25
mart.
16

LEGENDE


Peste o lună ar fi împlinit 69 de ani. Dar cancerul nu l-a iertat. A părăsit această lume Hendrik Johannes Cruijff, cel pe care noi îl cunoaștem ca Johan Cruyff, marele jucător, marele antrenor. A murit la vârsta la care Ronald Reagan devenea președintele Statelor Unite…

Kruyff KovacsCariera lui fabuloasă e binecunoscută. Noi nu uităm de românii care au contribuit și ei la ea. Mai întâi Ștefan Kovács, cel care i-a fost antrenor la Ajax. Nea Pisti venise de la Steaua, desigur…hagi-popescu-cruyff- Apoi, cei doi jucători pe care i-a antrenat la Barcelona, cei doi Gică, Hagi și Popescu, și ei cu trecut stelist. Ba, singurul meci disputat de Cruyff la București a fost împotriva Stelei, în 1977.

* * *

Acum ceva vreme, stadionul ”Farul” era redenumit după numele celui mai renumit produs al fotbalului local, cel mai bun fotbalist român din toate timpurile. S-a renunțat repede. Se pare că anumiți învârtitori de hârțoage s-au ofuscat când Gică a refuzat să antreneze Farul, în favoarea Stelei… Fostul elev al lui Cruyff, Gică Hagi, e înjurat non-stop de niște idioți incapabili să aprecieze tot ce a făcut și face Hagi  pentru fotbalul românesc. Să nu-mi spuneți că așteptăm să moară, ca să arătăm și noi că legendele sunt apreciate..

Reclame

5 Responses to “LEGENDE”


 1. 1 Lucky
  martie 25, 2016 la 21:46

  Cu scuzele de rigoare şi asigurarea că nu vreau să devin cârcotaşul de serviciul, îmi permit să observ că în lumea civilizată – din motive evidente – nu se dă pe nicăieri numele unor personalităţi în viaţă străzilor, instituţiilor şamd. Nu li se fac statui, nu li se ridică busturi. E un cretinism demn de culturi mici.

  În paranteză observ că la noi sunt o grămadă de străzi cu nume inutile gen Dalbelor, Florilor, Primăverii şamd, în timp ce sute, să nu spun mii de personalităţi nu au această onoare. Nu mai vorbesc de altă situaţie în care peste tot se dau numele Carol, Ferdinand, Reginia Maria (de parcă numai monarhie a fost în ţara asta) dar personalităţi locale – oamenii care au creat şi susţinut instituţiile – iarăşi sunt ignorate. Alt specific al culturilor mici. Sau cazul de noi cartiere cu nume numai de capitale europene, dar de academicieni; actori; profesori; ziarişti; oameni politici locali români nema.

  Când s-a dat numele de „Gheorghe Hagi” stadionului Farul a fost o mare tâmpenie. Când s-au manifestat motivele care au reiterat de ce e obligatoriu ca respectivul să fie o mortăciune (că viaţa e complexă), s-a făcut reparaţia necesară.

 2. 2 Sam Murray
  martie 26, 2016 la 00:03

  O să fac o excepție și o să comentez o afirmație a ne-cârcotașului de serviciu – ” în lumea civilizată – din motive evidente – nu se dă pe nicăieri numele unor personalităţi în viaţă străzilor, instituţiilor şamd. Nu li se fac statui, nu li se ridică busturi. E un cretinism demn de culturi mici.”

  Mă întreb cu ce măsurăm culturile, ca să le vedem dimensiunile – mare sau mică – și să depistăm cretinismul. De exemplu, unde băgăm cultura argentiniană – la lumea civilizată, la mari, la mici? Pentru că un club pe nume Argentinos Juniors a redenumit stadionul propriu după unul dintre cei care și-au început cariera la acel cluB: Estadio Diego Armando Maradona. Și asta în 2004, când numitul avea 44 de ani și nu arăta deloc a mortăciune…

  O altă țară, probabil necivilizată și cu o cultură mică, e vorba de Coreea de Sud, a numit o stradă după un fost jucător al lui Manchester United, Park Ji-Sung. Motivul? La Campionatul Mondial din 2002, el a înscris golul care a eliminat Portugalia. Băiatul avea 21 de ani. Cretinism… Ca și în cazul nigerianului Emenike, care a dat numele unei străzi din Lagos.

  Un bloc din Dubai poartă numele lui Steven Gerrard. Nu, nu e un bloc de nefamiliști, ci o clădire evaluată la 225 de milioane de dolari. Și nu e singurul, Schumacher și Becker au și ei turnurile lor…

  Cele două exemple par fleacuri pe lângă ce a ”nășit” Cristiano Ronaldo. Un cretin dintr-o necivilizată cu cultură mică a numit CR7 o… galaxie!

  Și să închei cu… Cruyff, care a văzut cu propriii săi ochi cum Super-Cupa Olandei îi purta numele, cum celui mai bun fotbalist olandez i se înmânează trofeul Johan Cruyff, cum o mică planetă a primit numele 14282 Cruyff în 2010.

  Asta așa, ca să vedem cum e cu culturile mici. Pentru că eu, în postarea mea am intenționat altceva. Am plecat de la cuvintele lui Ogăraru, pentru a arăta cum ne tratăm noi legendele. Cineva a hotărât ca stadionul Farului să primească numele ”Gheorghe Hagi”. Cam ca în cazul Argentinos – Maradona, nu? Atunci de ce naiba s-au răzgândit și au revenit la ”Farul”? Abia aici mi se pare cretinism… Și tot la fel aș caracteriza și înverșunarea tălpanilor. Țanțoși, ei sunt în stare să distrugă simbolul fotbalului românesc numai pentru a-i da la gioale diliului și a-i arăta cine-i, cică, șefu`…

 3. martie 26, 2016 la 01:25

  Lucky, meserie, eu am o casa intr-o zona in care toate strazile poarta numele unor mari artisti romani, deci te ruog yo – mai usurel cu suparari de genul asta! 😉

 4. 4 Lucky
  martie 26, 2016 la 09:52

  Dawson, bravo ţie că ai casă în centru, :mrgreen: io ziceam că asta e o chestie răspândită în provincie. Nu mai spun denumirile de şcoli, de la 1 la….

  Toshiro, cred că iritarea ta faţă de mine (mi-ar părea rău să fie mai mult de atât), a produs o postare care în condiţii normale nu ar fi existat. TOATE exemplele tale sunt minore faţă de stadionul Hagi, adică nu sunt comparabile.

  Dacă stadionul lui Bayern era denumit Beckenbauer, a lui Ajax, Cruyff, a lui Sporting Ronaldo, a lui Boca sau Napoli Maradona, a lui Real Di Stefano, sau dacă nume de străzi din aceste oraşe s-ar fi dat după aceşti oameni, sau primeau statui, atunci erau contraexemple valide.

  Dar tot excepţii erau, pentru că regula e clară – recunoaşterile după moarte, când mortul nu mai poate face vreo prostie şi activitatea îi poate fi analizată la rece.

  Stadionul Farul a primit numele Hagi datorită unor consilieri judeţeni, din considerente electorale şi alte calcule, şi i-a fost retras tot datorită ălora, când şi-au dat seama ce tâmpenie au făcut. Vina a fost a lui Hagi că a acceptat (au acceptat alţii mult mai mintoşi decât el vanităţi din astea, deci nu-i mare bai). Ne comportăm oribil cu marii sportivi, dar nu pentru că nu le facem statui în viaţă.

  Iar distrugerea Stelei este o operă comună Becali-MApN, nicidecum unilaterală.

 5. martie 26, 2016 la 10:41

  Bre, Lucky, cartierul e bun, dar n-as zice ca-i central. Ba chiar am un prieten care sta pe langa Ateneu si care sistematic imi aminteste ca nu locuiesc indeajuns de central! 😆


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Dawson pe BREAKING NEWS
Ovidiu pe BREAKING NEWS
Dawson pe BREAKING NEWS
rezistentul pe RADU MAMII, RAAAAAADULEEEE…
Sam Murray pe CHARLIE HEBDO ET LA ROUMA…

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: