08
oct.
16

UN NAȘ MUSULMAN


Îmi plac foarte mult filmele despre Orient, atât cel Îndepărtat, cât și cel Apropiat. E o lume foarte diferită de a noastră, pe care mă străduiesc de mult să o înțeleg. De multe ori nu reușesc, gândirea noastră e alta, probabil că religia a avut rolul principal în această diferențiere.

Filmele despre istoria Chinei, Japoniei sau Coreei sunt pe primul loc, dar multe au lungimi, lălăieli, fragmente care mi se par inutile, unele – mai ales interminabilele seriale despre regele X sau Y – le evit. Dar cele care descriu obiceiuri și tradiții ale locurilor sunt un regal.

tyrant-season-3-to-be-aired-soonÎn ultima vreme, mai ales datorită conflictelor israelo-arabe sau extremismului islamic, urmăresc atent filmele din sau despre acea zonă. Abia am terminat sezonul 3 din ”Tyrant”, un serial american cu o temă inedită. Barry   e însurat cu Molly și au doi copii mari – Sammy și Emma. Barry și Molly sunt medici respectați în comunitatea lor. Numai că… Numai că pe Barry îl cheamă, de fapt, Bassam. Cu 20 de ani în urmă, pe când avea 16 ani, fugise din Abuddin (o țară arabă fictivă), unde nu mai putuse suporta regimul dictatorial tiranic al… tatălui său. Căci Abuddin e condusă de secole de neamul Al-Fayeed.

Și, uite că, într-o bună zi, maică-sa îl cheamă pe Barry/Bassam în Abuddin, la nunta unui nepot. Băiat ascultător, el pleacă împreună cu familia. După o vreme, tatăl său moare și, pe fondul unor nemulțumiri populare, președinte e numit fratele lui Bassam, Jamal. În loc să-și vadă de treburile lui și să se întoarcă la hapurile și injecțiile lui în US of A, Bassam & co. se implică în evenimentele din Abuddin. Primul sezon, 10 episoade, a fost interesant, fără a fi vreo capodoperă. Dar farmecul arab e unic… Sezonul al doilea, 12 episoade, a fost așa și-așa, iar al treilea, 10 episoade,  banal spre plictisitor.

tyrant_0Din păcate, peisajele și atmosfera au fost doar cadrul unei colecții de clișee din alte filme și seriale. Chiar am avut pe alocuri vaga impresie că văd un fel de ”Godfather” musulman… Interpreții lui Bassam și Molly n-au prea avut zvâc, chiar dacă englezul Adam Rayner are o figură potrivită pentru rolul Bassam. Noroc cu perechea Jamal/Leila, fratele cel malefic și intriganta sa soție. Cei doi actori au luat caimacul. tyrant02Ashraf Barhom, interpretul lui Jamal, e israelian de origine arabă și reușește să-și facă teribil de antipatic personajul, de-ți vine să-l ții doar în palme cu piciorul.moran-atias-ca-5cc1359abe15471fd8e5215907714669-large-1271575 Surpriza majoră e interpreta Leilei, pe care o știam doar de hiper-sexoasa cucerire a Mutului nostru. Ei, bine, pe lângă apariția extrem de plăcută, israelianca Moran Atias chiar joacă. Și joacă foarte bine… O altă surpriză plăcută este Fares Fares, un actor suedez de origine libaneză, care nu mă impresionase în cele 2-3 filme suedeze în care îl văzusem. Acum face un rol solid, nuanțat. 525full-fares-faresCeilalți actori mi s-au părut șterși, crispați, neinteresanți.

pufocafcSlavă Domnului (sau lui Allah, ca să ne adaptăm peisajului), nu va mai fi și al patrulea sezon. Păcat, începutul promitea. Așa, am rămas cu fabuloasele imagini din palatul din Abuddin (cred ca a fost filmat în Maroc), ceea ce e prea puțin. Ca o curiozitate, unul din personaje, Halima, e interpretat de Olivia Popica, actriță de origine română stabilită la Londra.

Reclame

0 Responses to “UN NAȘ MUSULMAN”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Dawson pe BREAKING NEWS
Ovidiu pe BREAKING NEWS
Dawson pe BREAKING NEWS
rezistentul pe RADU MAMII, RAAAAAADULEEEE…
Sam Murray pe CHARLIE HEBDO ET LA ROUMA…

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: