01
Feb
13

NEWS FROM THE SERIAL KILLER


Bineînțeles, serial-killerul nu s-a limitat la mini-seriile englezești,  mai există și altele…

Cele italienești suferă de lungimi și excese verbale, dar și aici, dacă nu pornim cu idei preconcepute, putem găsi câte ceva.

”Il Generale dei Briganti”, 2012, se vrea un film istoric, din epoca lui Garibaldi, a unificării Italiei. Carmine Crocco e un personaj care a existat, un brigante care ar fi intrat în legendă. Părerile istoricilor sunt împărțite, unii considerându-l un bandit, alții un erou popular, care ar fi ajutat eforturile lui Garibaldi. Mi s-a părut ceva în genul filmelor noastre cu haiduci, în care apăreau și personaje istorice reale. Două serii de  câte o oră și jumătate se pot urmări, bine că nu s-a lălăit totul, ca în alte seriale. Producție modestă.
”Novecento”, 1976, nu e chiar o mini-serie, dar e o saga a cărei versiune completă se întinde pe mai mult de 5 ore. Regizat de Bertolucci, filmul are o distribuție de zile mari, iar muzica este (se putea altfel?) a lui Ennio Morricone.

Este un fragment din istoria Italie, al cărei punct de plecare e începutul secolului al XX-lea, iar finalul este după cel de-al doilea război. E povestea a doi prieteni – Alfredo (Robert de Niro) și Olmo (Gérard Depardieu), născuți în aceeași zi: 27 ianuarie 1901. Alfredo este nepotul moșierului locului (Burt Lancaster), iar Olmo este un copil sărac. În ciuda diferențelor de clasă, între cei doi se leagă o prietenie strânsă. Olmo pleacă voluntar la război, în 1917, în timp ce Alfredo se străduiește să învețe de la tatăl său cum să conducă moșia. Logic, Olmo e atras de ideile socialiste și devine comunist. Epoca fascistă e marcată de prezența vechilului Attila (Donald Sutherland), un sadic care tratează cu cruzime țăranii, ba chiar omoară câțiva, făra ca Alfredo, devenit stăpânul moșiei, să i se opună în vreun fel. Situația se schimbă după război, când țăranii se răzbună pe crudul Attila și pe soția sa, o pereche parcă luată din filmele horror. Alfredo e și el supus judecății ”tribunalului poporului” și condamnat la moarte. E salvat de Olmo, care îi convinge pe țărani că n-are rost să-l omoare, întrucât vremea patronilor a trecut, iar Alfredo nu mai înseamnă nimic. Noile autorități cer țăranilor să predea armele, și tot Olmo îi convinge să se supună.

Deși subiectul e incitant, Bertolucci nu reușește să  mențină povestea la un nivel ridicat, multe scene fiind chiar jenante, în ciuda imaginii superbe a lui Vittorio Storaro (”Last Tango in paris”, ”Apocalypse Now”, sau ”Last Emperor”) și a unor mari actori (pe lângă cei mai sus menționați, Dominique Sandală, Alida Valli sau Stefania Sandrelli.

”La meglio gioventù”, 2003, e o mini-serie de două episoade a trei ore fiecare (există și o versiune TV de 4 serii a 100 de minute). E o altă pagină din istoria Italiei, acțiunea desfășurându-se între 1966 și 2004, și având în centrul său familia Carati, mai ales cei doi fii, Matteo și Nicola. E o perioadă destul de agitată, marcată de o tendință crescută de implicare socială. În fața ochilor noștri se împletesc viețile celor doi, ale părinților lor, ale celor două surori, apar prieteni, iubiri, evenimente care le marchează viața: Georgia – tânăra cu probleme psihice, pe care cei doi frați încearcă să o scape de teroarea din spital, Giulia – iubirea lui Nicola, o călătorie în Norvegia, inundațiile catastrofale de la Veneția, din 1966, acțiunile teroriste ale organizației ”Brigate rosse” , Sicilia etc. Matteo se sinucide etc. Finalul e sugestiv, fiul lui Matteo plecând în Norvegia, parcă pentru a duce la sfârșit călătoria începută de tatăl și unchiul său…

Fără a beneficia de nume ilustre ale cinematografiei, filmul mi se pare o realizare mai mult decât decentă, îmbinând istoria socială și politică cu viața de zi cu zi a eroilor, melodrama și suspense-ul. Și nu o dată, cele de pe ecran au făcut să-mi revină în minte clipe din viața mea…

Anunțuri

3 Responses to “NEWS FROM THE SERIAL KILLER”


 1. 1 Priapus
  Februarie 5, 2013 la 22:58

  Ti-as recomanda un serial nou-nout, produs de Netflix, „House of cards”. e un remake dupa serialul englez, o drama politica, cu Kevin Spacey in rol principal. Excelent, ca mai intotdeauna, Spacey e „house majority whip” (nu cred ca exista termenul in romana) Francis Underwood caruia ii este „suflat” postul de „secretary of state” dupa ce noul presedinte e inaugurat. Om ambitios, Underwood nu se lasa pagubas, si tinteste si mai sus, cu „ajutorul”sotiei sale, si ea cu ambitiile ei (Robin Wright) si a unui jurnalist (Kate Mara, noua mea feblete). Am pus ajutor in ghilimele, pentru ca fiecare se foloseste de fiecare pt. as-si atinge scopul. Primul sezon are 13 episoade, le puteti vedea pe toate odata. Mai mult, regizorul serialului e David Fincher (Seven, Fight Club, The Game, The Curious Case of Benjamin Button, si The girl with the dragon tattoo).

 2. 2 Priapus
  Februarie 5, 2013 la 23:08

  Ca uitai: Netflix a mai produs un alt serial,o coproductie norwegiana-americana, o comedioara foarte faina, cu Steven van Zandt in rol principal (Silvio Dante din Sopranos si chitarist in trupa lui Bruce Springsteen). Frank Tagliano e un mafiot intrat in witness protection, si cere sa fie relocat la Lillehammer, pentru simplul fapt ca i-a placut cum arata orasul la TV in timpul JO de iarna din ’94. Foarte nostim si bine facut. Vi’l recomand.

 3. 3 Sam Murray
  Februarie 6, 2013 la 12:04

  Priapicule, am văzut ”House of Cards” originalul (deh, englezesc…). Totuși, nu mi-a plăcut prea tare, așa că n-am mai urmărit și sezoanele ulterioare, au mai fost 2-3, cred că tot de 4 episoade fiecare. Văd că ăsta american are deja 13, deci e cam mult, nu cred că mă aventurez.

  ”Lilyhammer” m-a speriat nițel când am văzut că primului sezon, de 8 episoade, îi sunt prevăzute alte două sezoane. Dar ar fi cazul să mai văd și eu o comedie, nu? Treaba e că astea cu mafioți sunt mai bune scurte, nu lungite atâta. Să văd 1-2 episoade…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Dawson pe HABEMUS PAPAM… PARDON,…
Unlucky pe HABEMUS PAPAM… PARDON,…
Sam Murray pe STEAUA CĂZĂTOARE
Dawson pe FUSE ȘI SE DUSE
Dawson pe FUSE ȘI SE DUSE

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: