30
Ian
13

RECLAME, ACUM 120 DE ANI


MOFTULCăutând ceva pe net, am dat din întâmplare peste un vechi număr din ”Moftul român, seria 1, 01, nr. 11, 5 martie 1893”, deci numărul 11 al revistei înființate de Caragiale la începutul acelui an. Sunt 120 de ani de atunci…

Pe lângă textele umoristice, revista are și reclame, delicioase prin stilul propriu vremii, prin lupta tipografilor cu relativ noul alfabet al limbii, ca și cu limba propriu-zisă. Vă redau una dintre ele, respectând întocmai scrierea. Parfumul epocii e inimitabil…

Iulian

MANCAȚI GHIVECIUL JULIAN

– PROPRIA MEA INVENȚIUNE –

Marca depusă la Trib. Comer. De Ilfov la 29 Febr. 1890 sub No.2101

DEPOSIT JULIAN OPRESCU, 39, Strada Lipscani

O MICA EXPLICAȚIE:

Modul preparațiuneǐ Ghiveciului Iulian și a tuturor conservelor mele le vețǐ găsi in broșura mea întitulată Gospodăria caseǐ, anul II, pe care orǐ-ce client o capătă gratis,

Ghiveciul Iulian este o composiție de 15 feluri de zarzavatcu sos care se gătesce cu carne

Ghiveciŭ Călugăresc de post în unt-de-lemn, este tot o composițiede 15 felurĭ de zarzavat cu orez se mănîncă rece.

Talmeș-Balmeș este cea mai delicată mîncare gatită cu anghinare carat, fasole boabe flagiole, dovlecei și alte zarzavaturi întocmai ca anghinare à la Grecu

Dovlecei à la Colaro de post, cu unt-de-lemn, sos tomat și pătlăgele roșiĭ, se mănâncă rece.

Ardeiŭ umplut à la Ienache sunt umpluți cu orez și cu zarzavaturi preparate în unt-de-lemn, se mănîncă rece (de post).

Pătlăgele împănate (Imam-Baili) sunt gătite gata în unt-de-lemn și sos gustos de tomat și pătlăgele roșiĭ, se mănîncă rece.

Bame de post à la Iordache sunt preparate în unt-de-lemn, sos tomat și pătlăgele roșiĭ, se mănâncă rece.

Toate aceste preparate de post sunt lucrate de un om special în acéstă meserie.

Mazăre bóbe Iulian sunt boabe mici verzi de la natură, sĕmință Calistrat.

Mazăre bóbe câmpenéscă este bóbe mari.

Fasolea regală este rotundă, grosimea ca chibritul, are gustul deosebit de cea-l`altă de la noĭ din țară.

Fasolea Iulian este păstăile (tecile) mici subțiri și verde, sămînță fagiole.

Fasolica verde păstăĭ este fasolea locală.

N.B. Conservele ce se prevĕd în fața prețuluĭ curent, atît cele de zarzavat pentru gătit, cît și cele de post în unt-de-lemn, nu conțin cîtuși de puțină sare.

Anunțuri

10 Responses to “RECLAME, ACUM 120 DE ANI”


  1. 1 Ovidiu
    Ianuarie 30, 2013 la 17:41

    Astazi e ziua de nastere a lui Ion Luca Caragiale. Au trecut 161 de ani de cand a vazut lumina zilei in satul Haimanale.

  2. Ianuarie 30, 2013 la 17:57

    @Ovidiu
    Corect! Eu il consider cel mai tare scriitor roman.

  3. 3 Sam Murray
    Ianuarie 31, 2013 la 05:56

    E bine c-ai prins ideea, Ovidiule… 😉

  4. Februarie 1, 2013 la 06:52

    Plm, iar sunt indragostit lulea. Va rog, puteti face misto – iubesc o alta femeie, maaaaare smecherie! 😀

  5. 5 Nic
    Februarie 1, 2013 la 06:58

    Deci daca face „misto” de tine, promiti ca nu te superi? 😉 pana cand ai de gand s-o iubesti pe noua zana, forerever and ever, amen? 🙂

  6. Februarie 1, 2013 la 07:02

    Pula mea, pana cand ne-o tine duda asta noua. Asta e misto la tine? 😆

  7. 7 Nic
    Februarie 1, 2013 la 07:09

    Dawson, tema pt tine: scrie de 50 de ori cuvantul „Infatuated”.
    Iubirea este totusi ceva serios.

  8. Februarie 1, 2013 la 07:13

    Senzational! Mi-am tras si io o noua iubita si acum te iei de mine ca n-as intelege iubirea! Bine, ma, cum vrei tu sa fie. Imi cer iertare c-o iubesc!

  9. 9 Nic
    Februarie 1, 2013 la 08:49

    Calmeaza-te jupane. Nu trebuie sa ceri iertare nimanui (poate in afara celei mai recente iubite).
    Multa bafta!

  10. 10 vt
    Februarie 4, 2013 la 18:44

    Salutare! Bine v-am regăsit ! Tosh, observ că faci campanie pentru alimentaţie sănătoasă! Ce chestie, băcanul Julian Oprescu din Lipscani îşi vinde propriile „preparaţiuni”, gătite dietetic, fără sare! Foarte interesant că se folosesu frecvent bamele şi anghinarea( „à la Grecu”), legume ieşite cam de multişor din bucătăria noastră! Uimitor mai e faptul că printre toate bunătăţile astea nu prea găseşti „bucăţica” de carne ! Să fi pierdut romanii obiceiul de a mânca sănătos în ultima sută de ani? Se pare ca hrana vegetariană era preponderentă şi nu un „moft”, cum o mai consideră „traditionaliştii ” actuali.
    În alta ordine de idei, se simte în aer apropierea sfântului Valentin (Dragobetelui) , cu prinos de inimioare roşii si coruri de îngeri! Cei mai juni dintre noi vor arde iar pe altarul iubirii pure în timp ce noi, ceilalţi, vom trata iubirea şi tinereţea ca pe o stare de spirit! 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Dawson pe STĂPÂNUL
Keitel pe STĂPÂNUL
Ovidiu pe STĂPÂNUL
Keitel pe STĂPÂNUL
Sam Murray pe STĂPÂNUL

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba


%d blogeri au apreciat asta: