26
mart.
16

NUMAI BANCIU SĂ NU FII


Cu rârâitul său natural, lipit peste rostirea ardelenească, nițică franceză cu care-i place să epateze, de parcă ar fi singurul francofon din Carpați, și molfăitul ăla ce se vrea umor, ironie și sarcasm, Banciu, acest Mircea Badea de la B1, e ca un mistreț ratat, jigărit, ce tot trage să ajungă  ca frățânii lui mai procopsiți. Dă să împungă, să muște pe oricine, de unde poate, dar colții-s sunt cam rari și cam tociți…

Printre cei pe care i s-a pus de multă vreme pata e Simona Halep, ale cărei performanțe se chinuie de mama focului să le minimalizeze, și la ale cărei insuccese jubilează ca rapidiștii după revanșa împotriva Pojorâtei.

Astă seară Simona a jucat împotriva nemțoaicei Goerges.  1,68 m contra 1, 80 m. 60 de kg contra 70 de kg… Începutul m-a pus pe gânduri: 0-3. Banciu cred că deschise șampania și-și muiase tocu-n călimara preferată, aia cu venin… A urmat o serie de 5 (cinci!) game-uri câștigate de Simona.  La 5-3, bietul Banciu pusese mâna pe telefon, să ceară anularea emisiunii de la B1… Și-a mai revenit nițel după un punct câștigat de alemancă și a sperat la răsturnarea situației. Aiurea! Makidoanca noastră a strâns din dinți și a luptat admirabil pentru a cuceri ultimul ghem, lungit peste măsură. În al doilea set, după un prim game pierdut, Simona a defilat spre un 6-1 fără drept de apel. Banciu spărsese sticla de șampanie, azvârlise tocul și călimara, și trecuse pe pălinca de-ndulcit amarul… O mai ține emisiunea diseară? A, dar stați așa! E sâmbătă, singura zi în care nu își fericește fani cu gâlgâielile… Poate-și revine până mâine și o ia de la cap cu iesplicațiile, să ne intre-n cap,că Simona-i o țărăncuță, nu ca lady Șarapova. Și să o condamne cu mânie proletară că a îndrăznit să afirme că se simte mândră că este româncă. Păi, cum, bă (că așa vorbește lord Banciu) să fii mândru când 86% dintre cetăţeni nu reuşesc să facă economii de la o lună la alta?

Și poate ne mai deapănă amintiri de la meciul de retragere al lui Hagi, când ”toți îi cântau în strună imbecilului”.  Și câte atâtea mitocăni rostite imperturbabil seară de seară…

Ăsta e panarama care a fornăit în noaptea alegerii lui Iohannis: ” Îi transmit prostimii din această țară că Ponta a câștigat alegerile prezidențiale din România, să nu-și mai facă griji… alegerile sunt câștigate de cel care a meritat să le câștige în această campanie.”

Dar ipochimenul e tare patriot. Patriot arghelian, presupun, că am văzut că nu-i mândru că e român. Drept care ne-a  avertizat în privința ungurilor: ”Maghiarul este într-adevăr răzbunător din fașă, … când se nasc au în gen răzbunarea, sunt croiți așa, toți sunt crescuți la fel…atenție, toți cetățenii unguri din lume sunt dușmanii românimii, fără discuții. Nu veniți mie să-mi spuneți că nu e așa… E tot un fel de ISIS și acesta numai că mai mică amploare pentru că fiecare e cu rasa lui. Maghiarul este un extremist în totalitatea lui… A se vedea relațiile pe care le au cu toate țările frontaliere, mai puțin cu Austria pentru că acolo știm care sunt motivele.” Doamne ferește să nu fim și noi luați de străini drept un popor de… banciu, să ne creadă că avem aceași genă, că suntem ”croiți așa, toți crescuți la fel”…

Deocamdată, prostimea din această țară l-a lăsat să-și verse în continuare lăturile… Până când? Un rever, un smash, ceva… Nu s-o găsi nimeni?

Reclame

10 Responses to “NUMAI BANCIU SĂ NU FII”


 1. martie 27, 2016 la 14:26

  LOL: „arghelian” – mi-a luat cateva secunde sa-nteleg ce vrea sa insemne, noroc c-am vorbit acum cateva zile cu varu’ Keitel si facea caterinca de graiul local! 😀

 2. 2 Lucky
  martie 27, 2016 la 15:24

  Pentru mine, un mod minimal de a-şi exprima cineva aprecierea faţă de Simona Halep ar fi să o nu o gratuleze cu apelativul de „makidoancă”.

  Chiar dacă nu e rău intenţionat, popularizează şi perpetuează prejudecăţi şi asimilări greşite ale unor fenomene istorice şi lingvistice tranşate demult de Academie: „makidon, machedon, macedon” sunt designaţiuni derutante şi mai degrabă peiorative care minează termenul acceptat ca adecvat de către ştiinţa românească – acela de „aromân”.

 3. 3 Lucky
  martie 27, 2016 la 15:27

  P.S. Banciu e un fel de Sabin Gherman, chiar dacă nu e nici măcar aproape de extremismul real al acelui indivd.

 4. 4 Sam Murray
  martie 27, 2016 la 20:36

  Văd că ne-cârcotașul o ține langa cu protestele împotriva termenului ”makidon”, care ar fi, cică designaţiuni derutante şi mai degrabă peiorative care minează termenul acceptat ca adecvat de către ştiinţa românească – acela de „aromân”. Nu, nu e o designațiune (!!!) derutantă. Pentru mine, cel puțin, machidon/makidon e o formă populară, mai familiară, cu o anume încărcătură afectivă. Buna mea prietenă de odinioară, Mihaela, se prezenta: ”Mă cheamă Make și sunt makidoancă, nu mucană.” Designațiuni 😀 deloc derutante….

  Mai rămâne ca, trecând spășit la ”termenul acceptat ca adecvat de către ştiinţa românească”, să fiu ulterior tras de urechi că îi încurc pe grămușteni cu fărșeroții sau pindenii. Uite, o să scriu la Academie, să se corecteze toate scrierile care ”popularizează şi perpetuează prejudecăţi şi asimilări greşite ale unor fenomene istorice şi lingvistice”. Să dispară pe veci designațiunile 😀 derutante: muscal, arnăut, ungur, neamț, leah, finlandez etc. Ba chiar și ”rumân”!

 5. 5 Lucky
  martie 28, 2016 la 12:18

  Toshiro, da, eşti spiritual, dar nu ai dreptate. Neamţ, ungur, finlandez, nu au legătură cu makidon, ci cu „aromâni, vlahi sud-dunăreni, români balcanici, macedo-români”.

  Makidon e un fel de „bozgor”, „cuţovlah”, adică e peiorativ. De acord că se foloseşte popular şi e intrat în conştiinţă recentă astfel, dar e treaba lor şi a dragostei tale de odinioară cum se prezinta şi de ce (de…).

  Io spun ce spun alţii ceva mai îndreptăţiţi decât noi doi: că nu-i deloc bine să fie perpetuat când ai la îndemână simplul şi elegantul „aromân”.

 6. 6 Sam Murray
  martie 28, 2016 la 14:15

  Hai să terminăm cu discuția asta, știu că ești deținătorul adevărului suprem.

  Ai grijă să le dai la gioale tuturor aromânilor care zic ”sunt makidon”, ca și cum un maghiar/ungur ar zice ”sunt bozgor”. Și explică-le că ei vin din Aromânia/Armânia, nu din Makedonia (provincia istorică, nu țara de azi).

  Chiar și ”cuțovlah” nu e peiorativ. Așa le zic grecii aromânilor din Makedonia grecească. Nu pentru că i-ar lua peste picior (kuțos=șchiop în greacă), ci pentru că au preluat termenul de la turci, care îi numeau koci-iflaklar (vlahi crescători de oi) sau kuciuk-iflaklar (vlahi mici), făcând distincția dintre aromâni și ramura mare a (daco)românilor.

  Încrâncenarea ta e similară cu cea povestită de nepoată-mea, ”americanca”. Auzind că vecinii ei afro-americani (că așa zic alții ceva mai îndreptățiți…) se adresează unul altuia cu ”nigger”, a crezut că în zona aia nu e un termen ofensator și l-a folosit și ea. I-a luat mult până să îi facă să priceapă ce și cum. Noroc că negrii ăia n-aveau vreun Lucky printre ei…

  Și nu uita să nu spui și să nu scrii ”țigan”, când ai la îndemână simplul și elegantul ”rom/rrom”. Uite, eu m-am hotărât: nu mai zic ”finlandez”, că poate e o designațiune peiorativă. Din acest moment, voi zice și voi scrie ”suomalainen”. Cred că așa le zic alții ceva mai îndreptățiți decât noi doi…

 7. 7 Lucky
  martie 28, 2016 la 19:57

  Bine, nu mai zic nimic, te las pe tine să fii deţinătorul adevărului suprem pescuit de pe net.

  Atâta doar că greşeşti. 😆

  1. Cuţovlahi zic grecoteii la mişto, chipurile sunt o ramură vitregă, minoră (şchioapă) a marii comunităţi compacte a vlahilor nord-dunăreni (mavrovlahi). Aşa zice Capidan, Academia îl confirmă, deci permite-mi să-i cred pe ăştia.

  2. Aromânii care spun că sunt makidoni sunt oameni needucaţi, pure and simple.

  3. Aromânii nu provin din Makedonia (provincia istorică), ci fac parte din etnogeneza românească.

  PE SCURT:

  Pe înţelesul lui Shab (spre exemplu), poporul român nu s-a format în teritoriul administrativ de azi, ci pe un areal mult mai întins, care la Sud de Dunăre mergea până la munţii Balcani şi chiar mai jos. Au venit slavii şi au rupt aceast comuniune: aromânii s-au dezvoltat separat timp de un mileniu.

  „S-au dezvoltat” e un eufemism; de fapt s-au conservat şi au trăit separat, o viaţă pastorală, vorbind aceeaşi limbă, având aceleaşi obieciuri, port, aceeaşi religie cu fraţii de la nord.

  Vine iluminisul, şcoala ardeleană, circulaţia de idei, circulaţia în general, ăştia de la nord conştientizează existenţa unei populaţii cu aceeaşi limbă, îi atrag încoace, trimit acolo bani şi oameni pentru a face şcoli, biserici, şi pentru a-i conştientiza pe acei fraţi de originea lor (au făcut asta inclusiv din calcule geostrategice: „cine ştie când ne vor folosi la ceva”).

  Aromânii (şi meglenoromânii) habar nu aveau ce sunt, ei îşi ziceau VLAHI. LIMBA era dovada de netăgăduit a faptului că sunt români. După un mileniu de despărţire se înţelegeau perfect cu ăştia de dincoace.

  Astăzi românii nord şi sud dunăreni se înţeleg mult mai puţin fidel decât la 1850, înainte de standardizarea care a avut loc în Principatele Române. Atunci, un ţăran din cel mai nenorocit sat din Oltenia se înţelegea perfect cu un cioban din creierul munţilor Pind.

  Ascultaţi cum se vorbeşte azi în munţii Pind ca să realizaţi cum se vorbea acum 150 de ani în România.

  Vin Războaiele Balcanice, Pacea din 1913, clasa politică de la Bucureşti abandonează fraţii (erau doldora de teritorii), pe unii îi salvează de prigoană greco-bulgară şi-i trimite să apere Dobrogea de Sud la schimb cu împroprietărirea. Alţii rămân acolo, în Bulgaria, Grecia, FYR Macedonia, Albania, sunt asimilaţi sau pe punctul de a fi.

  Cei care au venit în Patria-Mamă erau numiţi machedoni la nivel de stradă, macedo-români sau aromâni la nivel ştiinţific.

  Mulţi sunt idioţi, după cum spuneam, spun că nu sunt români şi au vise erotice cu Alexandru Macedon, adică sunt un fel de rapidişti (Cu atât mai mult chestia cu „makidoni” trebuie evitată).

  Asta e, nu e o mândrie, dar în fiecare grup procentul de cretini e constant (şi la academicieni, şi la stelişti, şi la aromâni).
  ___

  Sper că nu am deranjat, sunt foarte puţini oameni care chiar ştiu despre ce e vorba, cei mai mulţi propagă tot felul de idioţenii preluate din surse obscure generând la rândul lor, la nivelul ălora care preiau informaţia, o incultură enciclopedică.

 8. 8 Sam Murray
  martie 28, 2016 la 20:32

  Chiar dacă nu sunt aromân, m-a interesat soarta românilor din sudul Dunării, așa că aș putea să-ți demontez ușor unele afirmații lucky-iste. Bineînțeles, față de tine, care ai avut acces doar la surse muc și sfârc, eu am dat doar de ăia care propagă tot felul de idioțenii preluate din surse obscure. Astea mi-au generat o incultură enciclopedică, după cum ai observat…

 9. 9 Lucky
  martie 28, 2016 la 20:40

  – Aș putea să-ți demontez ușor unele afirmații!
  – ZI!

 10. 10 bela cohen
  martie 29, 2016 la 14:48

  sunteti niste afoni! ia, intrebati-l pe el! sigur va va lumina 😀 😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Dawson pe BREAKING NEWS
Ovidiu pe BREAKING NEWS
Dawson pe BREAKING NEWS
rezistentul pe RADU MAMII, RAAAAAADULEEEE…
Sam Murray pe CHARLIE HEBDO ET LA ROUMA…

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: