29
Ian
17

AȘTEPTÂND GALA


Mai sunt patru săptămâni până la decernarea ”Oscar”-urilor. Nominalizările sunt, oarecum, cele așteptate, după ce am văzut cum a fost la ”globuri”.

Dintre filmele ce vor lupta pentru cel mai bun film n-am văzut și nici nu intenționez să văd ”Arrival” (SF) și ”Moonlight (cu gay), genuri pe care le evit. Nu știu dacă am să văd ”La La Land”, care-i muzical și, în ciuda multiplelor premii și nominalizări, nu cred că m-ar entuziasma. ”Hacksaw Ridge” o să-l văd, probabil, pe șest, că nevastă-mea nu e tocmai fan al filmelor de război. Dar am mai pervertit-o eu din când în când… V-am mai spus, îmi plac foarte mult filmele de război… anti-războinice, ceea ce pare a fi cazul aici. ”Lion” și ”Manchester by the Sea” sunt pe țeavă, mai ales pe primul abia-l aștept.

”Hell or High Water” e un film simpatic. Aparent, ceva ce am mai văzut – un western din zilele noastre cu spargeri ca pe vremuri… Doi frați se apucă să jefuiască bănci, dintr-un motiv… banal – le trebuie bani ca să plătească ipoteca și să salveze ranch-ul familiei. Aș zice că, în plus, se cam plictisiseră să fie săraci și le ardea de nițică acțiune… Haioși frații, dar parcă tot Jeff Bridges e ”nambăroan”-ul filmului, în rolul bătrânului ranger chitit să-i prindă. Poate merita și el o nominalizare la ”rol secundar”… Și remarcabil și adjunctul său, un urmaș al pieilor roșii.

”Hidden Figures” m-a încântat. E vorba de lansarea primului cosmonaut american în spațiu.  Într-o lume încă aflată sub pecetea segregaționismului, câteva negrese reușesc să se impună la NASA, luptând împotriva prejudecăților vremii. Un scenariu impecabil, ce adaugă dramei un strop de umor, reușind să emoționeze puternic pe alocuri, o prestație actoricească de zile mari a trioului de ”genii” de culoare, dintre care se evidențiază Octavia Spencer, nominalizată și la ”Cea mai bună actriță în rol secundar”. Nu trebuie uitat Kevin Costner, care își demonstrează talentul chiar și într-un rol destul de discret. Dar unui mare actor nu-i trebuie mult…

”Fences” a pornit greoi, cu vorbărie multă și era cât pe-aci să renunț să-l văd. Am verificat și bănuielile mi s-au adeverit: e ecranizarea unei piese de teatru, de unde și dialogul în exces. Dar Denzel Washington și Viola Davis au fost, ca deobicei, la înălțime și m-au ținut în fața ecranului. Nu degeaba se numără printre nominalizați. Filmul e o dramă a unei familii de negri din anii `50. Denzel e… gunoier, dar mândru că-și poate întreține familia. E un fel de tiran al casei, care nu suportă altă părere decât a lui. Un psihopat. Viola, în rolul soției aparent supuse, încearcă să mențină echilibrul precar al casei. Fiul lor e o victimă, mereu obligat să urmeze ”indicățiile” tatălui, ce nu ține cont de aspirațiile lui. Un personaj interesant e fratele lui Denzel, victimă a războiului, din care se întoarce grav contuzionat, cu mintea rătăcită. Pentru ceea ce i s-a întâmplat, statul i-a acordat o compensație, sumă din care Denzel a cumpărat casa în care locuiește el cu soția și fiul. Iar bietul frate… la mila celorlalți…  Și povestea se adâncește, iar filmul devine foarte interesant în partea a doua. Pe lângă recitalul actoricesc Denzel-Viola, trebuie să-l menționez și pe Mykelti Williamson, în rolul fratelui.

Actorii nominalizați la ”Oscar”-urile pentru roluri principale sau secundare fac parte, în majoritate, din filmele de mai sus. Lor li se adaugă Isabelle Hupert, pentru rolul din ”Elle”, Natalie Portman, pentru rolul din ”Jackie” (Kennedy), film pe care o să-l văd azi, Ruth Negga (necunoscută pentru mine, pentru ”Loving”) și… Meryl Streep, pentru excepționala interpretare din ”Florence Foster Jenkins”. De asemenea, pentru rol secundar, concurează și Nicole Kidman (”Lion”) sau Michelle Williams (”Manchester by the Sea”).

Pentru cel mai bun film străin concurează două filme pe care le-am văzut – suedezul ”En man som heter Ove”(A Man Called Ove) și cel german turnat în România ”Toni Erdmann”. Filme bune, mai ales primul. Celelalte concurente sunt ”Under sandet” (Land of Mine), un film danez care nu trebuie scăpat – prizonierii nemți sunt siliți să dezamorseze cele două milioane de mine pe care le plantaseră în Danemarca, ”Tanna”, un film australian de care nu știu nimic, și ”Forushande”(The Salesman), un film iranian pe care nu-l găsesc nicăieri.

Ei, mai rămân patru săptămâni în care să mă pun la punct cu ”catindații”, să știu și eu cine cu cine se bate, nu? Vizionare plăcută și vouă!

 

Anunțuri

2 Responses to “AȘTEPTÂND GALA”


  1. 1 Dawson
    Ianuarie 29, 2017 la 15:18

    Mykelti Williamson e senzationalul interpret al rolului Bubba din Forrest Gump:

  2. 2 Sam Murray
    Ianuarie 30, 2017 la 03:46

    Da, uite un film care ar merita revăzut…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Dawson pe HABEMUS PAPAM… PARDON,…
Unlucky pe HABEMUS PAPAM… PARDON,…
Sam Murray pe STEAUA CĂZĂTOARE
Dawson pe FUSE ȘI SE DUSE
Dawson pe FUSE ȘI SE DUSE

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: