14
ian.
16

LEGEA E LEGE?


Un interesant articol din ”Prosport” pare să confirme părerea pe care mi-o exprimasem alaltăieri, într-o discuție cu un prieten. Citind despre intenția DNA de a cerceta modul în care a fost aplicată legea în cazul ”scriitorilor” din pușcării, am spus că, în mod normal, dacă se dovedește că truda prolificilor constă doar în a-și fi pus semnătura pe lucrări întocmite de altcineva, ne putem aștepta la surprize mari. Și, iată, d-na avocat Diana Hătneanu îmi întărește presupunerile.

Așadar, știm cu toți că GgB, Berlusconi din Giulești, Elephant-killer din Giurgiu, Baciul Gică, Mimi și alții au fost cuprinși de o fervoare scriitoricească de zile mari și… multe, reduse pedepselor căpătate pentru tot felul de matrapazlâcuri. Acu`, dacă a fost rodul debordantei agerimi a minții creatoare de opere științifice, sigur că băieții meritau un bonus. Dar dacă nu? Păi, asta ar cam fi nasol rău pentru ei… Doamna avocat precizează cu umor cum vine treaba cu ”caracterul ştiinţific al lucrării”. ”M-am uitat, de exemplu, pe cartea lui Becali. E o carte cu poze. Dar aici intervine un criteriu subiectiv. Dacă membrilor respectivei comisii de analiză li s-a părut că o carte cu poze este o lucrare ştiinţifică… E părerea lor. În ceea ce-i priveşte pe profesorii universitari, ei dau o recomandare în care atestă că lucrarea respectivă e de interes public. Şi aici intervine un criteriu subiectiv. Dacă respectivului profesor i s-a părut că acea carte cu poze sau cu emoticoane este de interes, e părerea lui...” Dar punctează în stil Tyson: ”DNA trebuie să demonstreze că la mijloc a fost vorba de altceva. Fie o gravă neglijenţă, fie că respectivii au primit şpagă.“ Pentru ”scriitori” ar fi vorba de fals şi uz de fals, deci încă o infracţiune, care ar plusa la pedeapsă, nu? Bașca surprizele ce i-ar aștepta pe cei ce au ajutat la apariția nemuritoarelor opusuri – ”cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice”, judecătorii care au decis micșorarea pedepsei.

Sigur, ne putem aștepta la orice, doar suntem în România, nu? Mă opresc aici cu presupunerile. Dar nu pot să nu mă gândesc că o eventuală răsturnare a situației în cazul lui GgB ar fi un argument în plus pentru speranțele noastre în succesul deplin al Stelei în acest sezon. Pentru că, din zi în zi, preacuviosul devine tot mai vocal, tot mai iritant, stricând atmosfera la echipă. Mi-aduc aminte că, în absența lui forțată, lucrurile se desfășurau fără prea mari probleme, trecându-se destul de ușor peste inerentele probleme apărute pe ici, pe colo. Ori, cu Giginho spurcându-i la foc automat pe cei pe care i se pune pata, nu-l văd nici chiar pe Reghe capabil să țină situația sub control. Cu tot TRX-ul…

Departe de mine gândul de a-l vedea pe GgB ”back to bulău”, nu-mi doresc decât să-i văd mutra cât mai rar (dacă se poate, deloc…) și să nu-i mai aud `telijentele considerații. Așa cum am spus-o mereu, ar fi ideal pentru toți ca patronul să numească un administrator căruia să-i stabilească obiective și să nu-l intereseze decât să creeze cele mai prielnice condiții pentru îndeplinirea lor. Ori, cu ”gigismele” nu avem nicio șansă. Stau mărturie toate celelalte afaceri becaliene, care au făcut praf proiecte ce păreau succese sigure.

Reclame

5 Responses to “LEGEA E LEGE?”


 1. ianuarie 14, 2016 la 12:16

  Uite ce ziceam la telefon – call baby:

 2. ianuarie 14, 2016 la 12:50

  Si uite si aia cu Epoca Radoi:

 3. 3 Lucky
  ianuarie 14, 2016 la 19:59

  Deşi e de înţeles reacţia de revoltă la adresa puşcăriaşilor şi a celor care le-au dat recomandările, acestea sunt (după părerea mea) direcţionate fundamental greşit. Oricine are nu doar dreptul, ba chiar dator să facă tot ce depinde de el, în limitele legii, pentru propriul profit.

  LEGIUITORUL este singurul vinovat pentru situaţia absurdă la care s-a ajuns. În accepţiunea legii, lucrare ştiinţifică = carte tipărită la editură acreditată. Nu există norme de verificare a procesului de redactare în sine, prin referate de progres, sau pv-uri de constatare a intrărilor-ieşirilor (nu ai cum să reconstitui ce s-a întâmplat). Deci, liber la tiparniţă.

  Singurii care riscă ceva sunt fraierii gen Copos, care au luat-o în serios cu „ştiinţificul”, şi-au ales teme grele şi au băgat aparat critic din lucrări greu accesibile. Dar şi aici e greu să demonstrezi dacă Georgică a avut în puşcărie lucrări de P.P. Panaitescu, Oţetea şi alţi de ăştia (dacă a citat şi altceva în afară de monografii sau volume de documente, adică articole, cred că e mâncat, ca să nu mai vorbesc de citarea vreunor surse arhivistice).

  Lui Gigică i-am văzut o singură carte, aia cu Politica, Începuturile. Am făcut greu rosz de ea, mi-a împrumutat-o un prieten, avea o dedicaţie, „cu dragoste creştină”, 😆 nu s-a vândut niciun exemplar pe piaţă. E o şuşă biografică, o narare, am pariat de atunci că i-a redactat-o Dan Pavel, sunt multe lucruri scrise cu destul de mult bun-simţ pe acolo. Tirajul, însă, era de 300 de exemplare, nicicum miile pe care le aruncă acum pe la tv. Era de fapt un articolaş de vreo 30 de pp., lăbărţat prin artificii de tehnoredactare.

  Situaţia se reglementează uşor pentru viitor. Comisie ministerială cu 3 membri pe fiecare din cele 6-7 domenii, condiţii minimale de licenţă în domeniu, plan de lucrare, control al progresului, recomandare de publicare din partea a doi referenţi, la finalizarea lucrării şi obligativitatea de a publica la o editură de categoria C sau B.

  În afară de ăştia gen A. Năstase, Voiculescu, vreun procuror sau vreun funcţionar înalt căzut la datorie, grosul nu va mai fi eligibil.

 4. 5 Patton
  ianuarie 16, 2016 la 06:13

  De dragul melancoliei:


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Dawson pe BREAKING NEWS
Ovidiu pe BREAKING NEWS
Dawson pe BREAKING NEWS
rezistentul pe RADU MAMII, RAAAAAADULEEEE…
Sam Murray pe CHARLIE HEBDO ET LA ROUMA…

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: