05
Aug
12

MAI WEI


Filmul coreean a ajuns să fie cunoscut la noi în primul rând datorită peliculelor din Nord, puternic impregnate de propaganda comunistă. Mi-aduc aminte de câteva filme ”eroice”, în care, sub înțeleapta conducere a Marelui Conducător Kim Ir Sen (Kim Il Sung) nord-coreenii îi faceau praf pe invadatorii din Sud, sprijinițide imperialiștii americani. Și, nu știu dacă a fost singurul film de acest gen, lacrimogenul ”Fata care vinde flori” a făcut o concurență puternică dramelor indiene.

Dar filmul sud-coreean s-a impus pe piața asiatică și a ajuns să fie foarte cunoscut în întreaga lume în ultimele două decenii. Seriale istorice, dar și filme despre viața de zi cu zi din Coreea de azi, însă cele mai interesante pentru mine au fost cele care tratau dureroasa temă a războiului coreenilor contra coreenilor, război care durează de aproape șase decenii.

Kang Je-gyu e autorul impresionantului „Taegukgi„, povestea a doi frați care ajung să lupte în tabere adverse. Este drama atâtor și atâtor familii coreene, rană ce rămâne deschisă și azi. Ultimul său film, ”Mai Wei” (chiar așa se transcrie din coreeană, deși e vorba de englezescul ”My Way”), lărgește aria, oprindu-se  asupra altor aspecte ale suferinței atât de încercatului popor coreean. În Coreea ocupată de japonezi, Jun-Shik e un copil căruia îi place să alerge și visează să repete performanța primului coreean care a devenit campion olimpic la maraton, la Berlin, în 1936.Rivalul său e Tatsuo, nepotul japonezului pe a cărui moșie muncește familia lui Jun-Shik. Selecția pentru Olimpiadă e câștigată de Jun-Shik, dar organizatorii îl elimină pentru o presupusă neregularitate. Izbucnește o mini-revoltă, în urma căreia Jun-Shik e înrolat cu forța în armată și trimis să lupte în Manciuria, împotriva sovieticilor. Aici sosește noul comandant, colonelul… Tatsuo, a cărui brutalitate și încăpățânare fac ca sovieticii să zdrobească rezistența japoneză, iar cei doi cad prizonieri. Urmează gerul Siberiei și chinurile lagărului. Germania atacă URSS și prizonierii sunt înrolați forțat în Armata Roșie. Cei doi sunt capturați de nemți, apoi înrolați în unitățile ”estice” ale Wehrmachtului și trimiși în Normandia. D-Day pare a fi prilejul unei încercări de a fugi și a încerca să ajungă în patrie, în Coreea. Atacul aliaților e nimicitor… Nu vă dezvălui finalul, poate vă stârnesc curiozitatea să-l aflați singuri…

Fără îndoială, deși se spune că e cel mai scump film coreean, ”My Way” nu se ridică la nivelul lui ”Taegukgi”. Se spune că la bază stă o poveste reală a unui coreean capturat de americani, dar presupun că majoritatea celor prezentate e ficțiune, faptele fiind amestecate destul de ingenios. În plus, coreenii își arată din nou măiestria și apetitul pentru efecte speciale de mare spectaculozitate. Dar lipsește ceva… Lipsește emoția puternică din alte filme coreene care se opresc asupra războiului fraticid. Totul pare un mixaj al mai multor filme deja văzute, care amestecă tema rivalității în sport, cu cea a asupririi naționale, cu cea a suferințelor din lagăre, a cruzimii torționarilor, cu cea a urgiei războiului, cu cea a camaraderiei, a idilei neîmplinite etc. Nu știu, poate au fost prea multe înghesuite în cele aproape două ore, poate ar fi fost mai bine să se lucreze temeinic la un mini-serial. Cert este că am rămas cu un sentiment de insatisfacție, chiar dacă filmul se urmărește cu interes.

Anunțuri

0 Responses to “MAI WEI”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Ovidiu pe PLAY-OFF 2
Temistocle Popa pe GREA E VIAȚA DE SULTAN…
X Ray pe PLAY-OFF 2
Unlucky pe GREA E VIAȚA DE SULTAN…
X Ray pe PLAY-OFF 2

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: