10
iul.
12

PERIPLU TRANSILVAN V


A venit, în sfârșit, rândul Târgu-Mureșului, orașul de la care a pornit ideea acestui periplu…

De la Alba Iulia am făcut ceva mai mult de două ore, chit că am trecut și prin… Strasbourg. Nu, nu e nicio greșeală, a doua stație de la Alba Iulia e… Strassburg am Mieresch. Adică… Aiud. Am mers pentru prima oară cu ”Săgeata albastră”, varianta modernă a anticului auto-motor. Relativ confortabile, dar am avut parte de un grup cam gălăgios de la clasa a II-a, de care nu ne despărțea decât un perete de plexiglass. Și lipseau perdelele, ceea ce făcea ca soarele să ne deranjeze, noroc că am stat chiar lângă cabina conductorului.

Gara din Târgu Mureș mi s-a părut surprinzător de mică și neînsemnată, mai frumoasă era cea din Sighișoara… Până la ”Continental” am luat taxiul, făcând o primă cunoștință cu orașul. Hotelul era OK, amicul Shab îmi dăduse un pont, legat de camerele cu aer condiționat, ce s-ar afla la etajele 9-10. N-a ținut, erau ocupate, așa că ne-am mulțumit cu etajul 4, cu o cameră de la care se zărea cupola Catedralei Mari. Ei, am fost nevoiți să stăm cu geamurile deschise, dar zgomotele străzii nu ne-au deranjat prea tare.

Până ne-am cazat și am scăpat de bagaje se făcuse ora 14, așa că abia așteptam să dau iama în preparatele locului. Așa că ne-am îndreptat glonț spre… restaurantul chinezesc! La ”China Blue” am găsit o terasă bine adăpostită, care reușea să asigure o temperatură plăcută.  Mâncarea era o variantă ardelenească a ceea ce credeam noi că e bucătăria chinezească, dar a fost bună. Normal, n-aveau ”Tsingtao” și, surprinzător, nici ”Neumarkt”. Așa că am rămas la ”Ursus”-ul meu negru…

Prima plimbare prin oraș ne-a dus spre cetate. Am trecut printre Catedrala Ortodoxă Mare și Catedrala Romano-Catolică, apoi pe lângă casa memorială Avram Iancu și, pe una din străduțe, am dat de o mică bijuterie – o veche bisericuță din lemn, ridicată în 1793, prima biserică ortodoxă din oraș, cu hramul Sf. Arhanghel Mihail, cu un cimitir în curtea ei. În stânga intrării, o frumoasă cruce de lemn, sculptată măiestrit. Pe turlă flutură tricolorul, iar interiorul e senzațional, cu tavanul boltit peste spațiul mic unde abia încap câțiva credincioși. Pictura boltei e, din păcate, deteriorată, dar senzația de casă bătrânească cu bârnele groase de lemn, cu ștergarele migălite, cu icoanele specifice artei populare românești, dă o căldură aparte lăcașului. E senzația aceea de intimitate, de liniște sufletească, pe care am întâlnit-o doar în micuțele noastre lăcașuri de cult.

Însă e limpede că biserica a cam fost uitată, pare că aparține unei comunități sărace. În general, este inadmisibilă lipsa de interes a celor ce ar trebui să facă tot posibilul pentru a întreține tot ce este mai reprezentativ pentru trecutul și prezentul locurilor – guvernul, Ministerul Culturii și Cultelor. Biserica este cu totul deosebită de ceea ce am văzut până acum, iar amănuntul că, într-o noapte ploioasă, Mihai Eminescu și-a găsit adăpost aici aduce un plus de emoție. Am pășit pentru prima oară dincolo de iconostas, în altar. O combinație de icoane și picturi pe lemn ce erau creația mai multor pictori, aș folosi mai vechiul termen ”zugravi”, întrucât predomină arta naivă. Cert este că simplitatea și originalitatea bisericii m-au impresionat mai mult decât opere de artă renumite întâlnite la noi sau aiurea.  Repet, mi se pare criminală nepăsarea autorităților, iar ceea ce mi-a spus preotul – că ar exista planuri de mutare sau chiar dărâmare a bisericii, pentru a rămâne doar cimitir – o consider un sacrilegiu.   Nu departe de această biserică este o alta, din cărămidă, mai înaltă, mai impunătoare, care datează tot din acea epocă. Fiind la origine biserică greco-catolică, e normal că altele au fost mijloacele financiare.

Reclame

0 Responses to “PERIPLU TRANSILVAN V”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


FCSB

”Gigi Becali a continuat activitatea cu echipa asta. El n-a preluat FCSB, a preluat Steaua” – Ilie Dumitrescu

E echipa la care am crescut, am câştigat campionate şi am jucat finală Champions League. Pentru mine, asta este Steaua, care e acum din Liga 1. Nu s-a desfiinţat niciodată! Ce rost are să spunem că e altă echipa? A avut continuitate.” – Dan Petrescu

Comentarii recente

Ovidiu pe WUNDERBAR!
Dawson pe WUNDERBAR!
Dawson pe HOCH KOSSOWO!
Ovidiu pe HOCH KOSSOWO!
Dawson pe HOCH KOSSOWO!

STEAUA, ROMANIA`S BRIGHT STAR

http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1914834

Urmează..

AL 27-LEA, DESIGUR...

Ce fu, lună de lună

Despre ce-i vorba

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: