31
oct.
11

GALANȚII ȘI GALAMAZ


Ceea ce s-a întâmplat aseară la Ploiești a dovedit (a câta oară?) ce departe suntem de imaginea pe care ne place să credem că o avem.

Mi-aduc aminte de entuziasmul cu care ne prezenta unul dintre fanii Petrolului situația echipei, a stadionului, a suporterilor. Suporteri care se remarcau, meci de meci, prin acte huliganice departe de idilica imagine a… marțienilor de pe ecranul TV. Iar incidentele produse în urma așa-zisului derby local au prefațat oribila scenă de aseară.

Pe minunatul stadion al minunatului oraș, minunații suporteri ai minunatei echipe au intrat în istorie. În istoria mizeriei din ce a mai rămas din fotbalul nostru… ”Petrolul suntem noi”… Un fotbal care s-a transformat din înfruntarea dintre cei 22 de jucători de pe teren în tembele războaie ale unor handicapați. Și aici sunt de vină nu numai galeriile, ultrașii, patronii agresivi și oficialii jegoși. O mare parte a vinei o poartă media și forumurile suporterilor. Pentru că presa sportivă pare mai puțin interesată de joc în sine, pe primul plan au trecut – în numele ratingului –  cancanurile de tot felul, violența sub toate formele, care să atragă masele de fani. Ce să mai vorbim de hoardele dezlănțuite pe forumuri… Efectul, logic, a fost, este și va fi unul nociv. Pentru că s-a depășit orice limită… Încurajările sau huiduielile de pe vremuri s-au transformat în ”coregrafii”, ale căror teme sfidează adesea bunul simț. Entuziasmul și atașamentul  față de echipa preferată se manifestă prin injurii la adresa adversarului, prin încitare la violență, prin trecerea la acte pe care orice lege le-ar pedepsi aspru. Dar stadionul pare să fi devenit un maidan unde huliganii își pot exhiba instinctele primare, în hăhăitul gros al camarazilor de răzmeriță. Un maidan unde poți fi lovit, desfigurat, omorât. Pentru că aici se va ajunge, dacă se va continua astfel …

Am văzut și revăzut oribilele scene de aseară. Un idiot ajunge nestingherit să-l lovească mișelește și să-l rănească grav pe un jucător care, cel puțin teoretic, se afla acolo pentru a participa la spectacolul oferit celor din tribune. Cei însărcinați cu buna desfășurare a lucrurilor – vajnicii angajați ai firmei… ”Galant”, privesc impasibili la scenă … Singurii de pe teren care par să fi văzut ce s-a întâmplat sunt portarul Stanca și arbitrul, singurul care nu era cu fața spre poarta Petrolului, unde avea să se execute un penalty. Arbitrul pare să fi fost primul care conștientizează ce s-a întâmplat, moment în care jucătorii steliști se reped să-l prindă pe agresor. Au loc alte scene îngrozitoare, poate justificate. Cel puțin pentru Martinović, spre care se îndrepta huliganul. Probabil că toți am fi procedat la fel. Dar nu eu sunt cel care să decidă soarta celor doi steliști eliminați de arbitrul scrofulos la datorie. E greu, pentru că gestul brutei neanderthaliene trece dincolo de orice regulamente, de orice  articole și paragrafe. Rămâne șocul. Pentru că scena repetată obsesiv ne-a șocat pe toți. Până acolo încât echilibratul Vochin să scrie un halucinant editorial: ”Bravo, Martinović!”… Și, zău, parcă-mi vine să-i dau dreptate.

Urmările agresiunii criminale sunt un fel de ”unde dai…”. Petrolul va trebui să uite mult timp de mândrețea de stadion, fie va fi obligată să joace în altă parte, fie va juca într-o liniște mormântală, cu lacăt pe porți… Steaua, și așa într-o criză prelungită, va trebui să cârpească iar formula de start. Tocmai acum, când jocul de aseară putea să ducă la o victorie confortabilă, poate peste scorul record al dinamoviștilor, care să mai ridice cumva moralul la pământ al unei echipe care a înscris după 400 (patru sute!!!) de minute de joc…

Iar gechiceanu`  de Mimiu va deveni idolul unei hoarde gata oricând să repete isprăvile ultimilor ani, în care ”petroliștii” au semănat de atâtea ori groaza pe oriunde s-au deplasat.

P.S. Într-o discuție cu colegii, unii erau indignați de faptul că niciun jucător ploieștean nu a intervenit. Au dreptate, dar mă gândesc și la altceva. Ei știau mai bine cum e viața la Ploiești. Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi intervenit?…

P.P.S. COMUNICAT FC PETROLUL:

FC Petrolul Ploieşti regretă situaţia creată prin incidentele de la partida de duminică şi îşi cere scuze, în mod public, jucătorilor afectaţi, clubului Steaua Bucureşti şi spectatorilor prezenţi pe stadionul „Ilie Oană”. Considerăm că ceea ce s-a întâmplat, ieri, a reprezentat şi un atac la adresa clubului nostru, drept pentru care îi vom acţiona în justiţie pe agresor şi pe cei care vor fi identificaţi, pe înregistrările video, că au aruncat cu petarde în suprafaţa de joc.
Totodată, precizăm că FC Petrolul Ploieşti şi-a luat toate măsurile necesare pentru organizarea acestui joc, suplimentând, la solicitarea Jandarmeriei, numărul forţelor de ordine din incinta stadionului. Considerăm că întreaga responsabilitate revine firmei de pază, angajată prin contract pentru asigurarea securităţii în interiorul arenei „Ilie Oană”.
Regretăm faptul că, pentru actele iresponsabile ale unora, are de suferit publicul ploieştean, cel care a dovedit, în atâtea rânduri, că este civilizat şi dornic să participe la un spectacol sportiv.



FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

”PÂNĂ LA URMĂ, ÎN ȚARĂ EXISTĂ DOAR FCSB” (Cristi Pustai)

Comentarii recente

JLo la IARĂȘI…
Dawson la FINAL ÎN GROAPĂ?
Dawson la FINAL ÎN GROAPĂ?
Ovidiu la FINAL ÎN GROAPĂ?
Dawson la IARĂȘI…

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba