02
Aug
16

O VESTE TRISTĂ


A murit Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite de Bourbon-Parma, soția regelui Mihai I al României. Îndeobște e numită regina Ana, dar nu știu cât de corect este acest apelativ atâta vreme cât ea s-a căsătorit cu Mihai I după abdicarea acestuia. Știu că eticheta regală e foarte strictă, așa că presupun că ar trebui să spun Principesa Anna. Din respect pentru regele Mihai I o voi numi totuși regina Ana.

Prezență discretă în anii de după Revoluție, regina are o imagine extraordinară creată în timpul celui de-al doilea război mondial. Din 1943, la 20 de ani, s-a înrolat voluntar în Forțele Franceze Libere ale generalului Charles de Gaulle, participând ca infirmieră și șofer de ambulanță la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și  Germania. A fost decorată cu ”Croix de guerre” a Franței.

După căsătoria din 1948, Mihai și Ana s-au stabilit în Anglia, apoi, în 1956, s-au mutat în Elveţia, la Versoix. Ni s-a spus că regele ar fi plecat cu averi mari din țară, dar viața sa din exil a fost departe de luxul pretins de propaganda comunista, cei doi trebuind să-și câștige existența prin propria lor muncă. Ca soție a celui ce fusese silit să abdice, Ana a dus o viață simplă, demnă, dăruindu-i soțului său cinci fiice.

După Revoluție, regele și soția sa au fost împiedicați de câteva ori să se stabilească în România. Abia în 1997 lucrurile au revenit la normal, acordându-li-se cetățenia românească și retrocedându-li-se câteva proprietăți ale coroanei. Din 2004, cei doi s-au retras în Elveția, la Aubonne, revenind ocazional în țară.

Pe 18 septembrie ar fi împlinit 93 de ani, dar regina Ana s-a stins din viață ieri și, după cum transmite Casa Regală, ”Conform cu tradiția Funeraliilor Regale din țara noastră, corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.”  Din păcate, Regele Mihai nu va putea fi prezent la ceremonia de înmormântare, din cauza stării sale de sănătate. Familia Regală anunță mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare și doliu timp de 40 de zile. De asemenea, Guvernul declară zi de doliu național pe 13 august .

Dumnezeu să o odihnească!


15 Responses to “O VESTE TRISTĂ”


 1. 1 Dawson
  August 2, 2016 la 11:12

  Odihneasca-se in pace!

 2. 2 Unlucky
  August 2, 2016 la 11:21

  Dumnezeu să o odihnească.

  DAR,

  Singurul lucru cu adevărat trist este faptul că Robinson „Rufay” Zapata vorbea limba română, după 6 luni de jucat la Steaua, mult mai bine decât o fac toţi membrii acestei Case Regale la un loc.

  Iar marea jale declanşată e la adresa unui om care în peste 70 de ani nu s-a învrednicit să înveţe limba română la nivelul ultimului bananier care a jucat fotbal pe aici.

 3. 3 Anto
  August 3, 2016 la 10:25

  Nu vad nimic trist in faptul ca un strain vorbeste foarte bine limba romana (sic!).
  Trist este ca la un articol pentru care Toshiro merita tot respectul, unii nu se pot abtine sa arate ca sunt negri in cerul gurii.
  Nu toti suntem monarhisti, evident ca avem si comentarii negative de facut la adresa familiei regale, dar cred ca de data asta ne putem rezuma la simple mesaje crestinesti sau chiar la tacere…

  Dumnezeu sa o ierte pe Regina Ana!

 4. 4 Unlucky
  August 3, 2016 la 12:32

  Nu fă pe tâmpitul. Trist, sau mai bine zis ruşinos, e că membrii aşa-zisei case Regale nu au avut elementarul bun-simţ să înveţe limba română, o formă de minim respect faţă de popor. Fetele lui Mişu, nevastă-sa şi nepotul sunt penibili.

  În zeci şi zeci de ani… nu se putu. Casa Regală a lui Duda şi Margareta e simbolul sulii, iar defuncta a fost nevasta unui fost şef de stat, n-a fost nicio regină. Mai emoţionat voi fi când o să moară Nina.

 5. 5 Unlucky
  August 3, 2016 la 12:37

  Asta ţi-e „regina”, băi Anto. Simbolul şi speranţa spiritualităţii româneşti, care trebuie tradusă în româneşte. Măcar tăceţi dracu din gură.

 6. 6 Dawson
  August 3, 2016 la 13:09

  De unde-atata ura pe tine, buey, Norocel? Mai lipseste sa vii cu teoria aia despre trenul cu comori furat de Familia Regala de la poporul amarat votant de comunisti… Lasa oamenii sa jeleasca in liniste!

 7. 7 Sam Murray
  August 3, 2016 la 20:43

  Anto, eu sunt republican convins, cred că a trecut vremea monarhiei în România. Asta nu înseamnă că nu respect ce a făcut monarhia pentru țara asta, iar regina Ana mi s-a părut o ființă deosebită. Dar ar fi trist să asociem monarhia cu principele (!!!) Radu și soața lui.

  Relax, nu e cazul să-ți faci nervi cu nefericitul, el e sincer și inflexibil…

 8. 8 Unlucky
  August 3, 2016 la 23:34

  Am exagerat puţin, dar doar în sensul că nu era acum momentul unor asemenea aprecieri, a căror validitate este, însă, induitabilă.

  Şi îmi pare rău că trebuie spuse asemenea cuvinte la adresa unui om la locul lui (un loc foarte-foarte modest, şters până la neidentificare), împotriva căruia nu am nimic în sine, dar care este transformat în ceea ce nu este, de către lefegii monarhiei -„personalitate”, „figură istorică” etc.

  Atunci mă inervez şi subliniez nişte fapte care nu pot fi edulcorate. Nu mă deranja dacă Mişu îşi lua câteva vagoane, să aibă de ţigări, dar mă deranjează manipularea şi îndoctrinarea de azi, mai ceva decât pe vremea (de început) a comuniştilor. E ceva tip Rapid aici.

  Şi io sunt republican şi respect rolul istoric al monarhiei, dar, vorba lui Caragiale apud Toshiro, nu mă orbiţi de la obraz, că ştim prea-bine despre-i ce-i vorba azi pe-acolo.

  Ură am doar pe deontologi, pe lefegiii monarhiei, nu pe tragica figură istorică a lui Mişu, şi cu atât mai puţin pe caricaturile din jurul lui.

 9. 9 CelMaiPoliticosPresedinte
  August 4, 2016 la 12:49

  eu sunt monarhist! ma rog, vorba vine. nu militez pentru ea, dar as prefera-o in detrimentul formei actuale de conducere a tarii.

  sunt de acord cu unlucky in privinta stapanirii limbii romane. sa nu exageram cu osanale cand nu e cazul.

 10. 10 Sam Murray
  August 5, 2016 la 07:58

  Tu ai ceva dreptate, CMPP… Dar gândește-te că soția regelui Mihai nu e româncă și ei au trăit între 1948 și 1990 într-un mediu în care nu se vorbea românește. Nu cred că regele a sperat că se va reîntoarce vreodată în țară, așa că n-a fost cazul să pregătească ”românizarea” familiei. Așa cum am scris în comentariul meu, prezența reginei a fost extrem de discretă, dar ceea ce a făcut în timpul războiului e demn de toată stima. Și, zău, nu cred că-i ușor să crești cinci fete. De osanale, desigur, nu e cazul, dar nici de izbucniri peluzistice, ca la știi tu cine…

 11. 11 CelMaiPoliticosPresedinte
  August 5, 2016 la 11:03

  un rege mereu trebuie sa se gandeasca la reintoarcerea pe tron. de aia e rege. iar la ei acasa limba romana trebuia sa fie lingua franca.

  cu rolul din timpul razboiului e de discutat. chestie de nuanta. intr-o alta constelatia ea ar fi fost azi scuipata, hulita si blamata ca s-a inrolat in armata unui stat criminal, cotropitor si exploatator. asta insemna franta daca ne uitam numai la secolul 20 si luam in cosiderare activitatile ei din africa, asia, renania, alsacia si lorena 😉

 12. August 5, 2016 la 12:39

  Hai, Toshiro, recunoaste si tu ca ar fi fost de bun simt sa invete limba tarii. Ca n-a avut vecini romani, ca a fost ocupata, ca nu e usor sa cresti 5 fete… astea sunt niste scuze de-a dreptul jenante. Adevarul e ca nu s-a considerat nicio clipa regina Romaniei (ceea ce e foarte ok, pentru ca nici nu a fost nicio clipa regina Romaniei), nu i-a pasat niciodata cat negru sub unghie de Romania (ceea ce e din nou foarte ok, nu avea niciun motiv sa o faca) si nu a invatat limba pentru ca nu a avut nevoie, nu a vrut si probabil nici nu i-a trecut niciodata prin cap sa o faca. A murit la o varsta foarte inaintata o aristocrata care nu a avut niciodata nicio legatura cu Romania. E absolut penibil ca orice om sa spuna despre asta mai mult decat ‘sa-i fie tarana usoara’, si poate chiar si asta e prea mult.

 13. 13 Dawson
  August 5, 2016 la 20:33

  Bai, nene, bai, voi chiar nu sunteti intregi la minte? A murit un om, lumea jeleste, iar pe voi va reguleaza grija de cunoasterea limbii romane de catre unii sau altii.
  Pai sa va povestesc o faza dintr-o „multinationala” bucuresteana – pun ghilimele pentru ca majoritatea angajatilor din Bucuresti poseda cetatenia romana.
  Deci…
  Apare un englezoi praf si pulbere in mai tot ce face profesional, altfel baiat de treaba extra, care tuna si fulgera ca lumea nu vorbeste ca lumea engleza. Eu n-am probleme la capitolul asta, evident, dar ma trezesc cu un soi de test de m-am cracanat de ris – lui Toshiro i-am povestit. 😉
  Completez ghidusia si o transmit unei sefe romance care facuse ceva scoala prin State. Aia, in loc sa ia cunostinta de alea-alea, se-apuca sa corecteze dupa ureche. Zic: fa, dilio, hartoaga aia veni la tine ca sa vezi cum e corect, cum se face, nu ca sa te umfli in pene mataluta!
  Bun, trecem peste… Si nu prea, ca vine iar meseriasul cu anglofonia: ca Dawson trebuie sa stie toti de-aici engleza! La care Je: hai UE, ba, mai intai invata tu limba romana, ca esti in Romania!
  Asa ca Shab, Norocel, CMPP, mai usor cu tema asta – cum am tot zis: lasati lumea sa jeleasca in liniste!

 14. August 6, 2016 la 14:30

  Da care e motivul jelaniei? Ca a murit un om? Au mai murit 500.000 in timp ce scriam eu mesajul asta.

 15. 15 Dawson
  August 6, 2016 la 14:56

  Un om deosebit fata de care alte multe milioane au sentimente deosebite, deci nu era momentul pentru a aborda subiectul cu pricina: daca tot vrea cineva sa se transforme in aparator al limbii romane, ii dau fronturi garla sa lupte pentru cauza – un prim exemplu fu chiar ala cu situatia din multe corporatii care activeaza pe teritoriul Romaniei, unele, culmea, cu capital majoritar romanesc! Ar mai fi, cum spuneam, dar ideea de baza era asta: nu a cerut nimeni nimanui caruia-i pute duda cu romana membrilor Familiei Regale sa faca altceva decat sa fie mucles cateva zile, plm!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Dawson pe PLAY-OFF 2
Temistocle Popa pe PLAY-OFF 2
Ovidiu pe PLAY-OFF 2
Sam Murray pe PLAY-OFF 2
Sam Murray pe GREA E VIAȚA DE SULTAN…

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: