26
Iul
12

MECIUL MORȚII


Sunt sigur că mai toți ați văzut ”Escape to Victory”, filmul cu Sylvester Stallone, Michael Caine și Max von Sydow, dar și cu participarea unor mari fotbaliști ca Pelé, Bobby Moore, Ardiles, Van Himst sau Deyna. Era vorba de un meci de fotbal între o echipă de prizonieri aliați și una a Wehrmacht-ului, organizată de nemți în scop propagandistic .

La baza scenariului a stat un eveniment real, petrecut la Kiev, care a mai inspirat câteva filme asemănătoare. Primul dintre ele a fost unguresc – ”Două reprize în iad”, apoi altul sovietic ”A treia repriză”, mai puțin cunoscute. Despre așa-numitul ”Meci al morții” s-a scris mult, existând mai multe variante. Dar toate amintesc despre partida câștigată de echipa prizonierilor sovietici, care cuprindea mai mulți jucători de la Dinamo Kiev, în fața echipei Flakelf a Luftwaffe.

Anul acesta a apărut un nou film rusesc, ”Meciul” (Match), care împletește trei acțiuni. Mai întâi povestea de dragoste dintre portarul lui Dinamo Kiev, Mikola Ranevici, și Anna, fosta soție a unui jucător de la Lokomotiv.  Ranevici e interpretat de noua vedetă a Rusiei, Serghei Bezrukov, pe care l-am remarcat în ”Amiralul”, ”Ironia sorții 2”, sau ”Taras Bulba”, iar Anna este superba Elizaveta Boiarskaia, alături de care, de altfel, a jucat și în primele două filme menționate. Apoi ocupația germană a Kievului, care a culminat cu masacrul de la Babii Iar. În sfârșit, a treia acțiune – confruntarea de pe terenul de fotbal.

Mikola e rănit și cade prizonier în primele zile ale războiului. Anna acceptă să devină soția primarului pus de nemți, în schimbul eliberării lui Mikola, care e angajat ca muncitor la fabrica de pâine. Sovieticii reușesc să arunce în aer câteva clădiri importante din Kiev, printre care și cea unde se afla Kommandatur-a. Vinovați? Bolșevicii și evreii, desigur. Așa că zeci de mii de evrei sunt trimiși spre o râpă de la marginea orașului – Babii Iar, dezbrăcați, executați, aruncați unul peste altul și acoperiți cu pământ. O micuță evreică reușește să fugă și e adăpostită de Anna. Pentru a da o notă de revenire la normal a vieții, nemții au ideea organizării unui campionat de fotbal. Mikola și foștii săi colegi de la Dinamo Kiev, organizați într-o echipă cu numele ”Start”,  bat tot, ceea ce îi îngrijorează pe germani. Ultimul meci, cel cu puternicii Flakelf, trebuie să demonstreze superioritatea rasei ariene. Și Mikola e șantajat: dacă nu vor pierde, nu numai ei, fotbaliștii, vor fi trimiși în lagăr și executați, ci și Anna și micuța evreică. În prima repriză, Mikola nu intervine la trei șuturi ale nemților și scorul la pauză e 1-3. În pauză, Mikola le spune celorlalți ce îi așteaptă și supune la vot: jucăm pentru a învinge, sau cedăm. Pentru a trăi…  Anna îi face semn că totul e în regulă, obținuse Ausweiss-uri pentru ea și fetiță. Ați ghicit, sovieticii răstoarnă rezultatul – 5-3!

Un film slăbuț, din care nu am rămas, bineînțeles, decât cu imaginea Lizei Boiarskaia. Dar povestea e interesantă și ar trebui cunoscută mai bine. Sursele sovietice afirmă că, după meci, jucătorii ar fi fost arestați ca… NKVD-iști (deh, dinamoviști). Unul dintre ei avea să moară în urma torturilor, ceilalți au fost trimiși în lagăr, unde alți trei aveau să fie executați. In 2005, Procuratura din Hamburg a dat verdictul că nu există probe că fotbaliștii ar fi fost executați din cauza faptului că i-au învins pe adversarii germani.

Ziariștii de la ”Der Spiegel” au scris și ei despre meci. Arbitrul, care era SS-ist, le-a cerut ucrainienilor să-și salute adversarii ”în felul nostru”. Cei de la Flakelf au salutat cu brațul ridicat și ”Heil Hitler”, iar sovieticii cu ”Da zdravstvuet sport/Trăiască sportul” (din câte știu, salutul sportiv sovietic era totuși ”Fizkult – URA!”). În pauză, arbitrul le-ar fi spus sportivilor: ”Nu trebuie să câștigați. Vă cer să vă gândiți la consecințe”. Fiul unuia dintre jucătorii ucrainieni ar fi spus că tatăl lui nu-i menționase niciodată despre așa ceva. Un fost jucător al lui Flakelf afirmase că un ofițer le-a spus: ”Trebuie să câștigați, pentru a dovedi superioritatea rasei ariene.” Alt jucător, Makar Goncearenko a afirmat că nemții au jucat foarte dur, fără ca arbitrul să intervină. ”Start” a jucat în tricouri roșii, ceea ce a născut legenda că aleseseră în mod special culoarea stegului sovietic. De fapt, era vorba de tricourile echipei ”Spartak”, pe care le găsiseră și ei…

Astăzi, lângă stadionul Dinamo din Kiev se înalță monumentul în memoria celor patru fotbaliști executați. Filmul din 2012 a stârnit valuri de proteste în Ucraina. Motivul principal este că filmul (rusesc) arată colaborarea ucrainienilor la masacrarea evreilor și, în plus, se face o diferență întree ”ucrainienii răi”, colaboratorii, care vorbesc ucraineana în film, și ”ucrainienii buni”, care vorbesc rusește…

Ei, și ultima știre: se pregătește un remake după ”Escape to Victory”. Primul vizat de distribuție e… David Beckham.

Anunțuri

2 Responses to “MECIUL MORȚII”


 1. Iulie 26, 2012 la 14:48

  Yay! Remake dupa Escape to Victory!

  Cat despre Liza, vorba cantecului: ochii ei ma baga-n boalaaaaaaa… 😀

 2. 2 Salvatore Lucania
  Iulie 27, 2012 la 15:43

  Sam Murray a postat:
  Ei, și ultima știre: se pregătește un remake după ”Escape to Victory”. Primul vizat de distribuție e… David Beckham.”

  Si pe cine ar interpreta?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Dawson pe PLAY-OFF 2
Temistocle Popa pe PLAY-OFF 2
Ovidiu pe PLAY-OFF 2
Sam Murray pe PLAY-OFF 2
Sam Murray pe GREA E VIAȚA DE SULTAN…

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: