce e asa incredibil? vai de capul tau de mincinos notoriu…

  69. 70 Sam Murray
    martie 30, 2010 la 13:28

    Aş aprecia dacă aţi lăsa vocabularul sportm-ist acolo… 😉

  70. 71 shab
    martie 30, 2010 la 13:32

    scuze, am profitat de ocazie ca sa-i dau nenorocitului replica pe care o merita. dincolo m-ar fi suspendat urgent si ar fi sters tot. aici se vede clar cine minte si cine nu are nimic de ascuns.

  71. 72 lupu galben
    martie 30, 2010 la 13:37

    „asa, si? care e problema?”
    problema e ca esti un mincinos, asta e.

  72. 73 lupu galben
    martie 30, 2010 la 13:39

    tocmai ai scris mai sus ca:
    „imi faceam useri noi atunci cand ma suspendai pe nedrept, ca sa iti pot transmite la cald parerea despre tine. din contul meu nu puteam s-o fac, pt ca eram suspendat (duh!)”
    deci esti un mincinos, pentru ca ai zis ca nu mi-ai mai dat si alte pm-uri

  73. 74 shab
    martie 30, 2010 la 14:40

    bah, mincinos cronic, vezi ca postarea mea e doua randuri mai sus si poate oricine s-o citeasca, deci lasa manevrele de manipulare pt prostimea din galeria petrolului aek. nu am afirmat niciodata ca nu ti-am trimis mesaje cu injuraturi, de altfel acest lucru se stia, avand in vedere ca am primit suspendari suplimentare pt chestiile alea. eu m-am referit la singurul mesaj pe care l-ai fi putut considera „de nereprodus”.

    deci, ramane cum am stabilit: esti un mincinos de cea mai joasa speta.

  74. 75 lupu galben
    martie 30, 2010 la 14:42

    toate injuraturile sunt de nereprodus. ca tu mergi pe alte standarde, asta stie toata lumea. nu te mai da dupa cires, mincinosule. te-ai facut de tot rahatu’.

  75. 76 shab
    martie 30, 2010 la 14:53

    de rahat te faci tu cu fiecare postare cu care intaresti spusele mele: esti un mincinos cu un caracter infect si un om de nimic. dar stai linistit, ca nu si-a schimbat nimeni parerea despre tine. te stiu cu totii de mult.

  76. 77 Sam Murray
    martie 30, 2010 la 15:24

    Bine, am înţeles, vă iubiţi la infinit… Da’ ce-are asta cu comunismu’? Sau cu sportu’? 😦

  77. 78 pizarro
    martie 30, 2010 la 18:30

    asa e! lupu nu are nimic in comun cu sportul … el stie doar sa „recite” si sa demonstreze ca totusi poti perpetua prostia. pentru a intelege asta e suficient sa ii citesti operele ultimelor cateva ore.

  78. 79 quiproquo
    martie 30, 2010 la 21:10

    Bragadirule…ce schimbare de look! Deh..in spiritul timpurilor….
    Presupun ca de azi incolo o sa te si stergi pe gura dupa ce faci caca…

  79. 80 quiproquo
    martie 30, 2010 la 22:12

    Mai e una Bragadirule…eu n’aveam cum sa fiu suporter a lu’ U, pen’ca’s ungur, iar U e echipa de traditie si mare valoare, ca si la suporterii lor, sila a invins ratiunea.

  80. 81 Uake
    martie 30, 2010 la 23:47

    ce replici de prostanac de mirc ai.

  81. 82 quiproquo
    martie 31, 2010 la 15:34

    Mda.

    Cam asta e nivelul pe fitzuica asta: ” prostule, gunoiule, rahatule, mincinos cronic, scarba, timpitule, retardatule,…etc….etc. ”
    Felicitari Coane.
    Partea buna e ca macar sunt de partea dreptatii baietii tai !

    Ce noroc.

  82. 83 pizarro
    martie 31, 2010 la 16:51

    pai daca esti prost si ai replici de clasa a sasea ce nivel trebuie sa am cu tine? vino cu ceva inteligent si schimbam placa. dar cat timp continui cu stupizeniile si nu deschizi geamul …

  83. 84 quiproquo
    martie 31, 2010 la 17:28

    Ai dreptate pizarro…atunci sa deschidem geamul ( se spune fereasctra, apropos.. ), si sa ridicam nivelul de la clasa a sasea la al tau spre exemplu, gindindu’ma cum ar fi sa se stearga Dumnezo pe cur cu voi!
    Ce minunat e sa fii destept!

  84. 85 pizarro
    martie 31, 2010 la 18:23

    prin cretinismele astea vrei sa demonstrezi ca esti spiritual? esuezi! tot la stadiul de prostanac ramai!

  85. 86 Nic
    aprilie 1, 2010 la 14:18

    Sam Murray, vezi ca asa-zisele corecturi la textul tau facute de Chioru, cu referire la Cupa Europei Centrale, contin imexactitati. Am incercat sa le mentionez (cu referintele de rigoare) dar in mod straniu postarea nu a aparaut, si alte postari facute in acelasi timp pe alte setiuni mi-au aparut.

  86. 87 Sam Murray
    aprilie 1, 2010 la 14:41

    Eu cred că ai început Paştele mai devreme… Ia uită-te matale mai sus – 30 martie, 8:26… 😉
    Sau te pomeneşti c-ai vrut să mă păcăleşti, pârdalnicule… 😆

  87. 88 Nic
    aprilie 2, 2010 la 15:08

    Ai dreptate, Sam Murray, nu observasem postarea aparuta. Imi cer asadar scuze pentru aceasta inadevertenta. Am totusi circusmtante atenunate, avand in vedere multimea de psotari, cele mai multe off-topic, pe acest „subiect”.

  88. februarie 13, 2011 la 11:24

    salut..am o rugaminte la tine… in care carte a lui Suvorov ai gasit citatele despre sport?

  89. 90 Sam Murray
    februarie 13, 2011 la 21:56

    Atât de controversatul Suvorov tratează subiectul într-o carte mai veche – ”Spetsnaz”. O găsești aici: http://militera.lib.ru/research/suvorov10/index.html (in limba rusă) sau aici: http://militera.lib.ru/research/suvorov6/index.html (în engleză). E vorba de capitolul 6 – ”Sportsmenî”. Lectură plăcută!

  90. 92 Casillas
    februarie 27, 2011 la 12:13

    Pai nu e nimic nou in faptul ca Rapidul a fost infiintat de agenti NKVD precum Ginzer, Kahane sau Bauer.

  91. 93 vali
    martie 2, 2011 la 13:14

    Cateva nelamuriri :

    1) Citez : „Moda denumirilor calchiate după cele sovietice a fost impusă şi celorlalte cluburi. Juventus a devenit Distribuţia şi… Partizanul, pentru a se muta bags and baggage la Ploieşti. Acuză cineva Petrolul de “uciderea unei echipe de tradiţie”? ”

    In ce masura poate fi Petrolul acuzat de „uciderea” lui Juventus Bucuresti. Vrei sa spui ca modul in care este Petrolul „a ucis” Juventus Bucuresti este de aceeasi natura cu modul in care Carmen Bucuresti a fost „ucisa”, desfiintata de sistemul comunist spre a face loc noii echipe a Armatei, CCA ? Nu exista diferente ? Sunt in aceeasi masura de culpabilizat ? Daca da sunt curios ce fel de informatii ai cu privire la acest eveniment ? Pe ce te bazezi ?

    2) Profit de raspunsul lui George Mihalache : „Nu, domnule, ăsta-i un mit. Rapid a luat campionatul în ’67, cînd au avut echipă, CÎND AU FOST SLABI, AU RETROGRADAT.“, ca sa te intreb : cat de slaba a fost echipa Stelei in 1948 ? Cuvintele D-lui Mihalache, care reflecta o stare fireasca de altfel, lasa loc de interpretari pentru ca ele nu s-au aplicat intru totul Stelei pe atunci.

    3) Citez : „Nu neg abuzurile care au existat, evident că echipele militare au fost avantajate…”
    Cat de mult ? Intr-atat de mult cat sa faciliteze castigarea unui campionat si imbunatatirea unui palmares ? Poti sa-mi raspunzi la intrebarea : daca titlul de campioni cucerit la finele sezonului 1984/1985 are la baza aranjamente spre beneficiul echipei militare in acumularea de puncte, imbunatatirea golaverajului, mai poate fi justificat d.p.d.v. moral trofeul CCE ? Daca trisezi ca sa participi la o competitie de anvergura pe care se poate sa o castigi, esti indreptatit in a merita recunoastearea, apreciera competitorilor tai initali ?

  92. 94 Sam Murray
    martie 2, 2011 la 14:22

    Câteva răspunsuri…
    1. Nu acuz Petrolul de ”uciderea unei echipe de tradiție”, a fost o măsură luată în spiritul epocii, al transformărilor IMPUSE de noua orânduire. Dar Ploieștii s-au pomenit direct în prima divizie, nu? Au fost nenumărate astfel de cazuri, în care echipe de tradiție (nu neapărat de top) au fost preluate de diverse întreprinderi sau ministere. Altele au fost desființate, pur și simplu, precum Carmen. Văd că încerci să perpetuezi legenda desființării pentru a face loc echipei Armatei, ASA. Atunci cum se face că vedetele Carmenului, Valentin Stănescu şi Bazil Marian, au ajuns la… CFR București? La ASA nu au ajuns decât Panait și Gh.Popescu. Și asta pentru că erau cadre militare… Și de ce nu s-a procedat ca în cazul Unirii Tricolor și Ciocanul, trecute sub tutela MI, și să se facă din Carmen echipa Armatei?

    2. Puteai să întrebi direct, nu să insinuezi: ”De ce n-a retrogradat ASA după barajul din 1948?”… Hai să ne oprim asupra acelui moment. Ultimele patru clasate în respectiva ediție a primei divizii au participat la un turneu împreună cu câștigatoarele celor patru serii din Divizia B. Primele patru urmau să joace în următoarea ediție. Poli Timișoara (cea adevărată), Metalochimic București și CSM Mediaș au ocupat primele trei locuri. Pentru ultimul loc ”premiant” luptau ASA și FC Ploiești. În ultimul meci, cu Poli, FC Ploiești revine miraculos de la 1-2 și învinge cu 3-2. La 2-1, Poli a mai înscris un gol, nevalidat de arbitru. Ghinion, un fotograf a prins faza când portarul ploieștenilor scotea mingea din poartă. ASA a făcut contestație, meciul s-a rejucat și s-a încheiat 1-1, scor care avantaja ASA. Așa că ASA a continuat să joace în prima divizie. Ce e anormal în asta?

    3. Din nou insinuezi (probabil din lipsă de dovezi) că Steaua ar fi câștigat titlul în 1984-85 prin aranjamente. E ridicol, a fost anul în care Steaua – ai cărei jucători erau ignorați de selecționerul naționalei – a început triumfalul marș spre cucerirea celei mai mari performnțe a fotbalului românesc. De trișat putem vorbi, teoretic, de exemplu, când vine vorba de cucerirea primului titlu de către Rapid… Sau, mai aproape de noi, a titlului CFR, cucerit în urma unui penalty cel puțin ciudat. A, da, nu s-a văzut din cauza valizei lui GgB… Dar, bineînțeles, nefiind vorba de Steaua, astea nu se pun. Putem vorbi, pe baza dovezilor, de titlul Craiovei din 1991, când doar Corvinul a fost penalizată după blatul încheiat cu 0-2. Ori, la un blat participă ambele părți…
    Iar la competițiile de anvergură au participat și alte echipe românești, care s-au împotmolit în fața unor adversari de al căror nume mi-e jenă să pomenesc. Măcar Steaua a bucurat o țară întreagă, amărâtă, înfometată și infrigurată…

  93. 95 nic
    martie 2, 2011 la 15:14

    Cum se face ca Rapidul a fost slab si a retrogradat tocmai cand Gherghiu dej, presupusul simpazinat al rapidului, era la zenitul puetrrii sale. Chiar daca Gheorghiu Dej nu era seful statului roman (Matei Udrea si Sam Murray sunt, se patre, mai slabuti pe teme de istorie, dar sa trecem peste asta) vajnicul moldovean a devenit cel mai puternic om din Romania in anbii ’50. Tocmai cand Rapidului i-a mers cel mai prost in istporias sa de pana atunci. Ciudat mod de a-si manifesta simpatia, nu-i asa? Atunci, sub Gheorghiu Dej, era de fapt o perioada foarte buna pt CCA…

  94. 96 luksemburk
    martie 2, 2011 la 15:22

    sam, de unde naiba apar toti suparatii astia care recita aceleasi lozinci stupide?

  95. 97 Sam Murray
    martie 2, 2011 la 15:31

    Ei, na… E lung pământul, ba e lat… 🙂

  96. 98 nic
    martie 2, 2011 la 15:51

    Pai lozincile stupide dsunt propagate si de stelisti: de exemplu aia cu Gheorghiu Dej, simpatizant al Rapidului. Cand ii iei la intrebari, incearca sa arunce cu praf in ochii lumii.

  97. 99 Sam Murray
    martie 2, 2011 la 16:00

    Oricum, nu știu de vreun caz în care nea Nicu să intervină pentru transferarea unui jucător. Altele erau preocupările lui…

  98. 100 luksemburk
    martie 2, 2011 la 16:13

    belfegorule, cand a facut ceausescu nicolae un abuz in favoarea stelei? vino cu chestii concrete, nu cu „praf in ochii lumii”.

  99. martie 2, 2011 la 18:40

    @Nic
    Simpatia lui Dej pentru Rapid este de notorietate, ce Dumnezeu.

    Asta e numai una dintre dovezi, asa, la o prima cautare: http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/george-mihalache-rapid-primul-club-comunist-121981.html

    Repet: mi se par puerile astfel de discutii, pe bune. Daca tii cu o echipa din cauza/datorita simpatiilor politice, inseamna ca ai ceva la bibilica. Iar acest lucru este valabil pentru fanii oricaror echipe.

    Puternicii zilei nu au fost decat de foarte, foarte putine ori curati, iar ei si-au vazut de treburi fara nicio chestie. Iar noi ne spargem creierii ca fraierii pe chestii mult deasupra noastra…

  100. 102 vali
    martie 2, 2011 la 20:23

    1) Ok poate Carmen n-a fost desfiintata tocmai cu scopul de a a face loc ASA-ului in prima liga, dar cert este ca echipa armatei a fost cea care a beneficiat
    de pe urma „radierii” dreptului la existenta. De ce tocmai Steaua si nu Textila Sf. Gheorghe sau de pilda Karres Medias , echipe ce in sezonul de dinainte luasera parte in lupta pentru promovare, fiind oarecum mai indreptatite decat o formatie care abia se infiintate si ai carei „primii pasi”, in mod normal, trebuiau sa inceapa din diviziile inferioare. Datorita influentei, nu ! Nu se putea ca reprezentata in plan sportiv a uneia dintre cele mai importante institutii a statului (Ministerul Apararii si al Armatei) si in acelasi timp instrument esential propagandistic al succesului noii oranduiri sociale, sa se situeze
    in planul obscur al vreunui esalon fotbalistic inferior ! Era simplu, succesul in primul rand al unor echipe (care reprezentau institutiile de „elita” ale unui regim comunist, armata, militia, factori de coercitie, fara de care regimul n-ar fi putut functiona, nu si-ar fi putut pune in aplicatie masurile de nationalizare si monopol social) si nu neaparat cele care apartineau sau depindeau de sindicatele muncitoresti sau depindeau de diversi factori economici singulari (industria petrolului, feroviara, textila, miniera etc;), semnifica modul cel mai eficient de a confirma superioritatea statului (scopul comun) in dauna oricarei forme de individualitate (constiinta privata).

    2) „de ce nu s-a procedat ca în cazul Unirii Tricolor si Ciocanul, trecute sub tutela MI, si sa se faca din Carmen echipa Armatei?” – probabil doreau sa se foloseasca de cazul
    Carmen ca si unul din pretextele de acuzare in condamnarea lui Mociornita (daca citesti ziarele care fac referire la textul hotararii comitetului executiv a O.S.P. se aduce drept motiv : „…adoptand o atitudine provocatoare atat cu ocazia jocurilor sustinute, cat si
    prin comportarea pe care conducatorii gruparii au manifestat-o in toate ocaziile prin incitari la actiuni cu caracter sovin si nedemocratic”).

    3) bun dar vreau sa aflu ce parere ai tu ? steaua merita sa retrogradeze in 1948 ?
    insa doresc sa punctez ca nu stiu cate echipe au cunoscut o atat de mare disponibilitate din partea federatiei pentru rejucarea unui meci ca urmare a unor greseli de arbitraj mai ales ca atentionarea respectiva n-a venit din partea partilor implicate direct in evenimentul fotbalistic cu pricina, ci de la un tert, ce a fost evident afectat si poate
    a fost indreptatit… poti sa spui poza aceea chiar reflecta adevarul, deci inseamna ca avem un precedent iar daca raspunsul tau este afirmativ (cel putin asa sugerezi avand in vedere interogatia – „ce e anormal in asta ?”) inseamna ca absolut toate punctele pe care Steaua le-a obtinut prin greseli de arbitraj de-a lungul istoriei (nu conteaza, intentionate sau neintentionate) nu sunt concludente pentru tine pentru ca meciurile ar fi trebuit rejucate – iar asta ar insemna ca nu poti sa fii sigur de ceea ce sustii – ca cel putin performantele europene sunt veritabile. Nu cumva te contrazici ?

    4) Nu spun ca l-ar fi castigat numai prin aranjamente, n-am fost atat de categoric insa e de ajuns ca macar 1 pct. sa fie obtinut prin favoruri (inentionate) din partea arbitrilor sau
    a jucatorilor adversi pentru ca reusita sa fie moralmente „demna” de condamnat iar de exemplu meciul poli timisoara – steaua 1-1 din acel sezon are „lipsa de dovezi” pe atat de mult pe cat Viitorul Scornicesti – Electrodul Slatina 18-0 are „lipsa de dovezi”.

  101. 103 vali
    martie 2, 2011 la 20:27

    pardon la pct. 3) am vrut sa zic – „…iar daca raspunsul tau (la intrebarea: merita steaua sa retrogradeze in 1948 ?) este negativ..” si nu „pozitiv”

  102. 104 luksemburk
    martie 2, 2011 la 23:43

    gata, hai sa cadem la pace! asadar, steaua a venit pe tancuri sa ii asupreasca pe toti ceilalti care erau antisistem. a blatuit dintotdeauna, a fost singura echipa care lua jucatori cu forta sau prin tot felul de alte smecherii, are numai rezultate mincinoase, a fost instrumentul de represiune in sport al clanului ceausescu, a inventat cooperativa, iar ceausescu le-a blatuit finala de la sevilla. suporterii stelisti sunt fie apv-isti, fie manelisti, cocalari, soferi de taxi, in timp ce pe alte stadioane se strange crema societatii. e bine asa?

    cand ii vad pe toti papagalii astia, parca imi e ciuda ca nu a fost cu adevarat asa. macar ar fi putut urla pe bune toti puscariasii …

  103. martie 3, 2011 la 00:29

    Asta cu „rusii au venit pe tancuri in ’46/’47” denota un grad de incultura istorica infiorator!

  104. 106 nic
    martie 3, 2011 la 06:20

    Liksemburk a scris:

    „belfegorule, cand a facut ceausescu nicolae un abuz in favoarea stelei? vino cu chestii concrete, nu cu “praf in ochii lumii”.

    trecand peste adrsarea cu „belfegor” pe care o consider jumatate gluma. jumatate provocare si pe de-a intregul intriga, ii voi raspunde mai intai cu un citat:

    „-Deci Nicolae Ceauşescu era legat de Scorniceşti doar cu numele…
    -Lui Ceauşescu nici nu-i plăcea fotbalul! Pe el, când venea pe aici, îl interesa agricultura, să vadă producţia, culturile, nu-i ardea lui de fotbal. Am fost de multe ori în preajma lui, ştiu bine ce vorbesc.

    -Dar era recunoscut ca un suporter stelist!
    -Asta când era mai tânăr. Şi cum să nu ţină cu Steaua când el a înfiinţat-o?! Era realizarea lui!

    -Steaua s-a înfiinţat în 1947. Avea Nicolae Ceauşescu pe atunci forţa să înfiinţeze o echipă de fotbal?
    -Ceauşescu a înfiinţat Steaua prin poziţia pe care o avea la vremea respectivă în Consiliul Politic Superior al Armatei. Mai târziu a devenit chiar şef al acelui organism. Şi n-a înfiinţat orice echipă, ci echipa Armatei!

    cel care razspunde in interviu este Emil Barblescvu, nepotul lui Nicolae Ceausescu.

    http://www.prosport.ro/sport-life/special/super-reportaj-ultimul-imparat-din-scornicesti-5723300

    Toinand cont de faptul ca Steaua s-a „infiintat” direct in prima divizie, consider ca in acest caz, daca vorbele nepotului Barbulescu sunt adevarate, Nicolae Ceausescu a facut, sau a contribuit la un abuz important in favoarea Stelei.

    Oricum, spatele asigurat de Ilie ceausescu, fartele lui nicolae, si de val;entin Ceausescu, fiul lui Nicolae, nu era ceva chiar asa nervinovat. Nu cred ca vreun alt fizician din Romania i-ar fi ptutu sprijini pe sportivi precum fiul lui Nicolae ceausescu.

    Ziele trecute fostul fundas stanga stelsit Iosif Vigu afirma ca sportivi nascuti in prima jumatate a anului erau adusi la steaua, iar cei din a doua jumatate la dinamo. Nu prea imi vine sa cred, desi o spune un stelsit de baza… dar si asemena chestii sunt anormale, si creaza premizele unei competitii cu totul incorecte.

  105. 107 nic
    martie 3, 2011 la 06:32

    @ Lari: Stiam de interviul cu pricina, dar nu pot sa inteleg totusi de ce tov. Gheorghiu Dej a „lasat” rapidul s aretrogradeze de doua ori, mai ales ca sub dujjmanii aia cei rai (Carol al doilea, gabriel marinescu, regimul Antonescu) Rapidul castiga de 7 ori Cupa Romanei, era vicecampioana Romaniei si se batea la campionat in ultimul an al dictaturii „burghezo-mosieresti” cum se zicea in limba de lemn. Cum s-or fi descurcat atunci fara interventia lui dej si transferul unui Ozon aflat la apusul carierei ramane un mister. Dupa cum un mister ramane si sursa informatiei lui Mihalache, altfel un povestitor cu mult har, pe care-l citeam in anii ’70 (recomand ‘De ti-ar spune poarta mea”, editura Sportm Turism ’78, asta din memorie, sper sa nu gresesc). Cea mai probabila expliactie, daca nu chiar singura, ar fi ca Mihalache sa fi aflat de la Ozon, dar eu unul amrezerve ca ozon s-ar fi lauidat in dreapta si in stamnga cu chestia asta. Chiar si asa, aportul lui dej (pe care eu il consider mai mult decat discutrabil) la transferul lui ozon ramane o cghestie palida, fapt este ca in anii ’50, in culmea puterii, simpaitazntul secvretar genarl dej a ajutat rapidul ca funia pe spanzurat.

    last but noty least, acelasi venerabil si simaptic G. Mihalache ne blagostoveste cu o afirmtie acre, pt mine, pune intr-o lumina mai putin favorabila judecatile sale actuale:

    „Becali? Un rău necesar. A făcut şi multe gafe, ce-i drept, mai ales lipsa de fair-play i-aş reproşa-o. Dar Steaua a avut mult de cîştigat de pe urma lui”

  106. 108 jeromelebanner
    martie 3, 2011 la 12:03

    Nic, vezi ca, din pacate, George Mihalache nu prea mai judeca, nici nu ar mai avea cum

  107. 109 Sam Murray
    martie 3, 2011 la 14:50

    Nic, efortul tău de a da la gioale Stelei e sublim, e admirabil, dar e ratat cu desăvârșire…
    O scurtă înșiruire cronologică a faptelor:
    1. 7 iunie 1947 – se înființează ASA București. După cum scria presa vremii, ” Noua asociație Poli-sportivă se bucură de sprijinul nelimitat al d-lor generali Petrescu D. și Haput Mircea și are ca președinte de onoare pe d. ministru de războiu gen. Lascăr Mihail.” La acea dată, Nicolae Ceaușescu era secretar de partid în Oltenia…
    2. 28 martie 1948 – Se înființează Direcţia Politică Superioară a Armatei (abia în iunie 1964, a fost redenumită Consiliul Politic Superior al Armatei). La acea dată, nea Nicu era ministru adjunct al agriculturii. Unde se ocupa de cu totul alte lucruri…
    3. În perioada martie 1950 – aprilie 1954, chit că nu-și satisfăcuse stagiul militar, Ceaușescu a fost ministru adjunct al Armatei. În martie 1950, trecuseră aproape trei ani de la înființarea echipei Armatei … Cred că poți trage singur concluziile.
    Cât despre ”înființarea în prima divizie”, ai puțintică răbdare, că tre` să detaliez pe tema asta în răspunsul dat lui vali.
    Oricum, e interesant că ești mereu gata să crezi orice bazaconie despre Steaua, dar respingi orice afirmație care ar putea păta imaculata istorie a echipei ”ce a-nfruntat și-nfruntă nedreptatea”, cum suna una din comicele creații (d)altoniste…

  108. 110 Sam Murray
    martie 3, 2011 la 16:03

    1. Vali, sunt convins că dacă locul Carmenului era luat de una din echipele menționate de tine nu se mai discuta cu atâta patimă. De altfel, nu știu să se fi vestejit cu aceeași mânie proletară matrapazlâcurile altor echipe decât Dinamo și Steaua. Probabil și datorită faptului că echipele celelalte sunt prea lipsite de importanță…

    Dar să vedem cum a ajuns echipa Armatei direct în prima divizie. Desigur, unii s-ar putea întreba și cum ajuns acolo, în același mod, alte echipe. Pentru că iată care au fost echipele care au jucat în ultimul campionat (neterminat) antebelic: Rapid București, Unirea Tricolor București, UDR Reșița, Universitatea Sibiu (Cluj), FC Craiova, Gloria CFR Galați, CFR Turnu Severin, Juventus București, FC Ploiești, Sportul Studențesc, Carmen București, Venus București. Și iată-le pe cele ce au luptat pentru titlu în primul campionat de după război: ITA Arad, Carmen București, CFR Timișoara, Juventus București, CFR București, Ciocanul București, Ferar Cluj, Libertatea Oradea, Universitatea Cluj, Demagant Tg. Mureș, Oțelul Reșița, Jiul Petroșani, Prahova Ploiești, FC Craiova. Așadar, ITA, CFR Timișoara, Ciocanul, Ferar, Libertatea, Gloria CFR Galați, Prahova au apărut din neant direct în prima divizie. Parafrazându-te, ” in mod normal, trebuiau sa inceapa din diviziile inferioare. Datorita influentei, nu ! Nu se putea ca reprezentantele in plan sportiv ale unora dintre cele mai importante institutii a statului si in acelasi timp instrument esential propagandistic al succesului noii oranduiri sociale, sa se situeze in planul obscur al vreunui esalon fotbalistic inferior !”. A, dar în cazul lor nu e nevoie să ne inflamăm. Nu de alta, dar ele nu reprezentau ”armata, militia, factori de coercitie, fara de care regimul n-ar fi putut functiona, nu si-ar fi putut pune in aplicatie masurile de nationalizare si monopol social”…
    2. Schimbările care aveau loc în societatea românească și, implicit, și în sport, făceau ca situația să se modifice mereu. Nou înființatei echipe a Armatei i se refuzase înscrierea în prima divizie, fiind repartizată în cea secundă, în locul Spartei (Sportul Studențesc), care se desființase. Ca să vezi cum se alcătuiau diviziile și seriile, uite ce hotăra biroul federal al Federației: ”formația STICLA din Târnăveni a fost introdusă în locul VICTORIEI din Sighișoara, constatându-se că aceasta nu s’a clasat bine in campionat, iar STICLA fiind reprezentanta județului Târnava Mare.” Halal motivație, nu? A protestat cineva împotriva unei astfel de hotărâri?
    Pe 24 august 1947 urma să înceapă fotbalul. În divizia A, Carmen urma să întâlnească Dermata Cluj, pe când ASA avea să joace în divizia B, cu FC Craiova. Dar, pe 21 august, Carmen e exclusă! Motivul? După cum spunea președintele FRF, Carmen era o echipă de reacționari, ” pentru ei nu contează campionatul național, decât lupta pe care o duc împotriva Ciocanului și împotriva echipelor ceferiste”… Și, iată, spre veșnica mâhnire a unora, locul Carmenului nu l-a luat nici Textila Sf. Gheorghe (!?!), nici Karres Mediaș. A primat criteriul geografic (o echipă bucureșteană în locul alteia bucureștene) și, bineînțeles, faptul că era vorba de echipa Armatei. Să nu uităm că trebuia imitat modelul sovietic și în sport. Așa erau vremurile, care impuneau, printre altele, și masiva prezență a echipelor ceferiste – 3 în prima divizie: București, Timișoara și Cluj, și 18 în cea secundă Sibiu, București, Caracal, Buzău, Brașov, Craiova, Galați, Târgoviște, Iași, Turnu Severin, Arad, Reșița, Oradea, Satu Mare, Simeria, Turda, Târgu Mureș, Cluj. 21 din 80… Lucru care nu văd să deranjeze prea tare…

    3. Chinurile prin care a trecut ASA la prima sa prezență în prima divizie ar fi putut să te facă să gândești altfel decât în căznita demonstrație că rejucarea meciului Poli-Ploiești ”inseamna ca avem un precedent”, ceea ce ”inseamna ca absolut toate punctele pe care Steaua le-a obtinut prin greseli de arbitraj de-a lungul istoriei (nu conteaza, intentionate sau neintentionate) nu sunt concludente”, iar ”meciurile ar fi trebuit rejucate”. Din nou, numai Steaua se află în această situație, ceilalți nu contează…
    Dar de ce nu pui problema altfel? Păi, dacă influența Armatei era atît de mare, cum naiba a fost posibil ca reprezentanta unui ”factor de coerciție” să fie umilită de niște echipe care ”depindeau de diversi factori economici singulari”: 1-7 și 2-4 cu CFR Timișoara, 0-7 și 1-6 cu ITA, 1-3 cu Dermagant (?!?) etc. Și cum de a fost nevoie să se ajungă la acel baraj, ce, nu era posibil să se dea un ordin, cevașilea, și să se predea toți adversarii?

    Dar, de fapt, vorbim ca să ne aflăm în treabă. Legendele mincinoase de sub pod vor prima întotdeauna, e mai comod să te smiorcăi peste tot… Luksemburk a sintetizat perfect frustrarea celor pe care îi numim boromani.

  109. 111 luksemburk
    martie 3, 2011 la 16:16

    belfegorule, nu te-ai plictisit sa ti se dea cu firma in cap? nu te-ai saturat sa ti-o iei peste cioculet de fiecare data cand incerci sa pari istet? se pare ca nu … drept dovada, uite ca ai mai reusit sa te faci o data de „produs turcesc” cu inteligenta si cunostintele tale fenomenale!

  110. 112 Casillas
    martie 3, 2011 la 19:59

    Doamne ce cretinism….auzi, cica cum se face ca Rapidul a retrogradat sub „protectorul” ei, Dej ???? Pai ati retrogradat pentru ca ati fost mult prea prosti, dupa cum o spune cu „fair play” chiar Mihalache. Asta numai la Rapid se putea intampla, sa fie pupata in dos de conducerea de partid si sa mai si retrogradeze. In afara de asta, la Rapid nu a e existat niciodata ideea de tactica sau strategie pe termen lung, a fost si este o echipa care joaca strict instinctual, ceva in genul echipelor africane…..placute ochiului dar total lipiste de eficienta.
    Asta i-a adus la exasperare si pe comunisti care s-au prins ca strica orzul pe gaste (sau „ciori” 🙂 ca sa fim mai exacti) si la un moment dat au inceput sa isi ia mana de pe ei.
    Dovada in acest sens este si faptul ca de la Rapid nu a reusit sa se impuna niciun fost jucator ca antrenor, nu exista o „cultura” fotbalistica rapidista ci doar bare frumoase, flegme, brichete sau cataroaie.

  111. 113 geza ginzer
    martie 4, 2011 la 14:19

    sam, mi-a dat cineva un pont, am intrat pe site-ul minoritarilor subpodari si am observat ca sunt foarte derutati … sfarma piatra, autorul articolului exceptional de pe fcsteaua, ba probail chiar si matei udrea trebuie neaparat sa fie toshiro, gica chioru sau SOS (bre, rau i-ati mai vuvuzelat pe aurolacii garii de nord, de au ajuns sa va viseze :D)! pana si dawson, un anume filip sau „brazilianul” sunt bagati la inaintare si amenintati cu surprize. mai stii ce sa crezi? poate chiar o fi scris „brazilianul” ceva articol pe fcsteaua … sau poate nu … lumea e plina de mistere si de prea multi rrapidisti. 😀

  112. 114 Sam Murray
    martie 4, 2011 la 21:39

    Minoritarii nu sunt derutati, mai degrabă au intrat în fibrilație. Trioul care le produce coșmaruri de ani buni a devenit quartet…
    Mai amuzante sunt comentariile lor și impecabila logică schweizer care a depistat… rapid că Sfarmă Piatră aș fi eu. Iar mai vechiul nostru pretin RG1923 dă vârtos cu bâta-n baltă… Și vișina pe coliva afumată de sub pod: reapariția unuia dintre favoriții noștri, maistru`Castravete. Merită să-i citești integral nemuritoarea creație:
    In cei 20 de ani care au trecut de la Marele Carnaval din decembrie 89 cele doua capete ale hidrei bolsevice (steaua si dinamo) si-au vazut de treaba de lor si de manevrele de culise facute cu aceeasi indrazneala nesimtita ca si pe timpul lui ceausescu.Vocile care acuzau aceste doua cluburi-facaturi de frauda de-a lungul decenilor comuniste veneau numai dinspre Giulesti, mai nimic din presa.Presa postdecembrista in totalitatea ei (exceptie ziarul „Dreptatea” care a aparut foarte putin timp , din pacate) era si este aservita acestor doua clone comuniste.Pentru ca cei care acuzau si aratau istoria murdara a celor doua au fost si sint numai rapidisti atunci, ziaristii-cozi de topor de la oficioasele ghenciste GSP si Prosport s-au gindit sa ne bage si pe noi in aceeasi „oala” cu cele doua.Daca steaua si dinamo nu-si pot nega originile bolsevice si mini istoria lor confectionata prin decrete ale P.C.R. atunci trebuia sa se faca ceva pentru ca Rapidul sa fie discreditat si acuzat de aceleasi metehne.Daca sint prosti sa creda (si sint!) atunci efortul tuciuriului Matei Udrea a avut efect: cine s-a minjit putin nu mai poate acuza pe ceilalti.
    Sint multe argumente in favoarea noastra.
    personal, cel mai puternic, dupa parerea mea este retrogradarea(de doua ori) in anii `50.Oricine care mai stie putina, forte putina istorie isi da seama ca asa ceva nu se intimpla cu o echipa comunista.
    Paremi-se in 52 cind am retrogradat prima oara in istorie, Rapidul avea 7 oameni care erau titulari la echipa nationala.Cum poti retrograda cu un asemenesa lot? Iar daca eram echipa comunista iar Gheorghiu-Dej care se declara rapidist(asta era adevarat) era primul om in stat cum puteam noi retrogada?In acea perioada erai omorit de comunisti pentru orice motiv, fara judecata si fara sa stii din ce motiv.Oricine putea face orice denunt impotriva oricui, fara sa fie verificat de autoritati iar puscariile se umpleau cu milioane de romani.Daca Dej era rapidist cu adevarat , pai atunci am fi luat campionatul ani la rind si fara sa ne prezentam la meciuri.

    Are ăsta un limbaj de lemn de juri că-i activist UTC vopsit în capitalist. Deh, face Copos prozeliți…

  113. martie 5, 2011 la 08:54

    Fezerbook – The Antisocial Network!!! 😆

    PS
    Sa nu va induca in eroare acel „book”! 😀

  114. 116 RG1923
    martie 5, 2011 la 11:06

    Pai zi, Geza, te-am nimerit, ‘au ba? Ca articolul ala e scris exact in maniera ta. Doar ca e cu litere mari.

  115. martie 5, 2011 la 11:41

    Chiar, Geza, da-ne si noua niste citate. Am inteles ca unul pe-acolo l-a scos mai nou si pe Cioran de-al lor. Stiu, suna rapidist numele Maestrului, dar nu, credeti-ma pe cuvant, nu… 😀

  116. 118 RG1923
    martie 5, 2011 la 11:57

    Nu Dawson, nu l-a scos nimeni pe Cioran rapidist. Ai inteles gresit propozitia. Despre el s-a zis doar ca ar fi fost simpatizant al Miscarii Legionare, care alaturi de ceilalti legionari/simpatizanti etc. enuntati acolo ar fi putut desfiinta presa din zilele noastre.

    Ca ai vrut tu sa intelegi asa, asta e alta problema.

  117. martie 5, 2011 la 12:05

    De-aia zic, veniti cu citate, daca tot polemizam la distanta, sa n-o dam in vreun soi de telefon fara fir.

  118. 120 geza ginzer
    martie 5, 2011 la 13:39

    rg1923, nu stiu ce sa zic … poate da, poate nu, poate iarasi da! poate aveam de-a face cu revenirea lui gica chioru. 😀 😀 da cu banul, consulta sfatul bulibaselor puse pe scannat internetul, iar apoi comunica-ne verdictul! 🙂

    oricum, conteaza prea putin cine l-a scris. important e ca materialul in sine e exceptional. era si timpul sa mai afle lumea si la scara mai larga ca povestea parasutelor virgine de sub pod e o vrajeala buna numai pentru a spala creiere de alcoolici gen altona sau minti odihnite. nu ma mira ca a turbat satra ai carei membri nu sunt cunoscuti cum ca ar fi niste firi sensibile.

    pe piatra ala de ce l-ati suspendat? nu placea ca parea educat, citit si argumentat? da, stiu, asa ceva nu se potriveste cu grohaiala obisnuita de prin zona … cum bine spunea, aveti noroc ca nu prea dati pe la arhive …

  119. 121 vali
    martie 5, 2011 la 17:01

    @Sam Murray
    „ca iata care au fost echipele care au jucat în ultimul campionat (neterminat) antebelic” – faci referire la o competitie care nu poate fi numita cu tarie un campionat, n-a avut un caracter oficial din moment ce s-a facut pe baza de voluntariat (din cauza vitregiilor razboiului) de pilda o echipa avea cu 2 meciuri in plus decat cealalta, s-a autosuspendat iar jucatorii se schimbau de la o etapa la alta – astazi jucau maine plecau pe front ! are exact aceeasi valoare ca o cupa amicala din intersezon, pe baza ei nu se poate face o viitoare clasificare, asa ca analogia ta este irelevanta. Aa si inca ceva – legat de echipele trecute de tine in revista, considerate „ca au aparut din neant” in Diviza A printr-o asa zisa bunavointa arbitrara, vreau sa-ti spun ca te inseli. Care era starea societatii de dupa razboi ? era o stare in primul si primul rand de CRIZA FINANCIARA ? Prin urmare doar echipele ce nu sufereau de problema resurselor banesti puteau face fata deplasarilor, platii baremurilor, si aveau conditiile de joc necesare unui campionat de prima divizie, asta a fost criteriul implicit, alta solutie n-aveai ca sa reiei campionatul, cu cine ? de pilda daca ar fi fost introdusa Sportul Studentesc (pe baza a ceea ce ai afirmat) in prima divizie era foarte probabil ca dupa 8 etape sa fie nevoita sa se retraga, mijloacele materiale nu le mai permiteau sa continue.

    Protestez eu : Sticla Tarnaveni nu merita posibilitatea de a juca in Divizia B – dar hai sa lamurim problema ca eu cred ca n-ai inteles pentru ce argumentez : Steaua (& Dinamo) au avut (subliniat) cel mai mult (subliniat) de castigat de pe urma influentei intr-un sistem care le-a fost favorabil de la bun inceput pana la sfarsit. Arata-mi mie unde am mentionat in toate cuvintele mele la adresa Stelei adverbul „NUMAI”.
    „Halal motivatie, nu?” asta ma intrebam si eu la adresa Stelei, ce fel de mobil a stat la baza deciziei ? „A primat criteriul geografic (o echipa bucuresteana în locul alteia bucurestene) si, bineînteles, FAPTUL CA ERA VORBA DE ECHIPA ARMATEI” excelent punctat ! insa cu o mentiune: consider ca in cazul cu pricina definitia din urma a contat mai mult decat criteriul geografic (mai erau si alte echipe bucurestene cu ceva vechime in competitiile de baza si nici nu o duceau rau). „Sa nu uitam ca trebuia imitat modelul sovietic si în sport. Asa erau vremurile, care impuneau, printre altele, si masiva prezenta a echipelor ceferiste – 3 în prima divizie: Bucuresti, Timisoara si Cluj” Pai bine dar ele nu au aparut peste noapte, nu s-au bucurat de acelasi circumstante in ceea ce priveste geneza lor si cate dintre cele de divizia B au supravietuit pe parcurs ? nu te lega neaparat de schimbarea denumirii facuta initial pentru a fi pe placul noii oranduiri si intr-adevar mai tarziu au fost complet afiliate la o ramura de productie deja trecuta sub administrarea statului, am inteles ce vrei sa spui ca nu e corect sa fiti doar voi, stelistii, considerati comunisti, sunt complet de acord ca e semn de ipocrizie, si Petrolul a fost infiintata, sponsorizata in comunism, de oameni care erau membrii de partid dar cum ai zis si tu – vremurile erau de asa natura. Ar mai fi aparut daca nu exista comunismul? Nu stiu sa raspund, poate ca nu, poate ca da sau poate aparea alta, la Ploiesti cred se gasea un magnat al petrolului care sa-l bata gandul de a face o echipa de fotbal mai devreme sau mai tarziu sau poate FC Ploiesti & Prahova ma aveau ca suporter. Steaua ar mai fi aparut daca nu exista comunismul ? Lasa de gandit, oricum probabilitatea este mai mica in comparatie cu Petrolul iar faptul ca asta era modelul sportiv sovietic aplicat in Cortina nu scuza cu nimic abuzurile ! Nu aveti voi titlul de originalitate pur si simplu se apelau la ele pentru ca erau permise cu un scop bine definit la inceput dar apoi au devenit si metoda de a te mentine in varful piramidei.
    Eu contest doar veridicitatea performantelor voastre (datorita lor majoritatea dintre voi ati si devenit fani ai Stelei), cum in conditii normale (adica fara implicarea directa a anumitor oameni din sistem) lucrurile ar fi stat cu totul altfel, n-ati mai fi fost nici singurele echipe ce n-au retrogradat din Divizia A, n-ati mai fi avut nici atatea campionate si cupe in palmares iar asta va alimenteaza ingamfarea de a considera „ca echipele celelalte sunt prea lipsite de importanta” sau cu am mai auzit ca sunteti „unici” in Romania, prin urmare randamentul european de succes poate n-ar mai fi existat sau poate ar fi revenit altcuiva, in alt mod, sub alte imprejurari. Cert este ca ipoteza sanselor egale era, ca sa te parafrazez, „prea lipsita de importanta” de cele mai multe ori, in ceea ce va privea ! Si ca a incerca sa te agati de acest lucru inseamna „a da dovada de manie proletara” sau „a te smiorcai” .
    „Chinurile prin care a trecut ASA la prima sa prezenta în prima divizie ar fi putut sa te faca sa gândesti” foarte bine ca ai adus in discutie acest subiect, Mihai Ionescu, scriitorul ploiestean, a evoluat pentru ASA in acel timp si i-a spus fratelui meu intr-o conversatie privata ca echipa pe atunci nu era „coapta” pentru Divizia A si ca fara Gheorghe Popescu precis ar fi retrogradat. Pentru asta stau dovada si acele infrangeri categorice si de aici ajungem si la ceea ce ai afirmat :”…si cum de a fost nevoie sa se ajunga la acel baraj, ce, nu era posibil sa se dea un ordin…si sa se predea toti adversarii?” Pai incearca sa vezi lucrurile in perspectiva –

    1) erau alte prioritatiile pe atunci pentru ca OAMENII PUBLICI CU AUTORITATE (PENTRU CA ASTIA AVEAU PUTEREA ORDINULUI, NU ?) sa se intereseze cu cine juca ASA-ul etapa urmatoare
    ca s-o puna de un blat (IN TIMP situatia s-a redresat in aceasta privinta) si chiar daca doreai printr-un telefon sa-l ameninti pe Von Neumann ca-l bagi la puscarie daca nu asculta de ordinul tau pot sa spun ca iti uscai gura degeaba, deoarece, omul a si facut puscarie 8 luni in ’47 pentru ca a refuzat sa-si doneze averea statului roman si nu mai avea rost sa te obosesti sa-l apelezi in probleme blaturi, pai mai devreme sau mai tarziu ce crezi ca el nu stia ca tot o sa faca puscarie la greu si au mai fost si altii ca el, ce naiba pe atunci si in cadrul partidului comunist existau lupte pentru puterea politica – Dej vs Pauker, pana si ministrul „potrivit” (d.p.d.V. lui Dej) al armatei a fost ales spre sf. toamnei lui ’47, tara inca a mai avut un rege pana la sfarsitul lui ’47, aveai cazuri de rezistenta anticomunista purtata prin muntii Apuseni, in Maramures, majoritatea infrangerilor umilitoare au venit din partea unor echipe care la ora aceea inca erau manevrate de proprietari privati sau aveau in componenta lor jucatori cu un „trecut dubios” dupa standardele regimului, posibil incadrati la statutul de „legionari”, „horthisti” si cativa dintre ei nu se sfiiau sa faca „faza zilei” in meciurile cu Ciocanul, ASA etc.

    2) deci modalitatile nu erau complet implementate, nu gaseai supunure aprox. uniforma, nici serviciul de securitate nu fusese inca infiintat… INSA… la nivel
    central deciziile rezonau in mod absolut sub o singura voce – cea a partidului si asta era valabil si pentru institutiile de rang inferior (ca de pilda Federatia Romana de Fotbal), in Bucuresti stateau frumos aliniate tancurile rusilor, pai gandeste-te, controlul la nivel central a fost si un motiv pentru care de pilda s-au putut falsifica alegerile. Propaganda prin sport era importanta, dar nu prioritara altor probleme, de aceea si vointa de a le avea macar in prim planul principalei competitii fotbalistice iar cu timpul au avut grija sa-si indrepte atentia si asupra lucrului mentionat de tine.

  120. 122 vt
    martie 5, 2011 la 18:38

    Domn’Vali, maine-poimaine te pomini ca redescoperi Manuscrisele de la Marea Moarta .O sa inceci iar sa schimbi ceva, pe puncte, analitic si in istoria crestinismului? Scrasnind la virgule si diacritice ca franele de marfar? Daca vom continua sa ne invartin in bucla asta atemporala in care voi, detractorii,sunteti lacrima christica si noi clone sovietice nu ajungem nicaieri!Incetati cu invidia asta incomensurabila, amestecata cu ura si furie si spuneti ca niste barbati adevarati:Ati fost mai buni!Cei mai buni din Romania! Dar lupta continua! Si dreptatea este sus, la Atotputernic, nu la fiecare din cei care cred ca au pus coada la pruna!

  121. 123 Sam Murray
    martie 6, 2011 la 17:53

    @Vali
    Bre, la urma urmelor, care-i oful tău? Că văd că sesizezi relativ corect situația acelor vremuri – improvizațiile, hotărârile care împleteau economicul (criza financiară, cum îi zici tu) cu politicul -, dar singurul lucru care te deranjează este înființarea echipei Armatei, faptul că nu a retrogradat după barajul de pomină, ”implicarea directă a unor oameni din sistem”, ceea ce te împinge să pui și întrebarea ”Steaua ar mai fi apărut dacă nu exista comunismul ?” De ce numai Steaua? Dar celelalte echipe apărute în perioada când România era condusă de comuniști? Și ele sunt pe lista ta neagră? Mă îndoiesc…
    Steaua, Dinamo, Petrolul, Rapid și toate celelalte echipe au jucat fotbalul acelor ani, în condițiile de atunci. Așa cum și ceilalți sportivi activau potrivit cerințelor vremii. Îi negăm și pe ei? Pe Iolanda Balaș, pe Năstase și Țiriac, pe Patzaichin, pe Nadia? Contestăm finala europeană la volei disputată între două echipe romînești, Rapid și Dinamo? Ștergem cu buretele toate performanțele acelor ani, pentru că ”randamentul european de succes poate n-ar mai fi existat sau poate ar fi revenit altcuiva, in alt mod, sub alte imprejurari”? Mi-e teamă că vorbim de pomană, iar scopul rămâne același: justificarea unui palmares subțirel al echipei favorite. În timp ce, vai, vrei sau nu vrei, performanțele Stelei o fac unică. Cel puțin în fotbalul românesc…

  122. mai 10, 2011 la 15:50

    Ori asa: http://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/cum-a-intrat-la-noi-in-tara-comunismul-rapid-prin-giulesti-239722.html

    Ori asa:

    Stadionul feroviar a fost, vreme de doi ani, fieful tovarăşilor. Aici aveau loc cele mai importante mari adunări, aici s-a salutat decizia numirii Guvernului Dr. Petru Groza

    Cu precădere după 1989, cele mai galonate echipe ale fotbalului românesc, Steaua şi Dinamo, au fost acuzate că au apărut în perioada comunistă, fie luînd locul unor grupări deja existente, fie prin diverse subterfugii. Suporterii Rapidului au fost printre cei mai vehemenţi contestatari, mai ales că, spuneau ei, suflarea giuleşteană s-a opus, dintotdeauna, comunismului.

    Lucrarea lui Gheorge Paruşi, “Cronologia Bucureştilor”, apărută în 2007, la editura “Compania” aduce, însă, surpriza. Giuleştiul nu numai că nu s-a opus Moscovei, dar, vreme de doi ani, a fost fieful întrunirilor tovărăşeşti la care participau Gheorghe Ghiorghiu Dej, Chivu Stoica, Petru Groza. Cînd vremea o permitea, marile adunări naţionale se ţineau pe stadion, cînd nu, gazdă primitoare le era Sala Mare.

    Tablouri uriaşe cu Stalin şi Lenin
    Pe 16 ianuarie 1945, Gheorghe Gheorghiu-Dej, reîntors de la Moscova unde reglase „oarecari chestiuni feroviare”, convoacă de urgenţă o adunare a comuniştilor din România. Prilejul se iveşte imediat, chiar peste patru zile: Congresul Uniunii Sindicale C.F.R. Locul desfăşurării? „Sala Mare” a clubului de pe stadionul Giuleşti!

    După discutarea problemelor „la zi”, Gh. Gh. Dej, Chivu Stoica, Ion Gheorge Maurer închid uşile şi trec la dezbaterea problemelor tovărăşeşti. Prezidiul e flancat, în stînga, de tabloul uriaş al lui Stalin, în dreapta, de cel al lui Lenin.

    Se iau următoarele „deciziuni”: provocarea căderii Guvernului Rădescu, aflat în funcţie din 6 decembrie 1944, şi înlocuirea sa cu reprezentanţi ai Frontului Naţional Democrat, eliminarea din viaţa publică a lui Iuliu Maniu, începerea agitaţiunii pentru împărţirea pămînturilor. „Congresul” durează 10 zile, timp în care tovarăşii rostesc alocuţiuni înflăcărate, cu aplauze furtunoase.

    Marea Adunare Populară din 27 februarie
    Comuniştii încep instigările în marile fabrici. Guvernul e pregătit să riposteze. Bucureştiul fierbe. Au loc manifestări pro-moscovite, reprimate. Peste cîteva ore, oamenii lui Rădescu ies pe străzi, iar “roşii” atacă. Sunt morţi şi răniţi. Vîşinski, trimisul lui Stalin, vine în România pentru a lămuri treburile. Cere o manifestare grandioasă. Şi atunci, pe 27 februaruie, pe stadionul „Giuleşti” are loc o Mare Adunare Naţională la care participă oameni ai muncii aduşi cu forţa din marile intreprinderi. Se discută, din nou, despre noua orînduire, se cer demisii. Totul durează şase ore, deşi e frig. La plecarea de pe stadion, în drumul spre casă, manifestanţii fac scandal, sparg vitrine.

    A doua zi, Guvernul Rădescu îşi prezintă demisia. Pe 6 martie 1945, doctorul Petru Groza urcă la prezidiu. Comunismul era instaurat, pentru următorii 50 de ani, în România.

    Giuleştiul, locul de întîlnire al tovarăşilor
    Cum în perioada 1944 – 1946 campionatul de fotbal a fost întrerupt în totalitate, deşi unele competiţii au continuat să se dispute (Cupa Bucureşti, etc), iar Rapidul efectua, aici, antrenamente sporadice iar “Republicii” avea să fie dat în folosinţă abia în 1948 (ONEF -ANEF fusese distrus în război), Giuleştiul a devenit, în această perioadă, fieful adunărilor comuniste. Pe 16 august 1945 Gh. Gh. Dej conduce, alături de Chivu Stoica, o nouă adunare a ceferiştilor, unde se va dezbate problema economatului. Conform presei de atunci, în perioada ianuarie 1945 – martie 1947, Dej ar fi venit de şapte ori pe arena sau în sala stadionului Giuleşti.

  123. mai 10, 2011 la 16:27

    Daaaaaaa, mi-a inseninat ziua articolul lui Oprisan. 😀
    Dar, vorba ceea, nimic nou sub… soare! 😆

  124. 126 lupu galben
    mai 10, 2011 la 20:54

    😀 citeste-l un pic si pe Udrea, sa-ti mai revii. nu spune mare lucru articolul respectiv. titlul e tendentios, dar in continut nu se spune decat ca o anumita sala a fost folosita de comunisti si alte lucruri care nu prea au legatura cu fotbalul. oricum, Oprisan a fost fraier ca a parasit linia oarecum neutra de pana acum.

  125. mai 10, 2011 la 21:09

    La voi la Ploiesti a fost mai senin, sau ce? C-aici a plouat si-a fost intunecat toata ziua. Singura raza de soare autentic a razbatut din acest articol al lui Oprisan. Care pastreaza o linie neutra, desi articolul e subtire – trebuia sa inceapa de la Ginzer si Kahane, Komintern, 1921-1923 etc. Dar are impact si-asa – titlul este excelent! Sa vezi iures cand toata povestea va deveni film de Cannes! 😆

  126. 128 vt
    mai 10, 2011 la 22:30

    O nedumerire: daca rapidistii erau anticomunisti cum de si-au asezat „tovarasii” Dej si Chivu Stoica tabara tocmai in Giulesti? Cum de a rezistat acolo nucleul moscovit timp de aproape 20 de ani, evitand sa se manifeste in multe alte zone, cu orientari politice diferite??? De ce nu au protestat cheferistii impotriva manifestatiile comuniste ale vremii, luptand imotriva hidrei bolsevice? De ce au acceptat rapidistii sa faca propaganda comunismului? Nu au participat astfel la influentarea spectatorilor care, din dragoste pentru idolii sportivi, au votat majoritatea cu Soarele? Nu sub influenta „maselor” a fost impus guvernul dr. Petru Groza, capul de pod al sovietazarii Romaniei??? Tare mi-e teama ca anticomunistii puteau fi gasiti atunci mai mult prin munti sau case conspirative, nu pe stadionul de la gara!

  127. mai 11, 2011 la 02:33

    @vt
    Comunistii erau atat de putini atunci, incat putem spune ca echivaleaza cu rapidistii!
    Romania toata era anticomunista, tot ce-a urmat a fost o „aliniere”, ca si acum. Doar ca atunci era cu Ginzerii, Kahanii, Paukerii, Dejii, Chivstoicii etc.

  128. 130 vt
    mai 11, 2011 la 23:58

    Da , Mihai, m-a furat ideea, am anticipat cu ceva ani lupta anticomunista montana sau urbana,din umbra, dar nu asta e important. Se remarca ipocrizia de care „dizidentii” de pe stadionul cu stavrizi si alti pesti congelati dau dovada considerand Giulestiul o reduta anticomunista!

  129. 131 nic
    mai 13, 2011 la 14:47

    VT, puii niste intrebari proinind de la premize false. De unde pana unde si-ar fi asezat Dej sau Stoica (numele original era altul) in Giulesti? pe ce te bazezi cand faci o asemenea afirmatrie?

    Nu stiu ce liceu ai facut tu, dar Mihai a urmat „Mihai Viteazul” din Bucuresti, Liceu cu frumoasa traditie si care printre aletele a organizat Conferinta nationala a PCR din Februarie 1945 (taman perioada incrimanata de „ziaristul” Oprisan si chiar de dawson). mergand pe logica luii Mihai, el a facut un liceu apropiat comunistilor si preferat de acestia.

    La care aproape 20 de ani tereferi, VT? O parte din anii ’30 si ’40 au fost petrecuti de dej in puscarie alti lideri bolsevici se aflau in afara tarii, iar membrii PCdR activi in calndestintate aveau case conspirative in alte cartiere din bucuresti, si nu putine erau casele astea, din zona Floreasca pana in Vatra Luminoasa, unde l-au si tinmut ascuns pe maresalul Antonescu dupa arestarea sa.

  130. mai 13, 2011 la 15:18

    Bai, Nic, esti chiar culmea cu liceul, era bine sa te fi rezumat la a posta paralela asta aberanta pe forum, daca tot tii neaparat s-o spui. De curiozitate, tu ce-ai facut, Zoia, Economic?

  131. 133 vt
    mai 14, 2011 la 19:03

    Nic,ii resimt lipsa „Saliceanului”care te mai dumirea cu rabdarea lui indiscutabila. Adica risc sa devin plicticos pt. cei care stiu pe unde s-a perindat electricianul Ghită Gheorghiu.1.Galati:aici , dand dovada de zel mult la sindicat,a fost racolat membru de partid.Pedepsit cu mutarea la… 2.Dej: acolo a lucrat o perioada care va ramane definitiv evidenta .A continuat activitatea cominternista. 3.Bucuresti: participa la grevele de la Grivita 1933.Este element de legatura intre Bucuresti, Cluj si Iasi, centre greviste.Cand sindicatele „rosii”, comuniste, create la ordinul Moscovei si nerecunoscute legal nu au acceptat ca suficientă satisfacerea revendicarilor initiale ale protestatarilor(circa 4000 plus cei veniti dinafara sa dea o mana de” ajutor”), nesocotind inclusiv starea de asediu, guvernul a folosit prima oara armata si jandarmii impotriva grevistilor. Urmarea o stie majoritate dintre noi. Ghita Dej a primit 12 ani de inchisoare.“Tovarăşul ”, împreună cu Luca, cu Chivu Stoica ,etc.,izbuteşte să transforme Doftana, din locaş al teroarei, într-o fortăreaţă de nezdruncinat, o adevarata universitate a Partidului:).Experienta lui in activitatea cominternista, de agitator bolsevic,a fost benefica la 23 august. Rolul PCR in toata aceasta actiune ar fi fost acela de a suplini lipsa de trupe a complotistilor cu muncitori din fabrici. Nic, am vrut sa stii ca acesti tradatori de tara au continuat permanent subminarea Romaniei. Atelierele CFR au favorizat aparitia si consolidarea comunismului in Romania , climatul din Giulesti fiind ideal pentru zavera. Adauga cele relatate de Lari si recunoaste ca am raspuns intrebarilor tale morometiene. Chiar daca nu pe gustul visiniu. In concluzie, Dej si gaşca lui(gaşcă, pt ca in ţara asta erau pe atunci sub 1000 de comunisti, nu?) de lupi s-au intors acolo unde…au mancat oi…in Giulesti. Sper acum sa nu faci vreo gluma sau sa plangi ca „Ranitul dintre linii”! PS: Am facut un liceu al naibii de bun…Have a nice day!
    PS: Acum, lasand orice disputa la o parte, va rog ceva pe toti.Prieteni, daca sunteti crestini si aveti inimi de oameni adevarati, rugati-va pentru sănatatea lui Mihăiţă Neşu! Hai, ridica-te si mergi, Bichonule!

  132. 134 nic
    mai 14, 2011 la 23:42

    VT, tot nu ai lamurti legatura cu asa-zisul nucleul moscovit care ar fi rezistat 20 de ani in Giulesti, cum ai afirmat intr-un mesaj anterior… Banuiesc ca nu te referi la stadionul valntin Stanescu (Giulesti) inaugurat in anii ’30 in prezenta MaJestati Sale, Regele Carol al doilea al Romaniei Mari.

    Comuistii avea case conspirative in multe locuri in busuresti, d fapt nici nu stiu daca si cate ar fi avut in zona Giulesti, dar stou sigutr ca au existat case conspirative in Domenii si zona Floreasca. Sunt curios daca in nucleul comunist ii incluzi pe Patrascanu, Maurer, Bellu Silber, Brucan sau Pavel Campeanu, unul mai giulesteran ca al;tul. Din ce sp[ui tu, VT, nuceul giulestean era constituit din galateanul bacauna Dej… 🙂

    pt ca ai amintit de tradatori de tara, VT, eu consider ca fondatorul Stelei, generalul Mihail Lascar, a fost un tradator de tara, nu doar recenind in Romania cu Divizia Horia Closca si CVrisan, ci si contribuind la organizarea alegerilor de trista amintire din 1946, dupa care a devenit minstru al Apararii in Guvernul comunist, dupa care a devenit inspector sef al Armatei comuniste. Asta va este fondatorul , un tradator si un colaborationist comunist!

    Dej nu a avut nici o functie la Rapid, in Romania obsedantului deceniu condusa de asa zisul suporter Dej Rapid a retrogradat pt prima dara in istoria sa, in timp ce e chipa armatei comuniste, CCA, o ducea mai buine ca oricare alt club, exceptand poate pe Dinamo.

    Cat despre licee, este un fapt ca Liceul Mihai Viteazul din Bucuresti a gazduit prima conferinta nationala a PCR-ului in legalitate dupa ’44… si erau destule licee cu sali de conferinta in Bucuresti. Daca am timp voi posta pe sportm.ro fotografii si/sau referinte in acest sens.
    Altfel, ca ai facut un liceu al naibii de bun, VT, este meritul si sansa ta.. Sper ca ai si alte realizari in cea ce priveste educatia personala. Am avut sansa sa cunosc oameni cu orizont larg care urmasera instituii de educatie cu totul remarcabile, este o oprtunitate pt . largireas propriului orizont.

    Cred ca totii romanii au un gand bun pt. Mihai Nesu, si sper si eu ca fundasul stelist si al Nationalei Romaneii se va restabili rapid si cat mai complet.

  133. 135 vt
    mai 15, 2011 la 19:07

    Nic, mi-e din ce in ce mai greu sa iti explic. Nu as vrea sa raspund unor observatii putin infantile dar trebuie sa stii ca initiativa fondarii clubului Steaua a plecat de la Corpul ofiterilor Casei Regale inca din vara lui 1946. Cand Lascar nu era inca ministrul Fortelor Armate. Crezi ca dupa atatia ani de front militarii, cei care supravietuiserasi mai erau valizi, nu doreau sa se bucure de viata, inclusiv facand sport? Oricum, vorbesti din carti, fara sa intelegi.Daca traiai teroarea din lagarele rusesti nu mai acuzai atat de vehement. Nu ii fac apologie lui Lascar dar la el a primat instinctul de conservare. Luat prizonier la Stalingrad nu prea mai avea de ales…Trec peste asta, nu stau sa despic firul in 4. Dar Dej& Друзья au tradat deliberat, constient, cu premeditare, considerandu-se in primul rand cominternisti si apoi romani.La Atelierele Grivita actionau circa 400 de sindicalisti”rosii”(comunisti),condusi de Constantin Doncea, Dumitru Petrescu, Gheorghe Vasilichi, ş.a. aparent si real, din umbra, de Moscu Cohn. Dej,oportunist recunoscut, un Machiavelli la puterea n+2, si-a supraevaluat meritul, devenind liderul de necontestat al aripii romanesti a partidului,chiar daca era inchis. Cultivandu-si legenda printre detinuti si ceferisti{detasamentul de avangarda al clasei muncitoare), majoritatea dintre ei prost instruiti si usor de manipulat de agentii Moscovei, a devenit cunoscut si influent..Aceasta priza la populatie a fost considerentul pentru care au fost cooptati guzganii rosii, pe 23 August 1944, la arestarea lui Antonescu. In lipsa armatei, plecata pe front, muncitorii erau o a doua oaste, simpatizanta a noului guvern pricopsit ,in premiera, cu ceva comunisti. Se poate spune astfel ca locomotiva a adus balaica si rubaşca la Bucuresti, devansand clar Katiusa si tancurile cu secera si ciocanul.

  134. 136 Filip
    octombrie 8, 2011 la 12:17

    Recomand nişte clarificări promise de mult timp, în legătură cu metodele Stelei `80-iste. Mai precis, în legătură cu „abuzurile”, „racolările forţate”, „strângerea celor mai buni jucători”.

    Dacă,
    a) despre cât de „cei mai buni” erau jucători din care a fost formată Steaua Sevillană am arătat în „Ceauşescu a câştigat CCE sau Hai sictir, şobolane!” (search google, primul rezultat)

    b) despre „abuzurile” reprezentate prin marota „Voi l-aţi omorât pe Mateianu” am arătat în „Suntem de acord, a fost cea mai mare hoţie din istoria Stelei” (search google, primul rezultat)

    c) despre „racolările forţate”, exprimate simbolic prin ce i s-a întâmplat lui Gică Popescu, arătăm acum, prin „Cazul Gică Popescu, sau Hai sictir, şobolane (II)!” (search google, primul rezultat).

    Aş pune linkuri, dar n-am mijloace specifice. Spor la inventat alte legende, că astea s-au dus.

  135. 138 Dawson
    noiembrie 15, 2011 la 08:06

    LOL, Lari. Nu pot sa cred – cum sa furi de la fratele tau?? 😆

  136. 139 Casillas
    noiembrie 15, 2011 la 09:19

    Nimic nou, astia sunt ciorditori din nastere 😉 In rest e foarte interesant ca pe indieni ii dau in gat din nou proprii jucatori, toate cele 3 titluri ale lor au fost luate prin frauda.

  137. decembrie 29, 2011 la 12:16

    Salutari din Lombardia! nu pot sa intru pe topicurile noi, mi se pun tot feluyl de intebari cheie, ce se intampla, blogul asta e la secret

  138. 141 Sam Murray
    decembrie 29, 2011 la 12:23

    Bre, chiar mă întrebam dacă n-oi fi fost tu ăla de l-a pălit pe Galamaz, că prea ai dispărut așa…
    Totul e ca înainte, numai că, datorită limbajului unora, postările apar doar după ce le dă moșu` OK-ul.
    Oricum, până la revenirea ta printre noi, un ”la mulți ani!” cu urări de sănătate și fericire de la mine!
    Buon anno, bre!
    Ne revedem pe 5 ianuarie…

  139. decembrie 29, 2011 la 20:46

    De ce de abia pe 5_ asa greu se lasa Wesley

    Multumesc frumos pt. urari, La multi ani tuturor!

  140. 143 Sam Murray
    decembrie 29, 2011 la 21:56

    Păi, iar mi-e de ducă… Mâine-n zori e plecarea. N-ajung în Lombardia…
    La-ntoarcere ai grijă să-l găsesc gata echipat pe Wesley, să n-avem vorbe! 😉

  141. 144 vt
    decembrie 31, 2011 la 02:36

    Salutari din Bucuresti! Sam, cred ca l-ai lasat pe …nea jiji sa dea OK-uri Dupa cum iti spuneam şi in commentul meu „fantomă”, de la „Pretentii”, initial cu nr.4, acum istorie nescrisa, te avertizam ca nu o sa-l vedem pe Wesley la Steaua cum nu l-am vazut nici pe Moraes, Lucian Sînmărtean, Daniel Guiza, Marius Stankevicius, Emiliano Armenteros sauFernando Belluschi ! Jiji vorbeste despre fotbalistii adevarati doar ca fapt divers…El nu cumpara, doar se baga in seama ….Asa ca badia Wesley te va intampina la sosire echipat tot in răzesh, cu căshula pe frunte si calari pe un butoi di shela de Busuioaca de Bohotin!
    La multi ani si la buna vedere pe 2012 cu sanatati si prosperitate!

  142. 145 Baba Anitza Birtashitza
    august 4, 2012 la 17:30

    Se poate asa ceva?? Ca io’s ignorant in ceea ce priveste armata, grade etc…

    „Pe lista celor care au primit grade in rezerva in 2012 apare Emilian Schwartzenberg, care a devenit, de la absolvent de studii superioare, locotenent colonel. Si realizatorul TV Vlad Enachescu a obtinut grade militare, in 2011 ajungand de la absolvent sublocotenent.

    De asemenea, fosti membri ai echipei de fotbal Steaua – generatia ’86, apar pe listele cu avansari in grad cu nereguli din 2011. Este vorba de Miodrag Belodedici (de la locotenent la colonel). Gabi Balint (de la capitan la comandor), Ladislau Boloni (de la sublocotenent la colonel), Helmut Duckadam (de la maior la colonel), Adrian Bumbescu (de la locotenent-colonel la colonel), Stefan Iovan (de la capitan la colonel), Victor Piturca (de la capitan la comandor).

    Totodata, apar pe lista MApN si Gheorghe Hagi (de la soldat la colonel) si Dumitru Stingaciu (de la capitan la colonel).”

    Sursa:http://stirileprotv.ro/stiri/politic/mapn-isarescu-ungureanu-kelemen-kovesi-blejnar-si-manolea-au-grade-obtinute-cu-nereguli.html

  143. 146 "Io iemigrez in Australia daca ramane Basescu. Da, ma, da..."
    august 4, 2012 la 19:28

    Mare brânză. Sunt chestii absolut onorifice. Avansarea personalităţilor publice, ofiţeri în rezervă, e ceva normal. Se practică şi în alte părţi. O modalitate prin care Statul recunoaşte anumite rezultate, şi îşi întăreşte anumite Instituţii. E mai greu de explicat cum, dar e ceva normal. Anormal e faptul că – între avansările fireşti -, au fost băgaţi la grămadă, mai pe neve, şi o grămadă de pedelei (da nu numai), exclusiv pe criteriul: „e băiat bun, ne-a ajutat, e de-al nostru”. Asta e deranjant, că se fac trocuri şi se decontează datorii cu nişte grade care ar fi trebuit să păstreze o anumită semnificaţie. Pe taică-miu, spre exemplu, tr-ist cae a terminat prin 70, l-au făcut căpitan în 1993, când i-au mobilizat ultima dată pe rezervişti, iar acum vreo doi ani era maior – fără să-l anunţe, fără să nimic. În general, avansările astea ale rezerviştilor nu fac nici cât un căcat, n-ai niciun beneficiu, e doar chestie de imagine pentru un dobitoc frustrat precum Boureanu să se prezinte ca fiind colonel în Armata Română. Ceea ce, recunosc, e strigător la cer. Sau să-l faci pe penibilul de Turcescu colonel din nimic. Dar să-i bagi pe foştii sportivi ai Stelei în aceeaşi oală cu clientela politică a lui Băsescu şi Udrea – aia e ridicol.

    Şi, apropos, Balint şi Piţi – comandori ? La forţe terestre?! WTF? Ăsta e grad (corespondent celui de col.) la Marină sau la Aviaţie.

    Iar Hagi şi Boloni nu au fost ofiţeri – au refuzat explicit.

  144. aprilie 14, 2013 la 00:29

    Nu stiu daca au mai fost postate aici, deci SORRY daca fac trolling, dar ma gandesc ca-s bune ca avancronica 😀

    http://www.fcsteaua.ro/index/section/galleries/mode/listAlbum/album/376/Rapid,%20adevaratul%20club%20comunist

  145. 148 Sam Murray
    aprilie 14, 2013 la 04:10

    Subiectul e discutat pe larg aici: https://sammuraysports.wordpress.com/2010/11/11/primul-club-comunist/
    Și comentariile sunt instructive.

  146. 150 Marele Rapid
    iulie 6, 2013 la 21:43

    Vazui azi la pranz, pe tvr 2, o editie speciala a emisiunii Replay. N-am prins-o de la inceput, dar tot fu vreo ora si ceva.

    Subiectul: primii 20 de ani din istoria Marelui Rapid. Detaliat.

    Cei doi realizatori jucau rolul a doi dintre cei care se gaseau pe procesul-verbal de infiintare al clubului si remomerau, din holurile de la Capsa aflat in anii razboiului, despre… toate cele.

    Imaginea facuta ca de epoca, muzica lu` Gica Petrescu in surdina, ziare, costumatie, role-playing, legende peste legende. Faceau toate paralele sa-i vezi. :mrgreen:

  147. 151 Marele Rapid
    iulie 6, 2013 la 21:49

    Bre, aveti noroc, o gasiti pe site-ul lor. Cica e din 29 iunie (deci era o reluare) si cica a tinut doar 47:10 minute. Mie mi s-a parut dublu, da` nus de ce. :mrgreen:

    Luati aminte, lectie de clasa si rafinament! Legenda Marelui Rapid!

    http://www.tvrplus.ro/editie-replay-112467

  148. 152 Generalfeldmarschall Keitel
    iulie 7, 2013 la 04:01

    apar si agentii iudeo-bolsevici ginzer si kahane? si de ce doar primii 20 de ani? s-au rusinat cand ar fi trebuit sa readuca soarele pe piept?

  149. iulie 7, 2013 la 08:37

    O chestie care ii enerveaza pe multi cand vine vorba de Rapid e abureala asta oportunista c-ar fi „luptatori impotriva hidrei bolsevice” de mici copii, dar le-a convenit sa fie zeci de ani mandria si bucuria muncitorimii comuniste. Cam la fel ca pedeo-basistii. 😀

  150. 154 Lari
    martie 19, 2014 la 15:42

    Ion Voinescu: ”Comuniștii oricum distrugeau tot ce avea legătură cu trecutul, Juventus, Venus, Unirea Tricolor, Ripensia. Din cele vechi au păstrat Rapidul, care era al lor!” 😀

    http://www.sportclasic.ro/ro/Interviu-Ion-Voinescu/

    Stiu ca e pacat ca un astfel de interviu sa aiba o asa ”prefata”, dar m-am gandit ca e bine sa completam ”lista”. 🙂

  151. 155 Unlucky
    octombrie 9, 2017 la 12:13

    Vreau să remarca acest pasaj dintr-un interviu remarcabil dat de Gică Popescu:

    „Tata m-a convins să plec de la Steaua”

    – Cu mult înainte de contractul cu Dinamo ați jucat și la Steaua. Nu ar fi fost mai bine pentru viitor să fi rămas în Ghencea în ’88?
    – Nu, din contră! Eu am crescut enorm în cele șase luni la Steaua. Când am revenit la Craiova aveam altă personalitate. Jucasem în semifinalele Cupei Campionilor, jucasem cu Hagi, cu Lăcătuș, cu Pițurcă. D-aia am început să joc mai bine la Craiova. Steaua mă postase deja la un nivel mai înalt. La Steaua aș fi fost, probabil, foarte bun, dar nu aș fi jucat cu atât de mult curaj, cu incursiuni în atac ca la Craiova.
    – Valentin Ceaușescu nu v-a presat, nu v-a blocat la Steaua?
    – Valentin s-a comportat foarte corect. Eu eram în culpă cu el, pentru că îi promisesem că rămân. A fost finala cu scandal, cu Dinamo, când am ieșit de pe teren. După acel meci am plecat în vacanță. Eu îi zisesem lui Valentin că voiam să rămân, dar în iarnă, când plecasem de la Craiova, îi promisesem primului secretar că revin după șase luni.
    – Dar nu mai voiați să reveniți la Universitatea?
    – După jumătate de an la Steaua m-am răzgândit, jucam bine și îmi plăcea. Tata mi-a spus „Băi, ți-ai dat cuvântul! Eram lângă tine când ți-ai dat cuvântul că revii la Universitatea! Tu nu mă faci de râs pe mine!”. Am plecat dimineață de acasă cu gândul că mă duc la Steaua. Tata nici n-a vorbit cu mine, mama plângea rezemată de stâlpul porții. Tata m-a sunat și a doua zi „Nu te-ai răzgândit? Noi avem onoare, nu se poate să nu respecți ce ai promis!”. Mi-a ieșit din gură „Bine, dom’le, vin mâine!”. Seara i-am zis lui Dan Petrescu că plec. „Unde?”. „La Craiova, înapoi”. „Păi, mâine la 8 plecăm în cantonament!”.
    – Și chiar ați plecat.
    – Dimineață la 5 am luat bagajul și am plecat la Craiova, unde se adunaseră 200 de oameni la club. Eu semnasem un angajament să rămân sergent major după armată. Și a început nebunia, cu mandate de arestare pentru dezertare, fiindcă plecasem de la Steaua. Mă opreau polițiștii prin Craiova și-mi arătau că aveau mandate să mă aresteze.

    „Cel mai ușor pentru un fundaș e în Italia. Spațiile sunt foarte mici, motiv pentru care ritmul e scăzut. E mai ușor pentru un fundaș, are de apărat o zonă de 5 metri stânga, 5 metri dreapta. În Spania sunt spații mari, ești expus mereu ca apărător”

    „Oamenii se întindeau pe burtă în fața mea”

    – Valentin a acceptat, pur și simplu, că nu doreați să mai fiți stelist?
    – Valentin n-a zis nimic până la meciul cu Danemarca, din noiembrie ’89. Eu aveam entorse la amândoi genunchii, nu puteam să cobor scările normal. Mi-a făcut doctorul injecții și am jucat așa. În dimineața dinaintea meciului, la plimbare, Valentin a venit la mine, eram chiar în dreptul restaurantului Pescăruș din Herăstrău. Mi-a zis „Dacă-i batem pe danezi, te iert”. Și există imagini de după victoria cu 3-1, Valentin m-a luat de gât și mi-a zis „Te-am iertat”. Putea să-mi facă multe probleme pe atunci.
    – Interesul Stelei cum a pornit? Mai ales că acceptase să vă aducă fie și printr-un împrumut pe doar șase luni.
    – Când a plecat de la Steaua, Boloni i-a zis lui Iordănescu „Dacă vrei să mă înlocuiești, unul singur e potrivit: Popescu”. În iarnă, când m-a luat, nea Puiu mi-a spus „Treceam și peste cadavre ca să te aducem!”. După șase luni n-a mai avut cum să treacă peste cadavre, că n-am vrut eu să rămân.
    – De la revenirea la Craiova datează scandarea oltenilor „Gică Popescu, Dumnezeul nostru”?
    – Da, în perioada aia. Am avut un meci cu Pitești, parcă, am dat gol în minutul 91. Când am ieșit să plec de la stadion, oamenii erau întinși pe burtă în fața mașinii, n-aveam pe unde să trec. Am coborât, am vorbit cu ei și m-au lăsat să plec”.

    http://premium.gsp.ro/premium/interviu/exclusiv-interviu-eveniment-gica-popescu-la-50-de-ani-cine-nu-m-a-prins-a-ratat-fotbal-adevarat-cred-ca-ma-apuc-de-antrenorat-522686.html

  152. 156 Unlucky
    octombrie 9, 2017 la 12:17

    Completează și închide definitiv un subiect pe care îl prezentase destul de corect și în alt interviu, dat acum vreo 20 de ani.

    http://www.fcsteaua.ro/index/section/articles/article/27080/


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.




FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

”PÂNĂ LA URMĂ, ÎN ȚARĂ EXISTĂ DOAR FCSB” (Cristi Pustai)

Comentarii recente

Mihai Hristea la IARĂȘI…
JLo la IARĂȘI…
Dawson la FINAL ÎN GROAPĂ?
Dawson la FINAL ÎN GROAPĂ?
Ovidiu la FINAL ÎN GROAPĂ?

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba