11
Oct
15

MILIȚIENI SAU POLIȚIȘTI?


Câte filme cu polițiști corupți sau care să abuzeze de funcția lor n-am văzut noi toți? E o temă care revine obsedant, și pe bună dreptate, în cinematografia tuturor țărilor. Cele mai dure scene le-am întâlnit în cele franțuzești, dar filmul rusului Iuri Bîkov, ”Maiorul”, le depășește pe multe.

Începutul nu anunța nimic neobișnuit: maiorul de poliție Sobolev se grăbește cu jeep-ul spre maternitate, unde urma să-i nască nevasta. E iarnă, șoseaua e acoperită de gheață, maiorul pierde controlul mașinii și lovește mortal un băiețel ce traversa neglijent drumul spre stația de autobuz. Cuprins de panică, urcă mama copilului în mașină și sună la secție. Sosesc doi colegi care se pun pe treabă. Adică să facă în așa fel încât să-și salveze superiorul… Unul din ei, sub pretextul calmării mamei, îi dă să bea o dușcă, apoi, la sosirea ambulanței, îi iau proba de sânge. Băută, neglijentă, vinovată, nu?

Mașinile sunt inscripționate ”Poliția” (așa cum se numește de la 1 martie 2011), dar pe uniforme încă scrie ”Miliția”. Poate nu asta i-a fost intenția lui Bîkov, dar mi s-a părut o aluzie suplimentară: polițiștii de azi sunt aceiași milițieni de ieri. Fără scrupule, ei fac totul pentru a mușamaliza cazul, pentru ca scandalul să nu afecteze sistemul local, o împletitură mafiotă de ”organe”.

Totul degenerează halucinant după ce tatăl copilului ucis e amenințat și bătut de un polițist, pentru a declara că vina este a mamei. Umilit, soțul se întoarce cu o armă și ucide un polițist. Apărătorii ordinei și legii nu se dovedesc decât niște bandiți în uniformă, pentru care singura soluție la problema ivită e eliminarea celor ce li se opun. Fără nicio remușcare, fără nico teamă de consecințe. Căci totul se poate aranja… Sobolev, apăsat de vină, sfârșește prin a încerca să o scape pe mama copilului și fuge împreună cu ea, cu colegii săi  pe urme. Nu vă dezvălui finalul, în speranța că veți fi curioși să urmăriți un, i-aș zice, western transpus în realitățile Rusiei de azi.

Nu atât de impresionant ca excepționalul film care dezvăluie fața hâdă a societății ruse de azi,”Leviathan”-ul lui Zveaghințev, ”Maiorul” e un film solid, care te pune pe gânduri: dar de poliție cine ne apără?

Anunțuri

0 Responses to “MILIȚIENI SAU POLIȚIȘTI?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Dawson pe HABEMUS PAPAM… PARDON,…
Unlucky pe HABEMUS PAPAM… PARDON,…
Sam Murray pe STEAUA CĂZĂTOARE
Dawson pe FUSE ȘI SE DUSE
Dawson pe FUSE ȘI SE DUSE

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: