17
iul.
14

TIGRUL AKBAR S-A DUS DINTRE NOI


Aflu cu câteva zile întârziere de dispariția unui fost mare fotbalist stelist, component al primei ”echipe de aur” a clubului militar. Reiau aici câteva rânduri pe care i le-am închinat acum 7 ani, pe fcsteaua.com.

Pe „Telesport” e o emisiune pe care, din cauza orei la care se transmite, o văd rar. Vechiul ziarist Mircea M. Ionescu invită în fața camerelor foste glorii, în cadrul emisiunii „Idoli și legende”.

Ieri, 12 martie 2007, invitatul s-a numit Vasile Zavoda. Cei tineri nici nu cred că au auzit de el. De fundașul dreapta de oțel al CCA-ului. De „Tigrul Akbar”..

Am apucat să-l vad spre finalul carierei, când încă era greu de trecut. Nu prea înalt, dar vânjos, cu o bună viteză și, mai ales, cu o dăruire exemplarĂ, „Laci” Zavoda rămăsese printre favoriții tribunelor. Iar cei care l-au văzut nu-l uită nici azi. Pentru că, așa cum zicea ieri bătrânul încă vioi și ghiduș la cei aproape 80 de ani, ”am și jucat ca să nu ne uite…”.

Născut la Rodna Veche, în Bistrița, în 1929, Zavoda II a debutat ÎN 1947 la Metalul Baia Mare, pentru a ajunge la CCA în 1950, împreună cu fratele său mai mare Francisc, Feri, cunoscut ca Zavoda I.

A jucat până în 1964, încheindu-și cariera tot la o echipă militară: cea din Tg. Mureș. A fost unul din cei care au format echipa primului deceniu de aur al clubului nostru, pentru care a disputat 248 de meciuri și a înscris două goluri, cu care a cucerit șase titluri și cinci cupe. Zavoda II a îmbrăcat tricoul Naționalei de 20 de ori, între 1951 și 1962.

A făcut parte din echipa care a cucerit primul titlu, în 1951, din cea care a umilit Luton Town cu 5-1 pe ”23 August” (Stadionul Național din complexul ,,Lia Manoliu”), din eroii legendarului turneu in Anglia din 1956, din Naționala care a învins Iugoslavia cu 1-0 la Belgrad și a smuls un 1-1 la Moscova, din CCA-ul care a susținut primul meci în CCE, în 1957, din echipa care a învins Internazionale cu 2-0, într-un amical din 1960…

Valoarea lui a fost amintită la aniversarea de 50 de ani a FIFA în cuvântarea lui Mircea Sandu, care spunea: ”Am avut jucători buni și dotări, dar ne-am găsit izolați din punct de vedere politic Și cu ocazii limitate de a juca împotriva echipelor vest-europene. De aceea, unii jucători ca Iosif Petschovsky, Ion Voinescu, Titus Ozon și Vasile Zavoda, (ca să numesc doar patru) au fost privați de recunoașterea internațională pe care o merită talentul lor. ”

Au rămas legendare duelurile sale cu extrema dinamovistă Suru, de care-l lega o strânsă prietenie, dar cu care se lupta pe teren până la ultima picătură de energie.

De zeci de ani este vecin și prieten nedespărțit cu alți doi celebri jucători de altădată: legendarul portar al CCA și al Naționalei, Ion „Țop” Voinescu și fundașul rapidist Ilie „Cauciuc” Greavu.

Dintre apărătorii de azi ai Stelei îl apreciază pe Goian.

Dar bătrânul stelist poartă o durere în suflet. „Ultima oară când am vrut să văd Steaua la lucru, nu am putut nici măcar să intru pe stadion. Și se juca în Ghencea! La câte sacrificii am făcut pentru clubul ăsta, ar trebui să avem scaune cu numele noastre pe ele”. O idee pe care patronul de azi al celui mai mare club de fotbal din istoria României ar trebui să o pună în aplicare…

Pentru tot ce ai făcut pentru Steaua și pentru fotbalul românesc, îți mulțumim, nea Vasile. Să-ți dea Dumnezeu ani mulți și fericiți!

Și, iată, bătrânul Zavoda ne-a părăsit. Acolo, în cer, o să-și găsească scaunul cu numele său… Odihnește-te în pace, Laci-bácsi!

Reclame

0 Responses to “TIGRUL AKBAR S-A DUS DINTRE NOI”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Ovidiu pe WUNDERBAR!
Dawson pe WUNDERBAR!
Dawson pe HOCH KOSSOWO!
Ovidiu pe HOCH KOSSOWO!
Dawson pe HOCH KOSSOWO!

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: